Invata cum sa slabesti!

Jumatate din populatia Romaniei se confrunta cu problema surplusului ponderal, urmand de-a lungul vietii nenumarate cure de slabire, fara a obtine pe termen lung rezultatele scontate. Viata este plina de contradictii. Ne-ar placea ca lucrurile sa fie simple: bune sau rele, albe sau negre, sa nu fim chinuiti de grija alegerii intre diferitele nuante de gri.

 

Ne-ar placea sa gasim solutia ideala, solutia cea buna: un singur tip de dieta, verificata, care sa ne faca sa slabim pana aproape de greutatea normala, intr-un timp scurt si cu cat mai putin efort de vointa din partea noastra. O astfel de dieta nu exista!

 

 

Cine slabeste usor?

                                                         

Succese terapeutice prin dieta au de regula persoanele a caror supraponderalitate este recent instalata, precum cei care s-au lasat de fumat, sportivii care au întrerupt activitatea sau persoanele care au suferit o trauma psihica importanta.


Acest numar mic de persoane sunt cele care au produs popularitatea unora dintre diete. Celor mai multi, insa, nu le ramane decat alternativa de a face repetate cure de slabire, viata lor fiind un permanent dezechilibru, atat pe plan fizic, cat si psihic, esuand adesea in stadiul de obezitate.


Supraponderea este, in marea majoritate a cazurilor, o stare cronica, generata in ani si ani de supraalimentatie, in conditiile unui consum energetic din ce in ce mai mic, datorat sedentarismului impus de progresele tehnologice.

 

 

Daca nu intelegi nu reusesti

 

Tratamentul excesului ponderal nu trebuie sa fie sinonim cu o dieta hipocalorica urmata timp de 3-4 saptamani. Elementul-cheie il reprezinta schimbarea comportamentului alimentar ce se poate realiza intr-un interval de 6-24 de luni, sub indrumarea medicului curant.


Fara ca sa intelegeti ce inseamna supraponderea sau obezitatea, ce rol joaca dieta, tratamentul medicamentos, efortul fizic, etc., curele de slabire nu pot fi stapanite pe termen lung. Este ca si cum am partcipa la un concurs de rodeo, ambitionandu-ne sa ne urcam la nesfarsit pe spinarea unui "animal furios" care ne arunca an tarana de fiecare data.


Cel mai important obiectiv si poate cel mai greu de realizat este oprirea cresterii în greutate. Acest lucru, este evident, nu se va obtine cu o cura de slabire. Aproximativ 20% dintre cei cu exces ponderal au sansa de a imblanzi "animalul furios" si de a reveni la o greutate rezonabila. O mare parte, din restul de 80%, esueaza datorita unei insuficiente întelegeri a bolii cu care se lupta.


Unii spun ca este imposibil sa te lupti cu o industrie. Dietele de tot felul, reprezinta o fateta a industriei care este "scaderea în greutate". Este normal sa vinzi un aragaz, un set de cratite, un frigider sau un cuptor cu microunde si sa oferi ceva gratuit. Cum sfaturile sunt gratuite, nu de putine ori cadoul este reprezentat de o brosuricã cu diete celebre.

 

 

Dietele dau rezultate doar pe termen scurt

 

Permanent apar noi diete, iar motivul este foarte clar: dietele deja existente nu dau rezultate, desi, atunci cand au aparut se spunea ca functioneaza fara probleme.


Adevarul este unul singur: dietele nu dau rezultate pe termen mediu sau lung! Inceperea unei diete va plaseaza în mod automat in randul celor care nu vor reusi sa slabeasca. Ne simtim datori sa facem o scurta trecere în revista a celor mai cunoscute diete, multe dintre ele recomandate si astazi si prin diverse reviste din tara noastra. Fenomenul nu trebuie ocolit ci, dimpotriva, abordat pieptis.


Cei ce doresc sa slabeasca trebuie sa stie ce se intampla cu organismul lor atunci cand urmeaza o cura de slabire, care sunt riscurile si mai ales care sunt rezultatele scontate din punct de vedere al greutatii. Doar dupa aceea, vor putea lua o decizie adecvata. In opinia noastra, diete restrictive de scurta durata trebuie evitate.

 

Dieta cu grapefruit

 Este o dieta monotona, cu un continut scazut in calorii, in care, pe langa fructul care ii da numele se mai permite ingerarea de legume si alte fructe. Pleaca de la premisa ca grapefruitul ar contine substante al caror efect duce la scaderea in greutate.

Printre riscurile acestei diete se numara dezechilibrul acido-bazic, cresterea efectului unor medicamente.

 

Dietele disociate

In fiecare zi se consuma un singur tip de principiu alimentar. O varianta este aceea in care se consuma un singur tip de aliment in fiecare zi (de exemplu, varza). Actiunea se datoreaza imposibilitatii de a consuma un numar suficient de calorii pe baza unui singur aliment (de exemplu, carne sau fructe, varza, etc) diminuand apetitul alimentar.

 

Postul total

Presupune numai ingestia de apa. Exista posibilitatea producerii unor aritmii cardiace, risc de accelerare a manifestarilor gutei, producerea litiazei biliare .

 

Diete în care poti manca nelimitat cu exceptia unui principiu alimentar, de ex. dieta fara glucide

Principiul acestor diete este o alimentatie bogata în proteine (carne de vaca, de pui, peste, branza, lapte, etc.) si foarte saraca in carbohidrati (dulciuri, cartofi si fainoase). Efectele sunt spectaculoase in timp scurt, foamea disparand datorita productiei crescute de corpi cetonici. Reactiile adverse si riscurile sunt mari, mergand de la dureri de cap, ameteli, miros neplacut al transpratiei pana la consecinte grave pentru cei cu afectiuni renale sau cardiovasculare.

 

 Dieta cu grasimi

 Grasimile fiind satioase si neputand fi mancate in exces fara alte alimente duc la o scadere a apetitului. Dieta pleaca de la premisa ca eschimosii sunt slabi, desi mananca preponderent grasimi (nimeni nu vorbeste de efortul fizic pe care-l depun acestia zilnic, de conditiile climatice - frig, etc).

 

 Exemplele ar putea continua.

 

 Dietele, de tot felul, sunt in marea lor majoritate eficace: determina scaderea in greutate cu 2-5-10 kg, si aceasta intr-un timp foarte scurt. Sunt tentante: "pacatul" de a manca ani si zeci de ani in exces, de a nu face miscare, se corecteaza printr-un efort de vointa de 2-3 saptamani.

 

 

Care este elementul lor comun?

 

Recomanda, sub o forma sau alta, ingerarea unui numar foarte mic de calorii, in­­diferent in ce consta dieta, dar dezechilibrele create si necontrolate fac practic imposibila evitarea reingrasarii si chiar a depasirii greutatii initiale.


Dupa un dezechilibru, prin infometare, urmeaza un alt dezechilibru, prin alimentatie in exces. Apoi o alta cura, alt dezechilibru si asa mai departe.


Este absolut paradoxal, cum multe persoane inteligente isi limiteaza procesul de gandire in privinta greutatii la un singur pas: daca vor manca mai putin decat de obicei, vor slabi. Nimeni nu vrea sa puna si o a doua intrebare.

 

Dupa ce voi renunta la cura de slabire cum va reactiona organismul meu la ingerarea unor ali­men­te care contin de doua sau de trei ori mai multe calorii decat pe perioada restrictiei alimentare? Este evident ca se vor ingrasa la loc.

 

 

Totusi...Cum putem slabi? 

 
Oare cele de mai sus inseamna ca regimurile dietetice hipocalorice ar trebui abandonate total?! Nu. Nu vrem sa lasam sa se inteleaga ca diete sarace in calorii ar fi contraindicate sau ineficace. Ele trebuie incadrate insa intr-un program de scadere in gre­u­ta­te de lunga durata desfasurat cu un sprijin calificat din partea unei echipe complexe (medic nutritionist, internist, endocrinolog, cardiolog, psihiatru, etc.).

 

American Dietetic Association recomanda respectarea urmatoarelor criterii pentru indicarea unei diete restrictiv calorice:

- selectarea numai a persoanelor cu un IMC mai mare de 32 kg/m2;

 - absenta oricaror comorbiditati sau stari patologice precum boli de inima, tulburari endocrine, boli hepatice sau renale, graviditatea, etc.;

 - numai la persoanele care dovedesc o hotarare marcata de a-si schimba comportamentul alimentar si stilul de viata in general, pentru a obtine o scadere in greutate pe termen lung;

- numai pentru persoanele care inteleg in detaliu programul propus si mai ales au timpul necesar pentru a se implica atat in perioada de scadere ponderala cat si in perioada de mentinere a noii greutati.

 

Trebuie stiut ca o dieta restrictiva nu este niciodata primul pas in abordarea unui program de scadere in greutate care dureaza 12 luni - 24 luni. Daca pacientii nu urmeaza un program de scadere ponderala, ci diverse cure de slabire publicate in reviste, sunt expusi la numeroase riscuri: ulcer duodenal, depresie, tulburari de comportament alimentar, neregularitati ale ciclului menstrual, dezechilibre endocrine, crestere ponderala.

 

Pentru a putea stapani o cura de slabire trebuie, inca de la inceput, sa aveti raspunsuri la urmatoarele intrebari:

 

- Care sunt riscurile programului propus de medic asupra sanatatii?

 - Cand începe si cand se termina cura de slabire?

- Sunt rezonabile obiectivele curei de slabire?

- Care sunt mijloacele de suport ale acestei încercari de reducere a greutatii corporale?

- A dat rezultate programul pe care ti-l propune medicul si in ce procente?

- Exista un program de mentinere a greutatii corporale in urma programului recomandat?

- Ce consum de timp si bani presupune?

 

 Exista o multitudine de motive medicale care duc la esecul curei de slabire. Aproape nici unul dintre acestea nu le veti gasi intr-o revista de popularizare. O ultima remarca: natura a facut ca nici o fiinta sa nu fie identica cu alta. Abordarea unui program de scadere in greutate va trebui sa respecte aceasta variabilitate si sa fie personalizat pentru fiecare in parte de catre medic, in functie de informatiile pe care pacientul trebuie sa le ofere in modul cel mai adecvat.

 

Dr. Fraga Paveliu, coordonator Centrul Medical Dr. Paveliu

 

Comentarii (13)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Luisa Vanesa pe 29 Iun 2009, 17:31
    Prostia omeneasca

    Lume,ascultati aici:Secretul unui corp frumos este sa nu mananci in exces ziua iar seara dupa ora 18:00 nu mancati nimic...doar apa,dupa aproximativ 1 saptamana o sa observati ca nu mai aveti burtica!

    0
    0

  • Adriana pe 16 Mai 2008, 22:19
    dieta sigura

    Este adevarat ca in urma orcarei diete se pot pune la loc kilogramele. Cel mai bine este atunci cind nu avem oprelisti in privinta mincarii. Se poate slabi foarte simplu astfel: prima regula: - nu se maninca dupa ora cinci aproape nimic cu exceptia unui ceai, um mar si apa. Toata mincarea din timpul zilei trebuie sa fie nu mai mult de 1000- 1200 de calorii. Mincarea trebuie sa fie variata, asta inseamna vegetale, carne, lactate, pine, fructe... Fara prajeli, fara sare (sau foarte putin), fara dulciuri (sau foarte butin). Dupa o luna de zile organismul deja este obijnuit cu acest regin. E bine sa luam intr-o astfel de cura multivitamine, dar nu mai mult de o pilula pe zi si asta dimineata. rezultatele sunt imediate si de durata

    0
    0

  • o femeie ...deci o persoana me pe 2 Mai 2008, 12:11
    Incertitudine

    Ati prezentat dietele diferite... ele nu sunt bune deci si totusi nu ne-ati spus cum se slabeste... daca dietele nu ajuta decat o perioada.

    0
    0

  • neka pe 29 Apr 2008, 01:12
    Slabirea

    Cred k e ok da eu incerk de mult timp sa slabesk dar nu reusesk poate asa o fi sa fie.

    0
    0

  • barbu paula pe 24 Mar 2008, 09:11
    Parerea mea

    Nu am inteles nimic de aici nush dc nu spun odata direct cum pot slabii? Am 11 ani si 45 de kg as vrea sa le dau jos in scurt timp si nush cum. Pe ce adressa pot intra ca sa slabesc? Dak vreti sa ma ajutati puteti vb k me pe mess id meu e: anto_thebest_paulyan. Dak vreti sa ma ajutati puteti chiar acum. Va multumesc

    0
    0

  • irene777 pe 20 Apr 2007, 02:25
    puterea de vointa!!!

    ereditar am mostenit o complexie care tinde spre ingrasat,dar stiu ca pot slabi pina la o greutatea pe care o doresc. mass-media propune un numar mare de diete care dau "rezultate exceptionale", dar de cele mai multe ori un lucru destul de important il joaca puterea de vointa?! de ce nu se propun teme cu dezvoltarea puterii de vointa?doar totul incepe din faptul ca trebuie sa constientizezi de cit curaj ai nevoie ca sa renunti la o mica bomboana sau la un sandvish apetisant care de fapt nu sunt chiar atit de sanatoase pentru sanatate si mai ales cind tii o cura si o mica indeletnicire poate strica totul?! eu personal, de nenumarate ori am incercat sa dau jos acele kg in plus, din a caror cauza eram nevoita sa dau bani in plus pentru haine noi, deoarece m-am ingrasat putin si nu-mi place cum imi sade in cele vechi, care de fapt erau doar de ceva timp in urma achizitionate. ajutati-ne sa schimbam ceva in mintea noastra ca sa dobindim acea greutate care ne avantajeaza si care nu dauneaza asupra sanatatii!!! va multumesc!!

    0
    0

  • pop tania mirela pe 23 Mar 2007, 11:20
    invata sa slabesti

    am o parere buna dar si o intrebare.am nascut in octombrie 2006,si in timpul sarcinei m am ingrasat 26 kg.Pina acum am reusit sa dau 18 kg,dar ultimele 8 kg merg f greu.Mentionez ca si alaptez inca si fac si sport.dieta nu prea pot sa tin pt ca mi e greu ,deoarece vreau ca laptele copilului sa fie bun.am observat ca dupa ce alaptez am o foame nebuna.si nustiu ce sa fac.va rog sa mi dati un sfat cumsa slabesc fara sa afecteze calitatea sanului?va multumesc

    0
    0

  • Pepette pe 22 Mar 2007, 01:46
    limba romana in scoli

    Va rog, dragi forumisti, dati dovada de mai multa cunoastere a limbii romane. Ca doar traim in Romania, si daca nici noi nu stim cum se folosesc regulile gramaticale, si care sunt acestea...e cam grav, pt tara asta. Cred ca ar trebui sa ne punem semne de intrebare asupra sistemului de invatamant in Romania, daca mai exista cu adevarat sau lipseste cu desavarsire.

    0
    0

  • georgeta pe 8 Mar 2007, 21:08

    buna parerea mea este buna de,ceia ce am citit,dar am o singura antrebare ce pot face sa -mi scada colesterolul.al am cam mare .am 1.60 analtime,55 de kilograme.si totusi as vrea sa mai slabesc,poate puteti sa ma ajutati cu ceva sfaturi.va multumesc si cu respect Geta,astept raspunsul dumneavoastra.

    0
    0

  • Ana pe 7 Mar 2007, 23:10
    mmmmmm...

    pai fiecare organism isi are ale lui capricii si deprinderi,pe mine,de ex. ma tenteaza enorm dieta cu grapefruit si nu as ezita so incerk ,cu toate ca stiu ce e dupa diete cu stomacul...

    0
    0

  • MARI pe 6 Mar 2007, 23:58
    DIETA

    AM CITI PRIMUL MESAJ SI M-A FACUT F CURIOASA. VA ROG F MULT SA-MI TRIMITETI SI MIE ACEASTA DIETA CARE SIGUR M-AR AJUTA F MULT. SI EU AM TOT 1.78 DAR MULT MAI MULTE KGASTEPT RASPUNSUL D-VOASTRA CU MULTA NERABDARE.MULTUMESC

    0
    0

  • Adriana Stambeca pe 6 Mar 2007, 11:59
    Vointa ...invinge

    Anul trecut mi-am facut un control medical de rutina... Toate analizele mi-au iesit bune exceptand colesterolul(294), si trigliceridele. Mentionez ca am 48 de ani, 1,78 inaltime, 68 kg. Avand colesterolul atat de mare am fost nevoita sa tin o dieta pentru schimbare de metabolism, dieta care m-a ajutat sa pierd 7 kg in doar 13 zile. Aceasta dieta mi-a schimbat radical modul de a ma hrani, mai precis m-a invatat cat si cum sa consum alimentele... nu a fost usor, dar acum dupa un an de zile mi-am reglat colesterolul si mai mult ma simt bine in pilea mea.Succes tuturor celor care sunt in aceeasi situatie... si nu uitati ca fara ajutorul unui medic nu reusiti aproape nimic...plus multa , multa vointa.

    0
    0

  • Ina pe 16 Ian 2007, 14:30
    Cu putina vointa si multa rabdare

    Am tinut o dieta in urma careia am slabit 20kg. A fost un drum lung,1 an, dar astazi dupa 3 ani pot sa spun ca nu-mi pare rau. Iti trebuie vointa si rabdare. Mi-am schimbat complet alimentatia si, ma simt excelent, analizele mi-au iesit f. bune, deci cred ca am gasit acea dieta ideala (pentru mine). As vrea sa adaug ca aceasta dieta a fost insotita de un program de aerobic si fitness. Rezultatul final: un excelent tonus fizic si psihic pentru o femeie de 40 de ani.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod