Care sunt formele discriminarii?

Formele discriminarii 1. Discriminarea directa survine cand o persoana beneficiaza de un tratament mai putin favorabil decat o alta persoana care a fost, este sau ar putea fi intr-o situatie comparabila, pe baza oricarui criteriu de discriminare prevazut de legislatia in vigoare.
Exemplu: refuzul de a angaja o persoana pentru ca este in varsta sau este conditionata de o anumita varsta impusa de angajator.

2. Discriminarea indirecta survine atunci cand o prevedere, un criteriu, o practica aparent neutra dezavantajeaza anumite persoane, pe baza criteriilor prevazute de legislatia in vigoare, cu exceptia cazurilor in care aceste prevederi, criterii sau practici sunt justificate obiectiv de un scop legitim, iar metodele de atingere ale acelui scop sunt adecvate si necesare.
De asemenea, discriminarea indirecta este orice comportament activ sau pasiv care, prin efectele pe care le genereaza, favorizeaza sau defavorizeaza nejustificat, supune unui tratament injust sau degradant o persoana, un grup de persoane sau o comunitate fata de altele care se afla in situatii egale.

Exemplu: Anunt la intrarea intr-o discoteca: "Accesul interzis persoanelor care poarta fuste lungi, colorate si bani in par", care face referire indirecta la persoanele de etnie roma.

3. Discriminarea multipla survine atunci cand o persoana sau un grup de persoane sunt tratate diferentiat, intr-o situatie egala, pe baza a doua sau a mai multor criterii de discriminare.

Exemplu: refuzul unui doctor de a trata o persoana de etnie roma si de orientare sexuala diferita.


4. Hartuirea este orice comportament care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv, pe criteriu de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, gen, orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata, varsta, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu.

Exemplu: adresarea de catre angajator a unor cuvinte jignitoare fata de un angajat de sex opus.

5. Victimizarea este orice tratament advers, venit ca reactie la o plangere sau actiune in istanta sau la institutiile competente, cu privire la incalcarea principiului tratamentului egal si al nediscriminarii.

Exemplu: Concedierea unui angajat ca urmare a plangerii acestuia fata de faptele discriminatorii ale angajatorului.

6. Dispozitia de a discrimina (ordinul de a discrimina) este considerata a fi tot o forma de discriminare si se intelege ca fiind un ordin primit de o persoana sau un grup de persoane de la o alta persoana sau grup de persoane pentru a discrimina.


Exemplu: Patronul unei discoteci ordona angajatilor sa nu permita accesul in incinta a persoanelor de etnie roma.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Anonim pe 29 Sep 2008, 15:50

    Articolul e foarte bun, sper ca-l vor citi citi mai multi, pt.ca scrie de o tema foarte actuala, se intimpla des sa fim discriminati, cine pentru un motiv, cine pentru altul, si e foarte important sa facem ceva, nu sa trecem peste.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod