Ce se întâmplă în corp după ce te dai cu ojă

Ştii deja că oja îngălbeneşte unghiile şi le usucă, însă efectele cu adevărat nocive apar la 10 ore după ce te-ai dat cu ojă pe unghii, după cum arată un studiu.
Dacă foloseşti frecvent oja, unghiile tale vor căpăta o tentă gălbuie şi vor avea un aspect nesănătos după ce renunţi la acest obicei. Însă, ştiai că din cauza unor substanţe nocive din ojă, efectele cu adevărat periculoase apar chiar şi la 10 ore după ce ai aplicat un strat de ojă?

Un studiu la care au participat 24 de femei dezvăluie că unele oje conţin anumite substanţe chimice care îşi fac efectul după 10 ore, iar aceste chimicale pot fi periculoase, scrie publicaţia BrightSide. Cercetătorii, care şi-au publicat rezultatele în jurnalul "Environment International", au testat urina de la 24 de participanţi înainte şi după ce aştia şi-au colorat unghiile cu ojă, constatând astfel creşteri ale unor substanţe periculoase în corp.

Potrivit rezultatelor obţinute în urma studiului s-a constatat că la 6 ore după aplicarea ojei s-au constatat niveluri ridicate de difenil fosfat sau DPHP, o substanţă chimică ce indică faptul că trifenil fosfatul a fost procesat în organism (acesta afectează producţia de hormoni, dezvoltarea corporală şi chiar sistemul reproducător).
Iar la 10 ore de la aplicarea ojei, nivelul de difenil fosfat a crescut de peste 7 ori peste limita normală.

Nu înseamnă că trebuie să renunţi definitiv la ojă, ci să faci alegerea corectă şi să cauţi produsele care nu conţin anumite substanţe periculoase:

  • Toluenul este folosit pentru a conferi ojei un luciu şi aspect catifelat, precum şi pentru a păstra intensitatea pigmenţilor. Această substanţă afectează sistemul nervos central şi cauzează tulburări la nivelul sistemului reproducător. De asemenea, poate să cauzeze dureri de cap, stare de slăbiciune, senzaţie de leşin, greaţă;
  • Formaldehida este folosită pentru a prelungi termenul de valabilitate al produsului.
    Dacă eşti alergică la diverse substanţe, contactul cu formaldehida poate să cauzeze dermatită şi arsuri, iar în cazuri mai severe se poate ajunge chiar şi la convulsii, cancer şi tulburări ale ritmului cardiac;
  • Ftalaţii de dibutil (Dibutyl Рhthalate) sunt folosiţi pentru conferi parfum ojei. Aceştia pot să cauzeze tulburări ale sistemului endocrin, probleme ginecologice şi boli la nivelul tractului respirator;
  • Trifenil fosfatul afectează sistemul reproducător, producând modificări hormonale în corp. De asemenea, substanţa poate fi legată de creşterea în greutate, dar ar trebui efectuate unele studii suplimentare şi se regăseşte în 49% din peste 3000 de lacuri de unghii şi tratamente pentru unghii analizate de către cercetători.


Ce ojă trebuie să cumperi?


Dacă eşti fasinată de unghiile colorate, încearcă să cauţi tipurile de ojă care nu conţin aceste substanţe periculoase pentru corp.

Caută tipurile de ojă care au specificat pe ambalaj că nu conţin aceste substanţe! Acum există ojele 3-free (nu au toluen, ftalaţi de dibutil şi formaldehidă), 5-free (nu au toluen, ftalaţi de dibutil, formaldehidă, derivaţi din formaldehidă şi camfor) sau chiar 7-free (nu conţin toluen, formaldehidă, ftalaţi, xylen, parabeni, camfor şi colofoniu).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod