Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

Anxietatea poate fi extrem de dificil de gestionat. Stresul este inevitabil în viața oamenilor, însă apare la un nivel diferit.
În momentul în care ai o tulburare de panică cronică, chiar și o zi normală poate fi ca un obstacol imens. Însă ce este mai exact anxietatea severă și de unde provine? Diferența fundamentală dintre panică și anxietate constă în faptul că, în general, anxietatea poate fi declanșată de un anumit eveniment, în timp ce panica poate apărea de nicăieri. 

Ce reacții are organismul în cazul unui atac de anxietate?


1. Ai simptomele care imită un atac de cord


Există un motiv pentru care multe persoane ajung la urgențe atunci când au un atac de panică. Conform specialiștilor, există o suprapunere a simptomelor asociate atacului de cord și atacului de panică. Unele dintre acestea includ durere localizată, dureri în piept, dificultăți de respirație, palpitații, dureri care se agravează atunci când apeși pe o anumită zonă și o durere care nu se oprește nici când te relazezi. 

2. Poți avea întreruperi violente ale somnului


Mulți dintre cei care suferă de atacuri de panică nocturnă au descris senzația de a se trezi din somn ca într-o lume a terorii. Aceștia își aduc aminte de sentimente de înec, însoțite de vertij și de o teamă intensă de moarte.
Aceste episoade au aceleași caracteristici cu atacurile de anxietate pe timp de zi. Simptomele includ o trezire bruscă, transpirație, ritm cardiac rapid, tremur, dificultăți de respirație, respirație grea. Atacurile nocturne, în general, durează puțin, dar poate fi dificil să-ți revii după ele. Nu este surprinzător faptul că oamenilor care au avut de-a face cu un astfel de episod le-a fost teamă să se întoarcă la culcare, ceea ce poate duce la apariția unor probleme suplimentare, cum ar fi insomnia.

3. Ai senzația că nu poți respira


Senzația că nu poți respira este o altă manifestare a anxietății. Persoanele care suferă un astfel de atac vor simți că sunt expuse riscului de sufocare. În cel mai rău caz, acest lucru poate duce la hiperventilație.
Ca alte manifestări fizice ale anxietății, senzația nu are aproape nimic de-a face cu o obstrucție reală a respirației, dar se simte la fel. Forțează-te să respiri adânc atunci când întâlnești acest simptom. Chiar dacă acest lucru nu îți ameliorează anxietatea, va stabili cel puțin un model de respirație mai controlat, reducând astfel riscul de hiperventilație. Cu alte cuvinte, tehnica respirației profunde te poate ajuta.

4. Poți dezvolta o fobie socială


Există anxietate socială, aceasta traducându-se ca teama de a fi în public sau în preajma străinilor. Dar, dacă ești predispus la atacuri de anxietate, pot apărea sentimente de neliniște socială. Indiferent cât de distras ești de un astfel de disconfort, un atac de anxietate în public te face să te simți și mai prost.
Unele remedii pentru această situație includ plimbările cu un prieten, lucru care te poate ajuta să te simți mai puțin paranoic. Și stabilirea unui itinerariu poate fi foarte utilă. În cele din urmă, adu-ți aminte că ajutorul este mereu disponibil și că mintea umană are o capacitate miraculoasă și minunată pentru recuperare. 

5. Pot apărea schimbări fizice chiar înainte de atacul de anxietate


Multe persoane ajung oarecum să coexiste cu atacurile de panică. În consecință, s-ar putea să nu observe că își trăiesc viața de zi cu zi la un grad redus de anxietate. De aceea multe dintre schimbările fizice care apar înainte de un atac de anxietate trec deseori neobservate. Au fost depistate o creștere la nivelul respirației și o accelerare substanțială a activității cardiace.
Acestea apar cu aproximativ 45 de minute înainte ca pacienții să sufere de atacul propriu-zis. Acest lucru ar putea sugera că anxietatea are un fel de aură proprie, deși nu este una atât de ușor de detectat.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod