5 remedii pentru depresia de sărbători

Pentru unele persoane perioada sărbătorilor este marcată de griji și tristețe și, în loc să se bucure de colinde sau delicii culinare, se adâncesc în emoțiile negative. Află ce soluții poți aplica pentru a neutraliza depresia.
Dacă sărbătorile de iarnă sunt foarte dificile pentru tine și nu te gândești decât că ai vrea să le anulezi definitiv, este momentul să adopți măsuri pentru ca atmosfera din jurul rău să nu mai aibă un efect negativ. Depresia de sărbători apare atunci când trebuie să faci prea multe lucruri simultan și nu reușești să depășești grijile legate de cadouri, planificare sau gătit. 

 
Specialiștii îți recomandă următoarele strategii pentru a elimina eficient depresia:

 
1. Stabilește-ți prioritățile

Nu încerca să faci totul, ci gândește-te care sunt lucrurile cele mai importante. „Stabilește prioritățile și organizează toate celelalte activități în funcție de ele. Analizează cum au fost sărbătorile din anul precedent și dacă, de exemplu, ai făcut prea multe prăjituri și ți-au rămas chiar și pentru prima săptămână a anului, este cazul să gătești mai puțin și să-ți faci timp pentru tine”, recomandă dr.
Margaret Wehrenberg, psiholog.

 
2. Uită de sărbătorile perfecte

Filmele sau revistele creează o imagine perfectă în care familiile stau lângă brad și deschid cadourile în apropierea șemineului, după ce tocmai au savurat o masă copioasă, dar acest scenariu nu reflectă realitatea și de multe ori este cauza principală a depresiei. „Nu te gândi că totul trebuie să arate perfect sau că familia va zâmbi non stop pentru că ai putea avea parte de frustrări și dezamăgire. Nivelul de cortizol, hormonul stresului, va crește și ai putea deveni irascibil. Mai bine învață să fii flexibil, acceptă că fiecare familie este diferită și că este mai important să fii împreună cu persoanele dragi decât să faci eforturi constante pentru a obține sărbătorile perfecte”, potrivit dr. Deborah Serani, psiholog. 

 
3. Nu te aștepta ca sărbătorile să rezolve tensiunile care persistă de mult timp

Chiar dacă ar fi frumos ca venirea sărbătorilor să elimine toate conflictele, realitatea este că acestea nu au cum să dispară în doar câteva zile, mai ales dacă ești deja deprimat din cauza pregătirilor. „Emisiunile de la televizor și filmele alimentează mitul despre iertarea și împăcarea din timpul sărbătorilor, dar nu este bine să ai așteptări prea mari.
Un an întreg de conflicte sau tensiuni nu va dispărea ca prin magie, iar celelalte persoane nu se pot schimba peste noapte”
, spune dr. Serani.

 
4. Planifică din timp pentru a preveni tristețea

În sezonul sărbătorilor este foarte ușor și să-ți amintești de toate lucrurile pe care nu le ai. „Tristețea și supărarea sunt amplificate în această perioadă, mai ales dacă sunt primele sărbători de după un divorț sau un deces. De asemenea, ai putea să te simți vinovat pentru că petreci când ar trebui să suferi. Este greu să te bucuri de sărbători și dacă ești bolnav, ți-ai pierdut jobul, ai probleme financiare sau de altă natură”, potrivit dr. Serani. Dacă tradițiile de până acum îți provoacă emoții negative poți începe altele noi pentru a prelua controlul asupra situației.
Poți face voluntariat și îți va face bine să discuți despre persoanele pe care le-ai pierdut cu prietenii sau alți membri ai familiei.

 
5. Nu folosi mâncarea pentru a te consola

Petrecerile de sărbători te-ar putea determina să mănânci prea mult în timp ce te gândești la lucrurile care te deranjează. Potrivit studiilor realizate, aproximativ 56% dintre persoanele care suferă de stres și depresie încearcă să se simtă mai bine cu ajutorul deliciilor de sărbători, în timp ce în restul anului procentul este de 38%. 
„Este foarte ușor să pierzi numărul prăjiturilor sau al feliilor de tort, dar excesul de zahăr va cauza fluctuații ale glicemiei, iar tu vei fi obosit, agitat și nu te vei putea concentra. Pentru a preveni aceste efecte secundare, precum și kilogramele în plus și sentimentul de vinovăție este bine să-ți alegi câteva momente la nivel de săptămână când vei savura ceva dulce și să nu depășești o bucată sau o felie odată”, spune dr.
Serani.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod