Cât de eficiente sunt masajele?

Vrei să știi cât de mult îți poate îmbunătăți starea un masaj? De la relaxarea durerii musculare după exerciții fizice la reducerea stresului, există nenumărate studii care corelează masajele cu beneficii fizice și psihologice reale. Iată mai multe cu privire la acest subiect!

Cât de mult te ajută masajele?


Un studiu australian a constatat că un masaj muscular de 10 minute, făcut după un antrenament, ar putea reduce durerea cu 30%. Un alt studiu a descoperit că, în timpul unui masaj, nivelul hormonului de stres a scăzut cu 31%, în timp ce nivelul hormonilor precum dopamina și serotonina a crescut cu aproximativ 30%.

Nici nu ar trebui să plătești un specialist pentru a-ți face un masaj, dacă nu ai o nevoie medicală de acesta. Poți încerca diferite forme de auto-masaj.
Reducerea durerii, împreună cu ameliorarea depresiei, reprezintă unul dintre beneficiile masajelor, după cum afirmă Tiffany Field, directorul Institutului de Cercetare Touch, de la Universitatea din Miami.

Masajul poate îmbunătăți funcția sistemului imunitar în cazul persoanelor cu cancer mamar și leucemie, pe lângă reducerea durerii fizice și emoționale. Te întrebi cum poate oferi masajul atât de multe beneficii pentru sănătate? Mai multe studii au arătat că masajul crește fluxul de sânge în zonele creierului asociate cu starea de spirit și echilibrarea stresului.
Receptorii de presiune de sub piele cresc activitatea nervului vag atunci când sunt stimulați. Nervul vag reprezintă o componentă majoră a sistemului nervos uman, jucând un rol important în funcțiile autonome precum ritmul inimii, respirația și digestia. Creșterea activității nervului vag ar putea avea, printre alte beneficii, un efect de calmare asemănător meditației, lucru care ar putea explica scăderea nivelului cortizolului.

Atunci când te lovești în cot sau în genunchi și simți durere, primul instinct este să freci zona.
Creierul tău nu este capabil să înregistreze pe deplin stimulii dureroși atunci când receptorii de atingere sunt activi. Acesta este un alt mod prin care durerea ar putea fi atenuată de masaj.

Când vine vorba de îmbunătățirea funcției imune, schimbările hormonale și ale sistemului nervos care au loc după masaj pot proteja celulele sistemului imunitar - un tip de celule albe din sânge care luptă împotriva virusurilor și ajută la prevenirea creșterii tumorii.

Dar toate aceste studii sunt controversate.
Unele cercetări au descoperit doar slabe dovezi că masajele oferă beneficii de reducere a durerii. Iar oamenii de știință nu pot face un studiu care să elimine efectul placebo. Nu există o versiune a unui masaj care să poată fi comparată cu un masaj real.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod