Ce este paralizia în somn?

Te-ai trezit vreodată în timpul nopții și ai simțit că ești prinsă în interiorul propriului corp?
Mai jos, experții au explicat ce este paralizia în somn, care sunt simptomele, cauzele și tratamentele pentru această afecțiune. De fapt, aceasta este mai des întâlnită decât ai crede. 

Cum poate fi definită paralizia în somn?


Stai în pat, vezi cum lumina pătrunde pe geam și ești pregătită pentru a te ridica și începe o nouă zi, însă nu te poți mișca pentru câteva momente. Mintea ta este trează, iar ochii tăi pot vedea, însă te simți ca și cum corpul încă doarme. Aproximativ 40% din populație a avut cel puțin un episod de paralizie în somn.
Iată care sunt trăsăturile definitorii ale paraliziei în somn!

1. Are loc atunci când te trezești sau adormi


Paralizia în somn se produce atunci când ești la granița dintre somn și realitate. Cercetătorii nu înțeleg de ce se întâmplă această pierdere temporară a controlului musculaturii. Se crede că este o acțiune evolutivă, care are loc pentru a ne proteja de noi înșine atunci când visăm.

2. Sunt implicate și halucinații


Coșmarurile sunt destul de înfricoșătoare atunci când ești pe deplin adormită, imaginează-ți cum ar fi să ai unul cu ochii deschiși. Acest lucru se întâmplă la 3 sferturi din persoanele care experimentează paralizia în somn.
Aceste halucinații pot fi sentimentul că există ceva pe pielea ta, un sunet sau sentimentul că mai există cineva în cameră cu tine.

3. Nu durează mult


Din fericire pentru persoanele care se confruntă cu această problemă, paralizia în somn dispare, de obicei, în câteva secunde sau minute. Cu toate acestea, ți se poate părea că a trecut o eternitate.

4. I se poate întâmpla oricui


Paralizia în somn poate începe să apară la adolescenți și tineri adulți, cu vârstele cuprinse între 20 și 30 de ani, însă poate continua și mai târziu în timpul vieții. 

5. Lipsa somnului te face mai susceptibilă


Paralizia în somn este mai des întâlnită la persoanele care nu dorm cât ar trebui. Cel mai bun sfat pentru a evita această problemă este să te asiguri că dormi suficiente ore în timpul nopții.
Privarea de somn reprezintă o problemă importantă pentru toate grupele de vârstă. În medie, cei mai mulți adulți au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte.

6. Stresul reprezintă un alt factor


Dacă încerci să eviți stresul cât mai mult posibil sau iei anumite măsuri pentru a reduce stresul, s-ar putea să reduci frecvența episoadelor de paralizie în somn, dacă ești predispusă la aceasta.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod