Cum masuram tensiunea arteriala?

De multe ori cresterea tensiunii arteriale nu este insotita de o suferinta care sa-ti atraga atentia. Astfel, hipertensiunea poate fi o boala tacuta si cu atat mai periculoasa. De aceea, pentru a evita complicatiile grave care pot aparea din aceasta cauza, verifica-ti periodic valorile tensionale.
De ce este hipertensiunea arteriala atat de importanta?

"La persoanele cu hipertensiune arteriala, sangele curge prin vase cu o forta prea mare. Acest lucru solicita vasele de sange si poate impiedica organele vitale (inima, creier, rinichi) sa functioneze optim, ceea ce poate duce la dureri in piept, infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca si deces prematur", avertizeaza Prof. dr. Eduard Apetrei, medic primar cardiolog. De asemenea, hipertensiunea poate afecta vederea, cauzand orbire.

Multe persoane au hipertensiune arteriala de multi ani, fara sa stie acest lucru. Cu toate acestea, este foarte important ca hipertensiunea arteriala sa fie tratata si la cei care nu au simptome. Cu cat trece mai mult timp fara sa fie tratata, cu atat organismul este mai afectat. Primul pas pe care il poti face in depistarea bolii este sa-ti masori tensiunea arteriala.


In ce conditii iti poti masura tensiunea arteriala?

"Tensiunea arteriala poate fi masurata de un medic, de o asistenta la cabinetul medical, de un membru al familiei sau chiar de pacientul insusi", afirma Prof.
dr. Eduard Apetrei. Oriunde ti-ai masura tensiunea, specialistii recomanda respectarea unui set de proceduri:

  • nu trebuie sa fumezi, sa bei cafea si sa mananci cu 30 de minute inainte de masuratoare;
  • masurarea trebuie facuta dupa 5 minute de repaus;
  • trebuie sa stai confortabil, cu bratele fara imbracaminte si tinute in dreptul inimii; picioarele trebuie sa fie pe podea;
  • trebuie sa stai relaxata si sa nu vorbesti; se va utiliza o manseta de brat, de marime corespunzatoare si pentru ca masurarea sa fie corecta, manseta trebuie sa cuprinda cel putin 80% din circumferinta bratului;
  • masurarile trebuie facute cu un instrument calibrat si validat recent;
  • trebuie inregistrate atat valorile tensiunii arteriale sistolice, cat si diastolice si bratul la care s-a efectuat masuratoarea;
  • trebuie facuta media la doua sau mai multe masuratori efectuate la distanta de 2 minute unele de altele.
    Daca citirile variaza cu 5mmHg, se noteaza valoarea cea mai mica.


Masurarea tensiunii la domiciliu

Masurarea la domiciliu este din ce in ce mai incurajata de specialisti. In acest caz trebuie sa tii cont de urmatoarele recomandari:

  • foloseste aparate semiautomate, validate, cele mai bune fiind aparatele care masoara tensiunea arteriala la nivelul bratului;
  • evita masuratorile repetate excesiv;
  • specialistii recomanda un interval de aproximativ o saptamana in care sa se efectueze cate o masurare a tensiunii arteriale dimineata si seara, la aproximativ aceleasi ore, inainte de a te prezenta la controlul periodic;
  • consemneaza-ti valorile tensiunii arteriale intr-un jurnal: insemnarile sunt utile pentru a le prezenta medicului la controlul periodic.


In ce consta monitorizarea continua a tensiunii arteriale?


Monitorizarea continua ambulatorie pe 24 de ore a tensiunii arteriale (numita si Holter de tensiune) se face cu un dispozitiv de masurare automata la intervale de 15-30 de minute (mai des in timpul zilei si mai rar in timpul noptii pentru a nu deranja somnul pacientului).
Valorile sunt inregistrate de aparat, care este dotat cu o memorie similara hard disk-ului unui computer. La sfarsitul inregistrarii, aceste date se transfera, cu ajutorul unui program special, intr-un calculator si se analizeaza rezultatele. Pe durata inregistrarii, bolnavul desfasoara activitate normala si este instruit sa-si noteze anumite evenimente ce apar in intervalul de timp respectiv.

Acest tip de masuratoare se recomanda in special in urmatoarele cazuri:

  • cand exista o diferenta mare intre tensiunea arteriala masurata la domiciliu si cea masurata la cabinet;
  • cand este suspectata rezistenta la tratamentul medicamentos;
  • cand pacientul descrie fenomene clinice sugestive de cresteri bruste ale tensiunii arteriale.

Oricare ar fi valorile inregistrate, nu intrerupe si nu schimba tratamentul antihipertensiv care ti-a fost recomandat. Adu-i la cunostinta medicului tau problemele aparute, iar acesta va actiona in consecinta.


Articole utile:
Ce este hipertensiunea arteriala?
Hipertensiunea - un ucigas silentios
Hipertensiunea si Diabetul: un cuplu periculos
Regimurile alimentare in bolile cardio-vasculare si hipertensiunea arteriala
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod