Dr. Oz: 4 lucruri pe care trebuie să le ştii despre dieta fără gluten

Dieta fără gluten devine tot mai răspândită. Celebrul Dr. Oz nu recomandă această dietă persoanelor care nu au intoleranţă la gluten. Află de ce nu te ajută ea!
În afară de persoanele care suferă de boala celiacă, Dr. Oz nu recomandă femeilor sănătoase să excludă total din alimentaţie lor alimentele care conţin gluten. Intoleranţa la gluten se manifestă prin: dureri abdominale, balonare, episoade periodice de diaree, dureri articulare, crampe musculare, răni în cavitatea bucală, furnicături la nivelul picioarelor şi dermatită herpetiformă (vezicule cu lichid care se manifestă cu mâncărimi). Dacă organismul tău reacţionează în acest fel de câte ori consumi gluten atunci suferi de boala celiacă şi poţi să ameliorezi simptomele doar dacă excluzi aceste produse din alimentaţia ta.

Acest lucru împiedică absorbţia efcicientă a substanţelor nutritive şi perturbă buna funcţionare a sistemului digestiv.
Glutenul este o proteină care se găseşte în grâu, secară, orz, dar se poate ascunde şi în produse precum brânza cu mucegai albastru, sosul de soia, cafeaua cu diverse arome, bere sau orice produse de panificaţie. Această afecţiune este tot mai frecvent întâlnită, de aceea este bine să-ţi analizez puţin simptomele pentru a depista dacă ai probleme cu glutenul.

În cazul în care consumi de o viaţă produse cu gluten şi nu ai remarcat simptomele supărătoare enumerate mai sus, Dr. Oz nu recomandă excluderea totală a acestora din regimul tău alimentar.

Iată de ce nu este bine să renunţi la gluten şi să consumi produsele din comerţ etichetate ca fiind fără gluten:

1.Dieta fără gluten este bogată în grăsimi şi săracă în fibre.

2.Studiile arată că dieta fără gluten produce un deficit de fier, folaţi, vitamina B3, vitamina B1, calciu, vitamina B12, fosfor şi zinc.

3.Produsele din comerţ etichetate fără gluten te pot îngrăşa, deoarece conţin multe calorii, zahăr şi grăsimi.
Producătorii înlocuiesc glutenul din ele cu diverse uleiuri, unt sau ouă, rezultând un produs în multe cazuri hipercaloric.

4.Fără fibrele care se regăsesc în produsele cu gluten vei fi tentată să mănânci mai mult, deoarece senzaţia de saţietate nu va mai fi una de durată.


Dacă medicul ţi-a recomandat evitarea alimentelor cu gluten, iată câteva sfaturi utile ca să faci alegerile cele mai bune:


  • Nu te baza pe produsele procesate şi etichetate ca fiind fără gluten. Alege alimente simple şi care nu conţin în mod natural gluten, cum ar fi fasolea boabe, seminţele, nucile, ouăle, carnea slabă, peştele, fructe, legume şi lactate în cantităţi normale.
  • Nu evita toate cerealele integrale, ci doar pe cele care au gluten. În schimb, este recomandat să incluzi zilnic în dieta ta alte cereale care nu au gluten şi asigură un aport însemnat de fibre: mei, quinoa, amarant, hrişcă.
  • Ia multivitamine, deoarece dieta fără gluten te predispune la anumite carenţe nutriţionale.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod