Organizeaza-te simplu si rapid!

Iata cateva sfaturi care te ajuta sa iti pui viata in ordine
Stiai ca aproape 90% din ceea ce implica procesul de organizare iti scapa, practic, printre degete? Gandeste-te la conceptiile si comportamentele care genereaza, si ele, haosul din viata ta.

Inainte sa poti schimba ceva, trebuie sa recunosti si sa iti asumi responsabilitatea in ceea ce te priveste si sa doresti cu adevarat sa iti reevaluezi modul de a gandi si obiceiurile care stau in calea indeplinirii obiectivului tau.

Daca vei incepe sa gandesti si sa te comporti ca o persoana organizata, vei deveni exact asa, iar cu cat te vei implica mai mult, cu atat ti se va parea ca faci ceva normal.

Motivarea


Intai de toate, gandeste-te la ceea ce te motiveaza. Ce te astepti sa dobandesti prin organizare? Ce crezi ca vei pierde daca nu reusesti sa te organizezi?

Realizeaza un plan pentru o zi, o saptamana si apoi, pentru o luna.
Alege cinci lucruri pe care iti doresti numaidecat sa le pui la punct in urmatoare zi. Identifica aceste lucruri in functie de gradul de prioritate. La sfarsitul zilei, saptamanii, lunii si a anului trage linie si vezi ce ai dobandit, iar ceea ce a ramas nerezolvat, poate fi rezolvat.

Cand am avut astfel de probleme, de organizare, o amica, Amalia, mi-a spus sa imi cumpar cel mai frumos caiet, cea mai frumoasa, cea mai colorata agenda pe care o gasesc intr-o librarie. Apoi, in acest caiet/agenda sa imi trec toate lucrurile pe care mi le doresc, pentru ziua urmatoare, chiar si pentru anul in curs, sa le rescriu in fiecare zi si sa le citesc in fiece dimineata si in fiece seara.
Asta m-a ajutat enorm in a-mi duce la indeplinire nazuintele, dar m-a ajuta sa cred si faptul ca totul este posibil. Mi-a oferit o motivare extraordinara.

Scopul poate fi trecut pe o hartie, pe care sa o lipesti pe oglinda de la baie sau in trusa de machiaj, adica intr-un loc in care te lovesti zilnic de ea!

Tine un jurnal al activitatilor pe care le-ai dus la indeplinire, pentru ca realizarile te vor motiva.


Actioneaza imediat, cat mai repede!


"Incep de de maine, de luni, de la inceputul lunii...". Aceste "juraminte" nu isi au rostul. Important este sa actionezi imediat, sa faci lucrurile imediat, fara a le amana. Sa zicem ca vrei, de exemplu, sa faci ordine in sertarul cu sosete.
Chiar acum, timp de cinci minute, fa-ti ordine in sertarul de sosete. Marile realizari se infaptuiesc, de cele mai multe ori, cu pasi mici.


Impartaseste!


Vorbeste cu prietena ta, iubitul tau sau/si cu familia ta si explica-le de ce vrei sa devii o persoana organizata. Cere-le ajutorul! Este posibil sa ai nevoie de unele stimulente.
 

Recompenseaza-te!


Stabileste bonusuri sau un sistem de recompensare pentru indeplinirea noilor reguli de organizare; dupa ce ai pus capat unui mare demers de sistematizare a lucrurilor, o alta solutie de recompensare ar fi sa te bucuri de o seara petrecuta in oras cu prietenii. Relaxeaza-te si bucura-te de rezultate!

O viata linistita...


Transforma scopurile organizatorice intr-un important obiectiv de viata. Gandeste-te ca aceasta sistematizare te va face sa economisesti timp sau sa creezi spatiu pentru a-ti putea urma visele sau, pur si simplu, pentru a te bucura de o viata mai linistita.


Articol realizat cu ajutorul cartii "Organizeaza-te", de Donna Smallin, aparut la Editura House of Guides
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • lavinia23 pe 23 Iun 2010, 21:45
    e super fain cand iti faci un program

    da..chiar este o ideee buna..eu nu ma puteam trezi dimineata.caci cum nu lucram ma gandeam ca ce rost ar avea sa ma trezesc de dimineata caci nu am nimic de facut..asa ca seara inainte sa ma culc imi scriu intrun carnetel micut tot ceea ce as putea face in ziua urmatoare..asa ma trezesc de dimineata si fac pe rand tot ceea ce am scris in carnetel..chiar ma simt foarte bine, cand imi scriiu in carnetel lucrurile care vreau sa le fac..daca nu mi leas scrie nu as mai face nimic de lene sau ca uit..sotul a inceput sa rada de mine spunandumi ca nui bine ceea ce fac..caci daca nu apuc ziua de maine..ha haa..dapoi pt mine nu e neaparat sa fac tot ce scriiu in carnetel...daca pot fac daca nu nui nimic..fac in cealalta zi....

    0
    0

  • M pe 4 Iun 2010, 19:25
    ?

    Lucrurile acestea pot fi realizate de persoanele care au mai mult timp liber, insa eu am scoala si alte lucruri de facut dupa. Imi doresc sa fac o gramada de lucruri, insa timpul nu imi indeplineste aceasta dorinta. Cum imi pot face loc in program sa pot face ce imi doresc (nu ma refer la distractie ci la lucrurile pe care mi le-am propus sa le duc la sfarsit ce ma vor ajuta in cariera de viitor) pe langa scoala si cerintele acesteia ?

    0
    0

  • Dnb pe 17 Mai 2010, 17:29
    concluzie

    Dupa ce am citit articolul am simtit un singur lucru: DA! VREAU sa imi fac curat in sertarul cu sosete! :))

    1
    0

  • ana maria pe 11 Mai 2010, 15:30
    agenda cu planuri functioneaza de minune

    am citit despre agenda cu planurile pe care le ai intr o carte a lui bob protoctor si am incercat o a functionat de minune am simtit cum lucrurile se schimba in viata mea sunt mai increzatoare si orice lucru pe care l-am notat in agenda mea de planuri si l-am realizat ma face sa ma simt o invingatoare indiferente cat de mic este acesta..

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod