Să înţelegem dependenţa de jocurile de noroc

Există de mai bine de 3000 de ani

Jocul de noroc este unul dintre cele mai vechi aspecte ale comportamentului uman. Jocurile de şansă, cum se mai numesc, au interacţionat cu civilizaţia umană în fiecare stadiu al dezvoltării acesteia. Ele provin din dorinţa milenară a omului de a cunoaşte viitorul şi a încerca să-l controleze.

 

Dovezi care îi atestă existenţa de 3000 de ani

    
S-au găsit dovezi în ceea ce priveşte jocurile de noroc în siturile arheologice ale unor civilizaţii de mai bine de 3000 de ani, cum ar fi cea chineză, babiloniană sau etruscă. Dorinţa de a câştiga bogăţii, prestigiu prin risc face parte din condiţia umană.

Cea mai clară definiţie a jocurilor de noroc este dată de dicţionarul internaţional Cambridge (1996) astfel: jocurile de şansă vizează câştigurile de bani sau alte recompense.

Există o creştere progresviă a nevoii de a paria


Ca în toate adicţiile şi în jocurile de noroc există o creştere progresivă a nevoii de a paria din ce în ce mai mult, ceea ce include o mare pierdere de bani, timp şi energie. Cei care sunt prinşi de pasiunea jocurilor de noroc (jocurile de casino, pariurile, bingo, loterie) se găsesc într-o situaţie de multe ori critică, aceasta fiind asociată cu pierderea jobului şi şomaj, depresie, anxietate, consum de droguri, furt, minciună, dezmembrarea familiei şi culminează chiar prin suicid.
    

Studiile realizate duc la concluzia unor similarităţi între consumul de substanţe interzise (droguri) şi jocurile de noroc. Jocul de noroc patologic constă în imposibilitatea de a rezista impulsului de a juca în pofida consecinţelor grave de ordin personal, profesional şi familial. Compulsivitatea este caracteristică jucătorilor şi este întru totul asemănătoare cu cea a alcoolicilor sau a dependenţilor de droguri.       

Pierderea controlului este specifică jucătorului pasional. El descrie sfârşitul unei partide de joc în termenii similari ai alcoolicului care se trezeşte după o beţie: pierde noţiunea timpului şi deseori nu este în stare să-şi amintească câţi bani a pierdut.
      


6 factori care îţi dau de înţeles că eşti dependent/ă

 
1. simţi nevoia să joci sume din ce în ce mai mari că să-ţi creeze satisfacţie;        
2. eşti iritabil şi nervos când încerci să micşorezi sumele sau să te opreşti din joc;
3. joci pentru a scăpa de probleme (sentimente de vinovăţie, anxietate, depresie);
4. recurgi la minciună în faţa familiei, terapeutului sau a altora care te suspectează că eşti jucător;      
5. îţi periclitezi sau compromiţi relaţiile, jobul sau oportunităţile de carieră;       
6.
te bazezi pe alţii că să facă rost de bani.     
                         
        
Tratamentul acestei adicţii se face în speţă prin psihoterapie individuală sau de grup.  

Articolul a fost realizat de Radu Rizeanu, psiholog la Clinica Aquamarin

 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • didy pe 5 Apr 2013, 12:46
    sotul meu

    am 26 de ani si sunt casatorita de un an si jumatate. sunt insarcinata in luna a 7-a si de 2 zile am aflat ca sotul meu a pierdut toti banii nostrii la jocurile de noroc. suma e destul de mare e vorba de vreo 750 de mil, banii stransi de la nunta, cateva mii de euro si inca cateva salarii. lucrand impreuna nu am banuit niciodata, dar de 2 luni nu a mai adus salariul in casa si am intrat la banuieli. am reusit sa il fac sa imi marturiseasca dar nu am crezut ca o putut face asa ceva. am verificat contul din banca, carduri si tot e gol. mi-a spus ca a inceput totul de la o bere cu un prieten si a pierdut 100 de lei, 200 pana s-a ajuns la salariul cu care trebuia sa vina acasa. asta s-a intamplat in februarie 2012. trebuia sa mergem in concediu si sa nu banuiesc nimic a scos din contul de la banca si nu am banuit nimic. apoi a tot scos bani sperand ca va castiga si ii va pune la loc pana a ajuns la fundul sacului. asa am ajuns in situatia data. cu persoana respectiva cu care a mers prima oara i-am intezis sa se mai vada, i-am luat cardul si mi-a promis ca nu mai merge. ce pot sa fac eu acum ca sa il tin sub control si sa trecem mai departe. ;la parinti nu le-am spus deocamdata nimic, mai stie doar fratele sau.vreau un sfat cum as putea sa il fac sa isi ia gandul de la toate astea si sa mearga la lucru, mai ales acum ca o sa avem si primul nostru bebe in 2 luni. nu vreau sa se simta vinovat si sa ajunga la alte prostii ca pana la urma e tatal copilului meu si tra sa creasca bebe si cu tata si cu mama.

    0
    0

  • laurK pe 2 Apr 2013, 20:29
    scapa de dependenta

    Incearca sa recunosti inca din timp semnele pentru aceasta dependenta deoarece dependenta fata de jocurile de noroc nu poate sa iti aduca decat necazuri in viata. Invata sa o combati. http://cumfacsa.ro/fara-categorie/cum-sa-scapi-de-dependenta-pentru-jocurile-de-noroc

    1
    0

  • gabi pe 29 Oct 2012, 01:55
    jucator

    am auzit ca a aparut un tratament care se numeste "stop gabling" si ca costa circa 100 de dolari pentru o luna si trebuie luat intre 30 si 90 de zile, ma poate ajuta cineva sa imi spuna de unde se poate procura?

    1
    0

  • Anatol pe 15 Feb 2012, 23:47
    cum sa scap de acest ucigas de bani?

    Miau stricat toata viata aparatele astea de joc,si in fiecare zi simt ca ma duc la groapa,sunt plin de nervi perduti.cum e posibil sa scapi de dependenta asta?

    1
    0

  • gruber corina pe 27 Nov 2011, 16:46
    as dori o parere,un sfat...

    de doi ani joc si eu la jocuri de noroc,la inceput am zis ca de plictiseala,neavand prietene,am gasit ca e un mod de relaxare,bei o cafea,joci 10 euro si gata.am castigat des si asta m-a momit.nu joc sume mari dar realizez ca nu fac bine ce fac si ca in final pierd mai mult decat castig.in plus trebue sa mint acasa pt timpul pierdut.de fiecare data imi spun ca nu mai ma joc dar ceva ma atrage de fiecare data cand am tip liber.credeti ca am sanse sa nu mai joc?va multumesc.

    0
    0

  • eu pe 6 Apr 2011, 00:06
    :(

    traiesc pe pielea mea acest urat cosmar al dependentei de pariuri dar ce e cel mai ingrozitor e ca nu sunt eu e sotul meu si vad cum se duce incet ne paraseste ca si cum moare incet incet si nu am ce face pur si simplu nu am ce face am ajuns sa muncesc in strainatate ca sa platesc datoriile acumulate de al care au ajuns pana la 3 4 mii de euro si ma gandesc ce mai poate vinde pamantu verighetele toate bunurile sau dus aam mai ramas eu si copilu sunt disperata cand vad ca e absolut orbit de ele detest acest josnic si impocrit joc care distruge vieti si tot odata viata copilului meu si casnicia mea

    1
    0

  • zuzu1984 pe 4 Dec 2010, 21:01
    un pic de ajutor va rog

    http://fashionville.eva.ro/orasul-lui-cristina21ungureanu trimit si eu vot inapoi

    0
    0

  • Cristian pe 27 Oct 2010, 15:48
    Dependenta de jocuri

    Buna ziua, Pentru cei ce nu au jucat niciodata ,recomand sa nici nu o faca.Jocurile de noroc dau dependenta si sunt in final distrugatoare pentru tine ca om ,prieteni,familie,etc..Sunt dependent de acest microb de 16 ani si credeti-ma ca nu merita dar este ca un fel de refugiu al persoanelor care nu au taria sa infrunte problemele si sa le rezolve la momentul oportun.In acest moment dupa atatia ani de jocuri ma gandesc ca puteam fi departe dar nu am facut nimik din cauza acestei dependente ce m-a afectat pe mine si familia mea.Momentan nu stiu cum as putea sa renunt la acest viciu deoarece sunt atatia ani de dependenta si nu stiu ce sa mai fac sa nu mai ma pot distanta de aceste obiceiuri distrugatoare.

    0
    0

  • george pe 26 Sep 2010, 10:59
    jucator de noroc nu inrait .

    ma bucur sa citesc tot ce spune dl radu rizeanu deoare ce din cele 6 caracterizari ale unui jucator de noroc carecterizarea 3 ma cuprinde si pe mine 1 si 2 nu 4 cateodata 5 da 6 cam 40%. va multumesc si spuneti nu jocurilor de noroc.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod