Tu ce faci pentru inima ta? Cele mai importante 6 lucruri pentru o inimă sănătoasă

Îmi amintesc cum, până spre 25 de ani, urările de sănătate erau subestimate. Dacă îmi ura cineva ”Sănătate!”, nu eram deloc impresionată. Cum să-ți ureze lumea ceva ce ai?
Sănătatea este, cel mai probabil pentru mulți dintre noi, singurul lucru pe care începem să-l prețuim cu adevărat atunci când simțim că începe să fie afectată. Când suntem tineri, prea puțini se gândesc la sănătate pe termen lung. 

 
Vârsta de 50 de ani, de exemplu, mi se părea un tărâm îndepărtat, iar după 60, aveam impresia că începe bătrânețea. Ei bine, mai am puțin și trec la prefixul internațional de România, +40, iar noțiunea de ”50 de ani” mi se pare egală cu ”în floarea vârstei”.
 
Așa e cu tineretul, pe măsură ce se apropie de floarea vârstei, devine mai înțelept și mai precaut.
 
Sănătatea a devenit, pentru mine, un capitol căruia îi acord din ce în ce mai multă atenție. 
Am început, în ultimii ani, să-mi analizez moștenirea. O privire mai atentă spre bolile cu care s-a luptat familia mea îmi arată așa: probleme cardiace, diabet, boli ale articulațiilor și bilă leneșă (numitorul comun al întregului neam).
Cu bila leneșă, ei bine, mă lupt de pe la 25 de ani (atunci am plecat prima dată urechea la urările de sănătate). Mănânc cât de atent pot eu, cât mai puține grăsimi, cât mai puține dulciuri, iar de câțiva ani, am început să fac sport în mod organizat. Am ajuns la convingerea că e un medicament pe care îl subestimăm.
Cu inima, în schimb, îmi dau seama că lucrurile stau altfel pentru că ea este o șefă peste toate organele. De aceea, inimii ar trebui să-i acordăm cea mai mare atenție.
 

Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru sănătatea inimii:

 

Să avem un regim alimentar sănătos!

 
Trebuie să avem o dietă echilibrată! E foarte important să consumăm fructe și legume proaspete. În plus, trebuie să includem în meniul nostru și alimente din care organismul să-și ia așa numitele ”grăsimi bune”, care ajută inima să funcționeze bine: ulei de măsline, avocado, somon, fulgii de ovăz, nuci, migdale, semințele de in, chia, cânepă, dovleac sau floarea soarelui.
 

Să facem mișcare cel puțin 30 de minute pe zi!

 
Nu zice nimeni să mergem la sală zilnic, deși ar fi bine. Suntem mereu foarte ocupați și sportul e dat la o parte din viața noastră pe motiv că nu avem timp. Ei bine, timp ai dacă îți faci! Nu e greu să includem în programul nostru 30 de minute de mișcare pe zi - exerciții cardio: mers pe jos sau pe bicicletă, alergat sau gimnastică aerobică.
 

Să ne menținem greutatea corporală în limite normale 

 
Uneori, ajungem să alergăm după silueta perfectă și, unele dintre noi, să ținem chiar diete drastice cu rezultate rapide. Slăbitul brusc afectează inima! 
Trebuie să ne păstrăm o greutate optimă (pentru înălțimea și vârsta noastră) și să o menținem prin combinarea sportului cu un regim alimentar echilibrat. 
 

Să nu fumăm!

 
Este deja un lucru extrem de bine cunoscut faptul că fumatul dăunează grav sănătății. Pentru inimă, fumatul este un mare dușman prin substanțele toxice pe care le conține. Chiar și fumatul ocazional crește considerabil riscul de a dezvolta o boală a inimii. 
Partea bună e că nu este niciodată prea târziu să iei măsuri! Atunci când ne lăsăm de fumat riscul de afecțiuni cardiace scade considerabil după numai un an.
 

Să ne ajutăm inima menținând colesterolul în limite normale!

 
Colesterolul cu valoare ridicată este un factor de risc în dezvoltarea bolilor coronariene. Unul dintre elementele nutritive în care este, cel mai adesea, deficitar regimul alimentar al omului modern este reprezentat de fibre. Unele cereale conțin fibre speciale, numite beta glucani, care scad absorbția colesterolului. Ca atare, chiar dacă nu se absorb, beta glucanii reușesc performanța de a scădea și colesterolul produs chiar de organismul nostru.
 
 
Dintre cereale, ovăzul are cantitatea cea mai mare de beta glucani. Herbalife Nutrition a creat Beta heart®, o pudră nutritivă ce conține ingredientul cheie OatWell™ beta glucan din ovăz (fibre solubile care apar natural în cereale) – despre care s-a demonstrat că poate contribui la scăderea sau menținerea nivelul de colesterol* în parametri optimi. 
Acesta se poate prepara folosind 250 ml de apă, suc de fructe sau chiar poate fi adăugat în shake-ul preferat. Puteți merge pe varianta cu 2 măsuri o dată pe zi sau 1 măsură de două ori pe zi. Produsul este disponibil doar prin intermediul Distribuitorilor Independenți Herbalife Nutrition. Pentru mai multe detalii accesați www.herbalife.ro.
 
 

Să verificăm periodic sănătatea inimii noastre!

 
Nu în ultimul rând, trebuie să ne ocupăm de prevenție. Un control de specialitate, un set de analize de sânge, o dată pe an, este ceea ce ar trebui să facem pentru a preîntâmpina eventualele probleme.
 
Aveți grijă de inima voastră!
 
*S-a demonstrat că beta-glucanul din ovăz acționează asupra scăderii colesterolului din sânge. Colesterolul cu valoare ridicată este un factor de risc în dezvoltarea bolilor coronariene. Beta-glucanii contribuie la menținerea colesterolului în limite normale. Efectele benefice sunt obţinute prin consumul unei doze zilnice de 3 g de beta-glucan din ovăz. Boala coronariană are multipli factori de risc, iar modificarea unuia dintre acești factori de risc poate avea sau nu un efect benefic.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod