Care este legătura dintre hormoni și anxietate?

Hormonii reglează aproape fiecare funcție a corpului și, chiar dacă nu te gândești neapărat la ei când vine vorba despre echilibrul emoțional, experții consideră că există o legătură strânsă între anxietate și nivelul diferiților hormoni.
„În general hormonii afectează întreg organismul, iar modificarea lor poate stimula sau îngreuna reacțiile pe care le avem în fața evenimentelor zilnice. De exemplu, estrogenul are un impact important dacă suferi de anxietate, deși încă nu este clar cum îți influențează starea psihică. De asemenea, stresul afectează valorile hormonilor, în special adrenalina și cortizolul, care pot deregla sistemul endocrin în ansamblu. Din acest motiv trebuie să prioritizezi relaxarea și minimizarea îngrijorării și a emoțiilor negative”, potrivit dr. Savita Ginde, endocrinolog din Denver.
 
Deși există foarte multe opțiuni pentru a trata stările de anxietate și variațiile hormonale, având în vedere că se influențează reciproc în mod ciclic, primele măsuri trebuie să se focalizeze pe creșterea rezistenței la situațiile neașteptate sau complicate.
 
„O soluție adesea ignorată pentru tratarea anxietății pe fond hormonal este cea la nivel emoțional, ceea ce înseamnă că trebuie să devii mai conștient de propriile reacții și de modul în care te afectează un anumit context.
Răbdarea, empatia, gândirea critică și identificarea soluțiilor alternative te vor susține în cadrul strategiei de creștere a rezistenței la stres”
, potrivit dr. Ginde.

 
Iată cum se concretizează legătura dintre hormoni și anxietate:

 
1. Anxietatea stimulează producția de hormoni specifici stresului

„Starea de anxietate va declanșa o producție excesivă de cortizol, iar nivelul prea ridicat de adrenalină va elimina nutrienții care susțin nivelul de estrogen. Dacă situația se prelungește vei avea probleme cu îngrijorarea, emoțiile excesive, insomnia și o imagine negativă despre propria persoană”, explică dr. LaKeischa McMillan.

 
2. Există simptome la nivel fizic dacă anxietatea afectează echilibrul hormonal

Acneea, hirsutismul și insomnia sunt semnale de alarmă cu privire la anxietatea pe fond hormonal. „Hormonii au un rol de bază în reglarea stării de dispoziție, a motivației și a funcționării tuturor organelor.
Dacă observi acest tip de simptome este indicat să mergi cât mai repede la un consult pentru a ți se verifica nivelul diferiților hormoni. De îndată ce medicul înțelege ce se întâmplă la nivel intern veți găsi mai ușor o soluție pentru a fi din nou optimist, a avea multă energie și a preveni starea de spirit fluctuantă”
, spune dr. McMillan.

 
3. Există anumite momente când legătura dintre anxietate și hormoni este mult mai probabilă

În diferite etape ale vieții nivelul hormonal se modifică drastic și este posibil să resimți consecințele și la nivel emoțional. „Adolescența este o perioadă în care sănătatea în plan psihologic este influențată puternic de modificările hormonale. De asemenea, perimenopauza și menopauza, perioadele în care nivelul de estrogen scade foarte mult pentru femei, pot fi asociate cu o anxietate accentuată. În cazul bărbaților, andropauza va marca scăderea nivelului de testosteron, iar anxietatea poate fi un efect secundar.
Sarcina și perioada postpartum sunt alte exemple de evenimente care pot modifica semnificativ nivelul de hormoni, cu efecte profunde la nivel emoțional”
, spune dr. McMillan.

 
4. Administrarea hormonilor poate echilibra emoțiile sau poate crea un dezechilibru major

Există foarte multe motive pentru care se administrează hormoni, de la pilulele contraceptive până la terapia de substituție hormonală și, în funcție de constituția organismului, se va reface starea de optimism sau vor fi favorizate anxietatea și alte efecte secundare la nivel emoțional.
„Contracepția hormonală poate accentua anxietatea pentru unele femei. În cazul andropauzei sau menopauzei, administrarea de testosteron sau de estrogen, după caz, ar putea contribui la reducerea anxietății pentru că organismul revine la un nivel normal de hormoni. Este foarte important să discuți cu medicul tău despre efectele secundare potențiale pentru a putea găsi împreună cea mai bună soluție pentru tine”, spune dr.
McMillan.

 
5. Anxietatea hormonală poate fi legată de ciclul menstrual

Poate că nu este un lucru surprinzător, dar foarte multe femei resimt agravarea anxietății în diferite etape ale ciclului menstrual. Momentul în care se manifestă aceste schimbări contează foarte mult, așa că este indicat să ții un jurnal în care să îți notezi cum evoluează starea ta de spirit de-a lungul lunii.
„Este foarte util să-ți monitorizezi ciclul menstrual pentru a-ți da seama cât de puternică este legătura cu anxietatea în cazul tău”, spune dr. Ginde. 
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod