5 obiceiuri proaste care-ţi strică somnul. Ce să nu faci înainte de culcare!

Calitatea somnului poate să fie foarte uşor alterată de obiceiurile pe care le ai, în special seara înainte de culcare sau dimineaţa la trezire. Iată ce-ţi poate strica somnul şi ce poţi să faci ca să dormi mai bine!
Trebuie să-ţi stabileşti singură un program de somn pe care să îl respecţi pe cât posibil. Rutina în acest caz este mai mult decât indicată. Nici prea puţine ore de somn, dar nici prea multe nu te vor ajuta să funcţionezi la capacitate maximă. Potrivit specialiştilor, sub 6 ore de somn pe noapte sunt prea puţine, iar mai multe de 9 ore sunt prea multe.

Atunci când nopţile tale sunt agitate, te trezeşti de mai multe ori în cursul nopţii, nu reuşeşti să adormi uşor, iar dimineaţa te ridici din pat mai obosită decât la culcare atunci este cazul să faci câteva schimbări în stilul tău de viaţă. Calitatea somnului poate să fie una vizibil îmbunătăţită dacă ai grijă la obiceiurile pe care le ai înainte de culcare sau la trezire.


Iată câteva dintre obiceiurile proaste care-ţi strică somnul:

1. Bei cafea sau alte băuturi cofeinizate seara

Dacă ai constatat că ai probleme cu somnul şi nu reuşeşti să adormi decât târziu în noapte, atunci analizează puţin regimul alimentar pe care-l ai în cursul zilei. În unele cazuri, cafeaua, ciocolata şi băuturile cofeinizate consumate după amiaza pot să strice somnul, astfel că vei adormi foarte greu seara.


2. Dimineaţa apeşi mereu butonul care amână alarma de la telefon

Niciodată să nu mai faci acest lucru dacă vrei să te trezeşti fresh şi să nu fii morocănoasă de la prima oră. Încearcă să setezi alarma la ora la care vrei să te trezeşti, astfel încât atunci când sună ceasul să te ridici imediat din pat.
Chiar dacă îţi este lene şi somn, trebuie să renunţi la obiceiul de a amâna alarma de la telefon şi de a mai moţăi câteva minute. Adună-ţi voinţa, ridică-te din pat şi în scurtă vreme te vei simţi mai bine.


3. Te culci mereu la altă oră şi nu ai un program strict de somn

Acest obicei prost de a nu respecta aceeaşi oră la care mergi la somn poate să-ţi distrugă noaptea, iar dimineaţa te vei trezi obosită. Rutina în acest caz este cel mai bun lucru pentru a-ţi îmbunătăţi calitatea somnului. Încearcă să stabileşti şi să respecţi un program de somn.


4. Obişnuieşti să mănânci târziu în noapte

Mesele copioase luate târziu în noapte nu te vor ajuta să ai un somn liniştitor.
Din contră, specialiştii susţin că nu este bine să mâncăm nimic cu 2 ore înainte de culcare pentru a permite organismului să se relaxeze. De asemenea, potrivit cercetătorilor, mesele luate târziu în noapte pot să provoace indigestie şi să-ţi strice somnul.


5. Nu acorzi atenţia cuvenită somnului


Uneori ai impresia că nu-ţi mai ajunge timpul pentru toate treburile şi obişnuieşti să dormi mai puţine ore. Însă, nu este recomandat să faci din acest lucru un obicei, deoarece organismul are nevoie de cel puţin 7 ore de somn pe noapte pentru a funcţiona la capacitate maximă.



Sfaturi pentru un somn liniştit

Dacă problemele cu somnul nu sunt cauzate de o afecţiune, atunci poţi să urmezi următoarele sfaturi:

  • Stabileşte-ţi un program de somn pe care să-l respecţi aproximativ în fiecare seară
  • Nu neglija importanţa exerciţiului fizic, însă nu chiar înainte de somn pentru că îţi poate altera calitatea somnului
  • Fără cofeină după ora 16:00 dacă ai observat că îţi afectează somnul
  • Relaxează-te înainte de culcare.
    Citeşte dintr-o carte, bea un ceai din plante, neîndulcit sau recurge la orice altă activitate relaxantă înainte de somn.
  • Atmosfera din cameră este de asemenea importantă. O temperatură medie, întuneric şi linişte pentru un somn odihnitor.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mihaela pe 10 Iul 2013, 19:31
    Adevarat!

    Un articol conform cu realitatea.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod