Ce se întâmplă cu inima ta atunci când consumi băuturi energizante?

Îţi dau energie şi te ajută să te concentrezi mai bine, însă au si efecte adverse. Descoperă ce se întâmplă cu inima ta atunci când consumi băuturi energizante!

Pentru foarte mulți oameni tineri, băuturile energizante sunt prima opțiune. Energizantele sunt preferate atunci când trebuie să învețe pentru examene sau să fie concentrați, să conducă mașina sau atunci când au nevoie de un plus de energie înaintea unei petreceri. Dar totul are un preț și plusul de energie conferit vine cu efecte secundare nedorite îndreptate împotriva inimii.

În noiembrie 2016, The DailyMail a publicat un tabel care prezintă reacțiile care au loc în corpul tău la diferite intervale de timp după ce ai consumat o băutură energizantă:

Efectele băuturilor energizante asupra inimii: 

La 10 minute de la ingerare, pulsul și tensiunea arterială încep să crească.

După 15-45 de minute este atins nivelul maxim al concentrației de cafeină din organism și începi să te simți mai concentrat și mai plin de energie.

După 30-50 de minute, întreaga cantitate de cafeină este absorbită de organism. Ficatul răspunde prin eliberarea unei cantități mai mari de zahăr în fluxul sanguin, ceea ce face ca pancreasul să secrete insulină, acesta fiind semnalul pentru organism să înmagazineze excesul de zahăr sub formă de grăsime.

La nivelul creierului, receptorii adenozei sunt blocați pentru a preîntâmpina apariția stărilor de amețeală. Toate aceste reacții combinate au ca rezultat creșterea riscului de boli cardiovasculare (chiar și după o singură băutură), confom unui studiu publicat în JAMA.

După 1 oră, organismul începe să descompună zaharurile, ceea ce conduce la scăderea nivelului de cofeină și la instalarea treptată a unei stări de oboseală, pe măsură ce nivelul energetic al organsimului scade. Cam în acest interval de timp vei începe să te simți deshidratat, pentru că organismul tău a eliminat cea mai mare parte a cantității de apă stocate (cofeina are un puternic efect diuretic).

După 5-6 ore, o jumătate din cantitatea de cofeină a fost deja consumată și, dacă ești în situația de a folosi pastile anticoncepționale, vei avea nevoie de până la 10 ore pentru a reveni la starea de dinaintea consumării băuturii.

După 12 ore,
cea mai mare parte a cofeinei a fost eliminată din fluxul sanguin, dar intervalul de timp poate fi mai scurt, în funcție de nivelul de activitate și de echilibrul hormonal.

După 12-24 ore de când ai consumat prima băutură energizantă, corpul începe să ceară o altă doză de energie.
Dacă obișnuiești să consumi zilnic o băutură energizantă, renunțarea la acest obicei te va face să te simți lipsit de concentrare, letargic, vei avea episoade de constipație și dureri de cap – deci, în mod normal, vei dori să consumi o altă băutură energizantă. Unora li se pare foarte greu să renunțe la acest obicei și continuă să consume băuturi energizante pentru a evita efectele secundare ale renunțării.

Corpul are nevoie de 7-12 zile pentru a căpăta toleranță la cofeină, ceea ce înseamnă că după acest interval vei avea nevoie de mai multe băuturi energizante pentru a simți aceleași efecte ca în primele zile.

De ce sunt așa de nocive băuturile energizante?


Pe lângă cantitatea mare de cofeină, aceste băuturi conțin și o cantitate mare de zahăr și de îndulcitori artificiali. Într-un studiu publicat de British Medical Journal se atrage atenția asupra distrugerilor pe care băuturile energizante le cauzează asupra ficatului și care pot duce la hepatite acute, care pot evolua în insuficiență hepatică sau chiar necroză hepatică.

Băuturile energizante pot conduce la deces
S-a întâmplat în Statele Unite ale Americii, unde o fetiță de 14 ani a decedat după ce a consumat două cutii de băuturi energizante.
Se estimează că numărul de persoane spitalizate in Statele Unite ale Americii s-a dublat, în intervalul 2007-2014, ca urmare a consumului de băuturi energizante. Iar atunci când sunt consumate împreună cu băuturi alcoolice, energizantele pot avea efecte similare cu cele ale consumului de cocaină.


Băuturi energizante sănătoase


Există o serie întreagă de alternative sănătoase pentru băuturile energizante și pot fi preparate fără mare efort acasă.

  • Maca este folosită de secole pentru a spori rezistența la efort și pentru creșterea nivelului de energie. Poate fi consumată în smoothie, ca o băutură tonică sau ca o tinctură, având un rol dovedit în creșterea nivelului de energie, echilibrarea hormonală, creșterea apetitului sexual și întărirea organismului.
  • Sucurile verzi și smoothie reprezintă o sursă importantă de vitamina B, foarte necesară pentru ca metabolismul să funcționeze perfect. Atunci când avem un metabolism rapid, corpul produce mai repede energie. Consumul de apă în cantități suficiente este important pentru ca organismul nostru să funcționeze corect.
    Țelul nostru ar trebui să fie un consum de 2-3 litri zilnic. Apa de cocos este foarte bună, fiind o sursă excelentă de electroliți.
  • Ceaiurile (verde, macha sau maté) reprezintă alternativa perfectă pentru cei care vor să renunțe la consumul de produse bogate în cofeină, așa cum sunt cafeaua și băuturile energizante.
  • Nu uita să faci câteva exerciții de gimnastică dimineața! Îți vor conferi un plus de energie pentru restul zilei!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod