Cele mai sănătoase fructe și legume de toamnă pe care trebuie să le consumi


Sfecla roşie

Are un efect detoxifiant pentru ficat, favorizând eliminarea toxinelor din corp. În plus, sfecla roşie combate anemia, îţi protejează inima, stimulează activitatea creierului, îmbunătăţeşte tranzitul intestinal şi combate depresia. Citește și: Cum se mănâncă sfecla roşie? Cele mai bune 35 de combinaţii care te pot inspira
 

Broccoli

Este considerat o legumă medicament, deoarece are puteri antioxidante, antiîmbătrânire, antimutagenice şi antitumorale. A fost îndelung studiat şi cercetătorii au ajuns la concluzia că sulforafanul, o substanţă din broccoli are un puternic efect anticancerigen. ”Există un fitonutrient minunat în broccoli care luptă cu cancerul. Într-un studiu de laborator, cercetătorii au luat celule expuse la compuşi cancerigeni şi au “picurat” puţin broccoli pe ele.
Rezultat imediat? ADN-ul nu a mai suferit mutaţii. Şi mai există un flavonoid tot în broccoli, care poate reduce riscul de atac de cord fatal cu o treime",
 explică Dr. Cristian Panaite, medic nutriţionist la Clinica KiloStop.

Adaugă broccoli în omletă, ciorbe, supă-cremă, tocăniţe, peste pizza, în salate, în orez sau consumă-l simplu în stare crudă sau fiert puţin la aburi. Se găteşte cât mai puţin posibil şi se consumă pe cît posibil şi în stare crudă, deoarece efectul anticancerigen va fi unul mai puternic. 

Gutuile

Ajută rinichii să filtreze mai uşor toxinele şi sunt de ajutor persoanelor care doresc să slăbească. Ajută la digestie, datorită conţinutului ridicat în fibre şi ajută la detoxifierea organismului. Consumă-le şi crude pe lângă compoturi şi gemuri, cu o cantitate cât mai mică de zahăr.


Merele

Au o multitudine de nutrienţi şi fibre care stimulează tranzitul intestinal, favorizând eliminarea substanţelor dăunătoare din corp. Poţi să le consumi în stare crudă, compoturi, magiun, smoothie-uri, prăjituri, dar şi coapte. 


Strugurii

Sunt fructele cu cel mai puternic efect detoxifiant pe lângă lămâi. Consumă-i cât sunt în sezon atât albi cât şi negri pentru a beneficia de nutrienţii din conţinutul lor.
Strugurii ajută la detoxifierea organismului, eliminarea excesului ponderal, prelungirea senzaţiei de saţietate şi suprimarea apetitutului culinar datorită conţinutului ridicat de fibre şi substanţe nutritive. Mai mult decât atât, conţin apă în proporţie de 73%, astfel că ajută la purificarea organismului şi filtrarea toxinelor din sânge. 

În strugurii negri se regăseşte o cantitate mai mare de resveratrol, o substanţă care combate cancerul. "Resveratrolul acţionează asupra unor gene (numite sirtuine) care sunt cunoscute ca protectoare ale celulelor sănătoase împotriva îmbătrânirii. Poate, de asemenea, să încetinească cele trei stadii de dezvoltare ale cancerului - iniţierea, stimularea şi progresia - prin blocarea acţiunii factorului NF-KappaB", spune medicul David Servan Schreiber în cartea sa "Anticancer".

De asemenea, în sâmburii de strugurii negri se găseşte proantocianidină, o substanţă care reduce producţia de estrogen, împiedicând apariţia cancerului la sân şi prostată.


Cartofii dulci

Chiar dacă nu suntem foarte bine familiarizați cu cartofii dulci, trebuie să știi că ei furnizează o cantitate foarte mare de vitamina A (30 de miligrame de betacaroten într-o singură porție, ceea ce depășește de patru ori doza zilnică recomandată). Ca să ajungi la această cantitate de betacaroten ar trebui să consumi 23 de porții de broccoli, susțin specialiștii.

Prin urmare ai toate motivele să le dai o șansă cartofilor dulci, deoarece ei conțin și vitamina C.
De asemenea, cartofii dulci sunt recomandați persoanelor diabetice, deoarece au un indice glicemic mic. Carbohidrații din conținutullor se eliberează lent și nu generează fluctuații mari ale glicemiei.

În schimb, cartofii obișnuiți au un indice glicemic mare, iar carbohidrații din ei se eliberează rapid și cauzează acele fluctuații mari ale glicemiei. Citește și: Cum să găteşti cartofii dulci? Cele mai bune 30 de combinaţii care te pot inspira
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod