Nutriția, primul pas către o sarcină sănătoasă

Sănătatea femeii, înainte de a rămâne însărcinată, se bazează pe cunoașterea condițiilor medicale și a factorilor de risc care pot afecta viitoarea mămică sau viitorul copil. De exemplu, unele alimente, obiceiuri sau medicamente pot face rău chiar înainte de concepţie.
Indiferent de modul în care decideți să rămâneți însărcinată (natural, inseminare, fertilizare in vitro), elementul principal pe care trebuie să îl luați în vedere este nutriția. De ce este aceasta atât de importantă? Nutriţia specifică asociată cu produse antioxidante măresc șansele de contracepție şi ajută la o bună dezvoltare a fătului, dar şi la normalizarea balanţei endocrine, astfel încat tratamentele ulterioare să aibă un efect mai bun, în special în cazul stimulărilor ovariene.

Ce este dieta pro fertilitate?

Este un mod de alimentație care ajută corpul în efortul său de concepție. Dieta include nutrienți specifici pentru o funcționare optimă a balanței endocrine, pentru creșterea calității ovocitelor și spermatozoizilor și pentru detoxifierea organismului.

Dr. George Vasilescu, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializare în reproducere umană asistată și tratamentul infertilității în cadrul Columna Medical Center, vă recomandă câteva sfaturi de bază.

În fiecare zi ar trebui să consumați:

5 până la 7 pahare de 100 ml suc de legume proaspete
2 până la 3 pahare de 100 ml suc natural de fructe
Apă filtrată sau din recipient de sticlă – 2,5 litri/zi
Fără zahăr, alcool, cofeină
Fără țigări

De asemenea, ar trebui să consumați în fiecare săptămână:

linte și fasole de 2 ori pe săptămână
carne roșie de ierbivore de 2 ori pe săptămână
ficat (organ sau pate) o dată pe săptămână
peşte de 3 ori pe săptămână

Sursele de proteine sunt și ele esențiale pentru concepție și buna dezvoltare a fătului. Proteinele animale (carne de pui de țară, carne de vită, somon sălbatic, curcan de țară), proteinele vegetale (linte, nuci, legume verzi, fasole boabe) şi sursele de fibre menţin sistemul digestiv la o funcţionalitate optimă şi ajută la eliminarea hormonilor din alimentatie (fulgi de ovaz, mere, cereale integrale, nuci și semințe, fasole, avocado).

Atât fertilitatea feminină cât și cea masculină reprezintă un proces foarte complex care depinde de numeroși factori, unul dintre cei mai importanți fiind o alimentație echilibrată. Este adevărat că dacă aveți deja probleme de concepere, dieta nu vă garantează o sarcină, însă ceea ce este cert este că o alimentație sănătoasă înainte de a rămâne însărcinată te poate ajuta atât pe tine, cât și partenerul de viață și viitorul copil.

Înainte de orice, trebuie să fii conștientă de faptul că gradul de fertilitate depinde într-o mare măsură de stilul de viată și de obiceiurile alimentare. Menținerea stresului sub control și eliminarea băuturilor alcoolice, țigărilor și cofeinei din alimentație pot deveni aliaţi puternici în încercarea de a avea un copil.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod