Afectiuni declansate de munca la birou

Suprasolicitarile neuropsihice induc o serie de modificari la nivelul intregului organism. Nu se poate vorbi de boli profesionale, dar suprasolicitarile neuropsihice pot contribui la agravarea unor afectiuni preexistente sau declansa anumite afectiuni la care persoanele sunt predispuse.
Dintre aceste afectiuni, incadrate in categoria bolilor legate de profesie, putem aminti:
  • hipertensiune arteriala,
  • boala cardiaca ischemica;
  • afectiuni digestive: gastrite, ulcer etc;
  • nevroze, si alte afectiuni neuropsihice.

Exista persoane carora din pricina unor solicitari la locul de munca le apar dureri de cap (sindromul cefaleic) persistente sau au crize de astm (este vorba de persoanele cunoscute cu aceasta afectiune).

Din cauza pozitiilor vicioase adoptate la birou pot sa apara afectiuni osteo-musculo-articulare (lombaligii, cervico-scapuloalgii adica dureri la nivelul coloanei vertebrale lombare, la nivelul gatului).

Dintre afectiunile mentionate de literatura de specialitate fac parte:
  • tulburari de statica vertebrala (cele mai frecvente: cifoza, scolioza);
  • hernii de disc mai ales la nivel cervical (cu frecventa mai scazuta);
  • spodiloze cervico-lombare;
  • sindrom de tunel carpian, sindrom de tunel cubital, tendinita sau tenosinovita extensorului degetului mare, epicondilita laterale;
  • afectiuni determinate de compresiuni la nivelul vaselor si nervilor datorate pozitilor rigide ale bratelor, folosirii intensive si pozitiei prea inalta a tastaturii.
    
Aceste boli nu sunt considerate de specialisti ca fiind datorate in exclusiviate profesiei ci sunt incluse la categoria bolilor legate de profesie (pe langa factorii nocivi de la locul de munca sunt implicati si alti factori - genetici, de exemplu).
 

Alimentatia si afectiunile digestive
    
Mesele neregulate, mancarea cu continut crescut in grasimi si glucide (de tip "fast food", produse de patiserie, dulciuri), care sunt consumate de obicei in graba si in spatii care nu sunt corespunzator amenajate pentru astfel de activitati, contribuie la declansarea si/sau agravarea unor afectiuni digestive (gastrite, ulcer), boli metabolice (obezitate, dislipidemii, diabet zaharat) si la transmiterea unor bacterii ce provoaca boli gastroenterologice (tastaura murdara continand un numar mare de germeni patogeni).
     
Majoritatea persoanelor care lucreaza in fata unui monitor in fiecare zi este predispusa la aparitia unor tulburari minore de vedere insotite, de obicei, de dureri de cap (cefalee).


Sistemele de aer conditionat


Daca intre afectiunile mai sus mentionate nu exista nicio boala care sa fie considerata profesionala, pneumopatia cauzata de sistemele de aer conditionat si de umidifiere a aerului a fost introdusa in categoria bolilor profesionale.
    
Unul dintre germenii incriminati este Legionella pneumophila care determina apariria legionellozei, o boala pulmonara grava, care daca nu este diagnosticata la timp poate duce la moartea bolnavului.

Virozele respiratorii, durerile de cap, otitele, rinitele alergice, crize de sciatica sau cele de astm sunt alte afectiuni ce pot sa apara datorita inhalarii agentilor vehiculati prin sistemele de aer conditionat si de umidifiere a aerului.
    
Conjunctivita virala face parte, de asemenea, din patologia determinata de utilizarea acestor aparate.
Persoanele care au sistem imunitar scazut se pot imbolnavi de laringita, faringo-amigdalita, rinita sau sinuzita.
    
Articol realizat de Dr. Sofia Dumitrescu, specialist in medicina muncii la Gral Medical
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod