De ce este sanatos terciul de ovaz?

 

Ovazul, o "mana" de ajutor pentru diabetici


Beta-glucanul are un rol fantastic in stabilizarea glicemiei, asadar un mic dejun bogat in fibre te va ajuta sa-ti mentii sub control zaharul din sange. Cercetarile realizate arata ca un consum regulat de cereale integrale poate sa previna aparitia diabetului zaharat de tip 2, iar o portie zilnica de lactate sarace in grasimi poate reduce riscul de diabet cu pana la 13%. Asadar, nu-ti ramane decat sa te bucuri zilnic de un mic dejun sanatos compus din fulgi de ovaz cu lapte la care poti sa adaugi si alte ingrediente dupa preferinta.

 

Fibrele ne protejeaza de cancerul mamar


Potrivit unui studiu realizat pe 35.972 de participante, fibrele consumate cu regularitate ofera o protectie importanta impotriva cancerului la san. Astfel, femeile aflate la premenopauza care au consumat zilnic mai mult de 30 g de fibre si-au injumatatit riscul de a dezvolta cancer de san, comparativ cu cele care nu au inclus in regimul lor alimente bogate in fibre.

 

Idei pentru retete sanatoase


O solutie rapida si sanatoasa este sa consumi dimineata un terci de ovaz combinat cu diverse fructe, in functie de preferinta. Pentru prepararea lui poti apela atat la laptele degresat, cat si la apa.

Dupa ce ai pus apa/laptele la fiert se adauga fulgii de ovaz si se lasa la foc mic cateva minute. Se indeparteaza de pe foc si se lasa sub capac cateva minute. Urmatorul pas este sa-ti pui imaginatia la treaba si sa adaugi in terci ingredientele care iti plac mai mult. Cateva idei care merg de minune cu acest amestec sunt: bananele, merele, perele, stafidele, scortisoara, untul de arahide, fructele de padure, capsunele, fructele deshidratate (caise, prune, smochine), oleaginoasele (nuci, migdale), mierea de albine.

 

Informatii nutritionale


Potrivit World's Healthiest Foods, ovazul este foarte bogat in mangan, seleniu, vitamina B1, fibre, magneziu, fosfor si proteine. Astfel, aproximativ 240 g de terci de ovaz simplu preparat cu apa contine:

  • fosfor: 177,84 mg;
  • magneziu: 56,16 mg;
  • seleniu: 18,95 mcg;
  • proteine: 6,08 g;
  • fibre dietetice: 3,98 g;
  • mangan: 1,37 mg;
  • vitamina B1: 0,26 mg;
  • triptofan: 0,08 g.


Mai multe informatii despre profilul nutritional al ovazului gasesti aici.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod