Criza Craciunului

Dar reusita societatii de consum este alta - ca tu sa nu mai fii atat de aproape de ea, sa te indepartezi. Aparitia psihanalizei la sfarsitul secolului 19, impunerea psihologiei ca modalitate de lucru pentru psihic au fost reactiile contrarii prin care civilizatia se reintoarcea pentru a scoate la lumina ca exista psihic, psihologic, inconstient. Este reactia la o societate industriala care anuleaza psihicul si care foloseste armele rationalitatii acesteia pentru a evidentia interiorul fiintei tot mai expus la anulari.



Dar aceasta lume culturala se regaseste si in tine. Si tu iti doresti sa ai mai multe obiecte electrocasnice, conditii mai bune de trai si in acelasi timp o viata psihica autentica in care cuplul tau, familia ta, fantasmele tale sa fie valorizate. Si tu esti la mijloc. A-ti regasi viata psihica fara a pierde confortul exterior este una din lucrurile dificile pe care le parcurgi momentan.

Craciunul mi se pare exemplul ideal in acest sens. El imbina ideea de obiect extern (brad, cadouri, sarbatori, artificii) cu cea de obiect intern (relatia cu sotul, tatal, mama, fiul, fiica, bunicul, bunica, varul primar sau catelul).
Luna decembrie este importanta pentru ca inconstient se simte acest echilibru, aceasta nevoie de simtire, pulsiune, profund. Dar aceasta nevoie si sperie, este o nevoie pentru care cei mai multi nu sunt pregatiti.

Pacientul de pe divan sau din studioul de psihodrama descopera bucuria vietii, capacitatea de a se bucura de ceea ce a fost, de ceea ce este si de ceea ce poate fi. Sa redescoperi placerea in viata aceasta este important. Din pacate si Craciunul pare rupt de aceasta placere autentica pentru foarte multe persoane.
Amenajarea bradului nu mai este o placere, ci o trebuinta, o alergatura dupa cadouri adecvate, dupa un fast si o imagine.
semnatura articol Lygia Alexandrescu
de Claudiu Ganciu, psihoterapeut
CPAP - Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie
021 317 40 43; 0722 453 906 sau
centrupsihologie@gmail.com www.centrupsihologie.ro
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • madalina pe 23 Dec 2012, 13:18
    criza craciunului

    eu cred ca nu e chiar o criza mare cum a fost asta vara dar nu pot sa spun ca nu afost

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod