Iarna aceasta am putea scapa de o epidemie de gripa



Anul acesta este foarte putin probabil sa ne confruntam cu o epidemie de gripa, ne-a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul stiintific al Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala. Medicul a mai spus ca, din cauza vremii calde, din pacate, s-au inmultit virusurile care exista de obicei in timpul toamnei si toamnei tarzii, nefiind schimbate cu cele gripale. "La inceputul acestui an, am avut multe cazuri de viroze respiratorii destul de grave, din cauza ca virusurile si-au crescut agresivitatea", a explicat prof.
dr. Adrian Streinu-Cercel. Directorul stiintific al Institutului "Matei Bals" a adaugat ca aceste viroze ar putea sa nu mai fie pe la jumatatea lunii februarie.

In prima saptamana a acestui an, numarul total de infectii respiratorii a crescut cu 6% fata de media numarului de cazuri din cele 3 saptamani anterioare, informeaza MS, iar numarul de pneumonii a crescut cu 18%. In cadrul sistemului de supraveghere a infectiilor respiratorii, la nivel national, saptamana trecuta, s-au inregistrat peste 50.000 de cazuri de gripa, pneumonii si infectii ale cailor respiratorii superioare.
Ministerul Sanatatii precizeaza ca s-au inregistrat 4 decese de pneumonie: 2 in judetul Iasi, la grupa de varsta de peste 65 ani, unul in judetul Prahova, la grupa de varsta de 15-64 ani, si unul in judetul Dolj, la grupa de varsta 0-4 ani. Centrul de Referinta pentru Gripa a anuntat 7 probe serologice pozitive pentru anumite virusuri gripale, una dintre probe fiind din Bucuresti. "Judetele care raporteaza o rata de incidenta crescuta a infectiilor acute ale cailor respiratorii superioare fata de media pe tara sunt: Arad, Botosani, Bihor, Bistrita, Covasna, Maramures, Prahova, Satu Mare si Suceava", se mai arata in comunicatul MS.
Deja conducerea Spitalului Judetean Suceava a decis limitarea accesului vizitatorilor in unitate, dupa ce, in ultima perioada, mai multe sectii ale unitatii s-au aglomerat din cauza numarului mare de viroze respiratorii. O incidenta scazuta fata de media pe tara se inregistreaza in Mehedinti, Teleorman si Vaslui. Cele mai multe cazuri de pneumonii se inregistreaza in Arad, Bihor, Botosani, Gorj si Iasi. (L.S.)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod