Cand vointa nu este suficienta pentru diabetici

Este inceput de an si cu siguranta te gandesti ca pana iarna viitoare ai tot timpul la dispozitie sa faci schimbarile pe care ti le-ai propus si sa adaugi in agenda cateva indeletniciri noi cu care te vei delecta. Insa, deoarece sanatatea ta este pe primul plan, trebuie sa controlezi mai bine pofta de mancare si, implicit, diabetul prin adoptarea unui program regulat de exercitii fizice si un plan de dieta echilibrat.
Insa doar 20% dintre persoanele care isi propun sa schimbe un obicei considerat a fi "daunator" pentru organism reusesc din prima. Cei mai multi se lovesc de cateva obstacole mai greu de trecut, in lupta lor cu diabetul. Aceste "caderi" intervin in momentul in care nu ai urmat indeaproape planul de dieta, nu ti-ai monitorizat glucoza sanguina, ai ratat dozele sau medicamentele pentru diabet sau bineinteles, daca ai sarit peste sesiunea de exercitii fizice care trebuie sa fie regulata in viata ta.

Pentru a reusi sa faci intr-adevar o schimbare de lunga durata, trebuie sa lasi deoparte sentimentele de vinovatire si auto-pedepsire. Astfel in loc de a-ti consuma energia inutil torturandu-te cu aceste ganduri, mai bine concentreaza-te asupra alegerilor sanatoase pe care le-ai facut, cu toate ca acestea ti se par total nesemnificative pentru moment.

Normal ca nu vei avea cum sa faci intotdeauna alegerile cele mai bune pentru sanatatea ta, iar daca vei intampina o "cadere", vei stii ca data viitoare sa nu mai iei in calcul acea optiune. Nu te lasa nicidecum invinsa, lasa lipsa de incredere in urma si continua-ti planul mai departe.


Mai mult decat vointa

Cei care considera ca doar facand apel la propria vointa isi vor atinge scopul propus se lovesc adesea de dezamagire si frustrare. Doar vointa singura nu te va ajuta sa te "inarmezi" cu tot ceea ce ai nevoie pentru a face schimbarea necesara. De exemplu, vointa nu iti va scadea nivelul glucozei din sange. Ai nevoie de timp, energie, informatie, un plan realist si bani pentru a atinge scopul propus.

Factorii stresori pe care ii vei avea de intampinat si invins se impart in doua grupe: factorii interni (depresie, anxietate, nerabdare, furie, singuratate si alte emotii) si factorii externi (boala, situatia financiara, prea multe responsabilitati familiale, stresul la serviciu). Prin identificarea lor exacta, iti vei usura munca si vei incerca sa gasesti solutiile cele mai potrivite pentru a-i invinge.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Letia Norina pe 21 Nov 2007, 14:25

    Ce s-ar intampla daca un medic s-ar plimba pe strada , s-ar uita la oamenii grasi si le-ar da un anunt de a-l vizita urgent pe medic , intreb .Ar scapa ministrul sanatatii de ei .

    0
    0

  • Letia Norina pe 21 Nov 2007, 14:21

    Daca diabeticii nu au vointa la sport , cred ca trebuie sa le pui o zgarda si curalusa si sa-i obligi sa iasa la o plimbare satisfacatoare , le dai putina hrana ca in educatia cainilor .

    0
    0

  • STEFAN pe 13 Mar 2007, 08:56
    DESPRE DIETA

    Am observat: cand nu respect dieta, glicemia o ia razna. Este indubitabil ca aceasta este solutia pt.a tine diabetul in frau.Nu va infometati, dar tineti dieta!

    0
    0

  • Tilipan Calina pe 28 Feb 2007, 00:22
    singuratate

    Niciodata!Singuratatea e o binecuvantare.Este deliciul multasteptat al unei zile.Libertatea de a fi doar pentru tine.

    0
    0

  • goaga rodica pe 16 Ian 2007, 09:08
    singuratatea

    iti da o stare de depresie/??

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod