Ioana Sucu isi castiga banii de la 17 ani

"Daca este nevoie sa fiu ospatarita, imi dau tocurile jos si servesc"

Te poti numi om de afaceri cu acte in regula sau esti inca la inceput?

Categoric sunt un proaspat om de afaceri, pentru ca doi ani nu inseamna foarte mult in acest domeniu.

La ce varsta ti-ai castigat primii banuti?

Cred ca pe la 17 ani, cand m-am angajat prima data. Lucram part-time si aveam un salariu de 3 milioane, ceva la modul asta.

Care a fost primul tau job?

Ajutor de reprezentant de vanzari in magazinul mamei mele. Imi amintesc ca veneam de la scoala, stateam 4 ore la magazin, dupa care ma duceam acasa si-mi faceam temele, invatam. Apoi am preluat acest restaurant, care a fost mai mult preluarea unor resposabilitati. Parintii mei si-au dorit sa ma responsabilizeze si sa ma ajute sa-mi dau seama care este drumul pe care vreau sa-l urmez in viata.

Ce ne spui despre aceasta afacere?

Este locul in care eu personal, ma recreez. Desi vin la munca, eu ma simt foarte bine aici, imi place, l-am facut dupa propiul meu gust.
Spatiul acesta exista si inainte, dar l-am renovat special ca sa creeez un alt ambient, sa aduc o alta echipa, sa fie altceva. Eu sunt multumita de ce a iesit. Am o echipa foarte buna, cu oameni deosebiti, de la bucatar pana la doamna care spala vasele in bucatarie. Ma pot baza pe ei.

Te implici in treburile restaurantului sau esti seful din umbra?

Sigur ca ma implic. Daca este nevoie de ajutor pot sa fiu si ospatarita, si barmanita, si femeie de serviciu. Nu este rusinos sa muncesti. Daca vad ca este foarte aglomerat si ca baietii nu fac fata, schimb tocul, imi pun balerinii si ma duc sa servesc la mese.

"Vreau sa fiu avocat"

Aceasta a fost prima afacere a ta?

Da, asta e prima. Dupa aceasta a urmat firma de organizari evenimente.

Acolo cum merg lucruirle?

In perioada asta este relativ ok, mai ales ca nu prea m-am mai implicat. Nu am mai promovat ideea de eveniment. Au existat destule cereri si anul acesta, dar am preferat sa ma focalizez mai mult pe restaurant.
Inca cateva luni as vrea sa fac lucrul acesta. Dupa care sa revin. Sa nu se intelegeaga ca refuz clientii, Doamne fereste, doar ca acord mai putina atentiei acestui business.

Este o perioada grea pentru toata lumea, resimti si tu acest lucru?

Da, este mai greu decat anul trecut. Din punctul meu de vedere si al oamenilor cu care vorbesc si lucrez, este mai greu. Daca anul trecut existau inca bani si cu ei oamenii mai faceau anumite investitii, anul acesta ori tin foarte strans de ei si nu mai circula, ori nu mai sunt. Daca te uiti pe strada, pur si simplu sa mergi sa te uiti, si nu in Dorobanti, in zonele normale, ai sa vezi cata tristete e pe chipul oamenilor, efectiv este trist. Mie imi pasa, dar eu nu pot sa fac nimic. Nu e datoria mea, e datoria statului in care traim. Oricum lucrurile merg lant: daca eu nu am clienti, nu-mi platesc furnizorii, daca nu-mi platesc furnizorii, ei nu-si platesc alte datorii si tot asa.

Ai nevoie de curaj ca sa incepi o afacere acum?

Da, categoric da. In cazul meu a fost o provocare, o nebunie.
Oricum, nu cred ca nu poate sa mearga, pentru ca tu ca si manager trebuie sa faci orice ca sa tii afacerea in echilibru, chiar si sub linia de plutire, numai sa nu vii cu bani de acasa, sau daca vii, sa nu fie o suma foarte mare.
Sunt convinsa ca toti cei care vor rezista, cei care vor reusi sa treaca peste aceasta perioada, vor avea foarte mult succes, dupa. Candva trebuie sa ne revenim.

Care sunt planurile tale in ceea ce priveste afacerile sau, de ce nu, viata ta?

Daca ma intrebi ce o sa vreau sa fiu peste cinci ani, o sa-ti spun ca peste cinci ani o sa vreau sa fiu avocat. Vreau sa dau la drept, imi doresc si mi-am dorit intotdeauna sa fac asta.

Ce inseamna pentru tine succes?

Succesul, pentru mine, inseamna satisfactia pe care mi-o genereaza afacerea asta. Satisfactia ca cel care-mi trece pragul, clientul meu, este fericit, multumit si revine de fiecare data pentru ca stie ca aici gaseste ceva ce-i place: unuia poate ca-i place atmosfera, altuia poate ii place un fel de mancare.
Asta este primul succes: ca am reusit sa aduc pe cineva aici si ca acel cineva e fericit.

Al doilea succes este sa-mi vad echipa fericita. Pentru mine, conteaza foarte mult fetele oamenilor cu care lucrez, imi place sa-i vad fericiti, sa-i vad ca lucreaza cu pasiune, cu bucurie, pentru ca altfel nu dau randamentul la care te astepti. Si al treilea, bineinteles, trebuie sa existe si succesul in plan financiar. Cred ca succesul unei afaceri se vede in sase luni - un an de la lansare. Daca faci o afacere si dupa trei luni zici ca merge, iti spun clar ca aia nu este afacere, aia e o chestie care merge peste noapte, dar care oricum nu are viitor.

Esti sefa sau prietena?

De cele mai multe ori sunt prietena, insa uneori trebuie sa fiu si sefa. Nu stiu daca sefa neaparat, mai mult lider. Trebuie sa am putin mai multa autoritate.
26 Aprilie 2010
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • rica pe 3 Mai 2010, 15:53
    o parere personala

    bravo tie fata lui mama onoare tie sunt fff putini tineri care gandesc ca tine bravo tie tine-o tot asa mi-as dori sa te cunosc ca nu-mi vine sa cred ca exista asemenea tineri in ziua de azi bravo bravo bravo

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod