Criza Craciunului

Nu te bucuri de placerea de a impartasi cu altii ceea ce te bucura cu tine ci te preocupi de impactul pe care il are asupra celorlalti ceea ce tu faci. Mai mult, nu mai cumperi cadouri pentru cineva ci cauti pe cineva pentru un cadou cumparat la ocazii. Sunt tot felul de mici amanunte la prima vedere, care din pacate se resimt psihic. Nevoia de viata psihica este importanta si este o consecinta a faptului ca suntem fiinte umane.

Nu sustin ca este necesar sa nu mai lupti pentru realizarea sociala ci doar sustin ca aceasta realizare exterioara tie din punct de vedere psihologic, este bine sa fie completata cu realizarea interioara.

Altfel nu obtinem decat ceea ce se numea omul servil, omul aservit bunului.

Poate ca este cazul sa profiti de aceasta luna decembrie pentru a te descoperi pe tine si a-ti descoperi propriul potential psihic. Bucuria este poate o consecinta dar si durerea sau suferinta poate sa fie o consecinta a acestui travaliu. In cadrul unor sedinte de psihodrama foloseam prilejul bradului de Craciun si solicitam membrilor grupului sa exprime fata de persoanele dragi ceea ce simt cu adevarat, ceea ce simt la modul autentic.


Concluziile nu sunt dintre cele mai bune: in ceea ce exprima exista multa suferinta, multe regrete, multe lacrimi, multe continuturi amestecate din care oamenii traiesc si sunt compusi. Dar aceste lucruri sunt cele autentice, cele care vorbesc cu adevarat despre relatiile din viata lor. Un Craciun autentic nu este unul in care toata lumea rade si este bucuroasa dar este un Craciun care te satisface, care iti da puterea de a merge mai departe asa cum esti tu. Si abia atunci poti descoperi cu adevarat bucuria Craciunului, doar daca reusesti sa infrunti si valul de suferinta care de multe ori este doar in imaginea si sufletul protagonistului.
Odata acest val indepartat, poti sa descoperi ceva ce Mos Craciun ar avea misiunea sa iti aduca, indfierent de varsta pe care o ai: "sa iti daruiasca capacitatea de a iubi si de a fi iubit". Dar aceasta capacitate este de multe ori ascunsa de obiectele care iti populeaza viata exterioara, casa, serviciul, etc. si suferintele pe care nu ai curajul sa le infrunti.

Poate ca partenerul tau este pregatit pentru a te simti cu adevarat, desi poate ca nu ii face placere. Cine stie? Eu cred ca tu cunosti lucrurile acestea despre tine.
Ce-ti lipseste? Poate curajul de a le accepta asa cum sunt?

Un articol de Claudiu Ganciu, psihoterapeut

semnatura articol Lygia Alexandrescu
de Claudiu Ganciu, psihoterapeut
CPAP - Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie
021 317 40 43; 0722 453 906 sau
centrupsihologie@gmail.com www.centrupsihologie.ro
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • madalina pe 23 Dec 2012, 13:18
    criza craciunului

    eu cred ca nu e chiar o criza mare cum a fost asta vara dar nu pot sa spun ca nu afost

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod