Cum invingem stresul?


Spre exemplu, in conditiile in care suntem bombardate zilnic cu stiri negative despre economie, ati putea sa incercati sa dati mai putina atentie informatiilor din presa si de pe internet despre criza economica sau alte subiecte stresante.

Exista multe alte activitati mai relaxante. De pilda ati putea sa ascultati muzica, sa cititi o carte, sa stati mai mult pe eva.ro (sic), sa vedeti un film.

Si incercati sa duceti conversatiile cu prietenii, familia sau colegii in zone care sa nu se intersecteze prea mult cu subiectele cu potential stresant sau negativ.

4. Socializati, iesiti in lume, distrati-va.
Daca bugetul e restrans in aceasta perioada exista o gramada de lucruri distractive si relaxante care nu costa mult: invitati-va prietenii si familia sa vedeti impreuna, acasa, un film, sau jucati un joc (mie, unuia, mi-e tare dor de partidele de carti si rummy).

Faceti o excursie in afara localitatii, iesiti la un gratar sau pur si simplu plimbati-va prin oras (ok, aceasta din urma activitate s-ar putea transforma intr-un izvor de stres, dar ideea e sa incercati sa nu va enervati sau sa va tensionati; asa ca alegeti zone fara gunoaie si neamuri proaste).

Unele dintre activitatile mele preferate de socializare sunt iesirile cu prietenii la biliard sau bowling.
Nu va faceti probleme daca nu stapaniti prea bine jocul si in tot cazul asigurati-va ca partenerul nu va lasa pe tusa - nu va transformati in fata care urmareste jocul de pe margine, plictisita, cu un cico intr-o mana si o falca in cealalta.

5. Incearcati sa va dati seama cand aveti nevoie de sprijin suplimentar. Cu alte cuvinte, e posibil ca uneori stresul sa fie asa de puternic, incat toate solutiile de mai sus sa nu functioneze. Nu va negati problemele, ci, in schimb, acordati atentie modului in care va simtiti. Iar atunci cand ajungeti intr-un punct de cumpana in ciuda faptului ca incercati sa faceti lucruri relaxante si placute, inseamna ca trebuie sa apelati la persoane calificate sa va ajute.

Puteti apela, de exemplu, la preot, la medicul de familie (care va poate ajuta nemijlocit ori va poate trimite la un specialist), sau la un psihoterapeut.

Diversi specialisti in psihoterapie de la noi spun ca, in general, femeile sunt mai dispuse decat barbatii sa caute ajutor de specialitate.
Asta pentru ca femeile sunt mai dispuse sa-si asume vulnerabilitatile. Totusi, exista, inca, in Romania, multe persoane care ezita sa apeleze la un psiholog sau psihiatru - poate din rusine si din cauza stigmei asociate celor care au probleme de sanatate mintala.

Insa afectiunile mintale cauzate de stres sunt una dintre cele mai intalnite probleme ale lumii moderne, iar specialistii in probleme de sanatate mintala au la dispozitie o multitudine de solutii prin care va pot ajuta sa va simtiti mai bine.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Style pe 18 Iun 2009, 22:38
    f tare

    faceti aja k e f bine spus

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod