Banana este un fruct minune. Descoperă la ce te ajută!

Ştiai că te feresc de ulcer la stomac sau că au o mulţime de nutrienţi care au rolul de a-ţi proteja inima de boli?
Bananele sunt alimente cu adevărat miraculoase. Printre cele mai consumate fructe la nivel mondial, bananele sunt bogate în nutrienţi şi au o mulţime de beneficii pentru sănătate. Află de ce bananele ar trebui să ocupe un loc important şi în alimentaţia ta!

Ce conţine o banană?


Deşi nu se numără printre alimentele cu un conţinut mic de calorii (o banană medie are circa 100 de calorii), bananele compensează la capitolul substanţe nutritive preţioase pentru organismul uman: vitamina A, B6, C, niacină, riboflavină, mangan, magneziu, potasiu, fier, acid folic, fibre, proteine, triptofan, citolcină etc. Şi, mai mult decât atât, nu conţin deloc grăsimi, colesterol sau sare!

Bananele te protejează împotriva osteoporozei

Unul dintre nutrienţii care abundă în banane este potasiul.
În medie, un adult are nevoie zilnic de circa 4700 mg de potasiu, iar o banană mijlocie furnizeaza aproximativ 10% din acest necesar, o cantitate deloc de neglijat!

De ce este atât de important însă aportul de potasiu? Fiindcă previne pierderea depozitelor de calciu de la nivelul oaselor, reducând astfel riscul instalării osteoporozei, o afecţiune comună în rândul femeilor ajunse la vârsta menopauzei.

Te ajută să îţi menţii inima sănătoasă

Tot potasiul are rolul de a regla tensiunea arterială, contribuind la menţinerea sănătaţii sistemului cardiovascular. Acestui nutrient i se alătura fibrele, vitamina C şi vitamina B6, toate având, la rândul lor, rolul de susţinere a bunei funcţionări a inimii.

Un studiu, publicat în revista de specialitate "Today's Dietitian", a arătat că un consum zilnic de 4069 mg de potasiu contribuie la reducerea cu 49% a riscului de deces din cauza bolii cardiace ischemice, comparativ cu un consum mai redus, de 1000 mg de potasiu, pe zi.

Bananele sunt ideale în diabet

Studiile au demonstrat în repetate rânduri şi faptul că pacienţii diagnosticaţi cu diabet de tip 1 beneficiază de pe urma dietelor bogate în fibre, întrucât acestea contribuie la reglarea glicemiei, în timp ce, în cazul pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2, acest fel de alimentaţie determină scăderea glicemiei şi reglarea nivelurilor de lipide şi insulină.

Bananele sunt alimente ideale în acest sens, un fruct mediu furnizând circa 3 g de fibre, în contextul în care doza zilnică necesară de proteine este, pentru femei, de 21-25 g, iar pentru bărbaţi, de 30-38 g.

Fiind ticsite cu fibre, bananele le sunt de un real ajutor nu doar diabeticilor.
Astfel, aromatele fructe mai contribuie şi la reglarea tranzitului intestinal şi la reducerea arsurilor la stomac.

Te feresc de ulcer

Dacă vreodată ţi s-a recomandat să îţi începi ziua cu o banană, înainte de a bea nelipsita cafea de dimineaţă, află că unul dintre motive se referă întocmai la capacitatea acestui fruct de a-ţi proteja stomacul de afecţiuni grave, precum ulcerul. Astfel, compuşii săi creează un strat protector în interiorul stomacului care limitează efectele nocive ale acidului clorhidric şi, în plus, secretă inhibitori de protează care ajută la eliminarea bacteriilor responsabile de apariţia ulcerului.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod