Interviu Ioana Pasca - "Am fost mereu o persoană supraponderală, nu mi-a plăcut să fac sport, dar deloc! Matematica mi-a deschis ochii"

Ioana Pasca, înainte de a-şi schimba stilul de viaţă

Povesteşte-ne câteva lucruri despre aceasta titulatură de Health Trainer. Ce faci mai exact şi ce vrei să oferi celor care vor să îşi schimbe stilul de viaţă?

Din experienţa acumulată am observat că persoanele supraponderale sunt sensibile, sunt vulnerabile, au nevoie de suport şi susţinere permanentă pentru a nu renunţa la eforturilor lor. Au nevoie de cineva care să le „învârtă cheiţa” în permanenţă, să le fie şi prieten, dar şi duşman, să îi aprobe când se plâng cât este de greu, dar să le spună şi „verde-n faţă” că nu-i momentul să fie laşi. Le trebuie un „greieraş” ca cel din Pinocchio care să le stea în coaste, dar să-i ajute să aleagă calea cea bună. Când eşti hotarât să faci o schimabare, ai făcut deja primul pas. Al doilea este să apelezi la un profesionist şi al treilea, cel mai important, este să-ţi găseşti motivaţia pentru a trece la acţiune, apoi a adopta toate schimbările pe care ţi le cere această nouă provocare şi a te ţine de plan. Asta este foarte greu şi ştii de ce? Pentru că noi, oamenii, avem o foarte mare doză de „rezistenţă la schimbare”. Ne dorim să fim altfel, dar dacă s-ar putea să reuşim asta, fără să ieşim din zona de comfort! Ori, asta nu se poate. Eu le spun clienţilor mei din start: „Eşti hotărât? Vrei să faci o schimbare? Pentru că totul depinde de tine. Eu nu pot face minuni, fără ca tu să vrei la fel de mult ca şi mine să ai rezultate!”. Am întâlnit clienţi care, după ce au apelat la mine şi au înţeles ce trebuie schimbat în stilul lor de viaţă, în modul lor de alimentaţie, chiar m-au aprobat în tot ceea ce le spuneam, în final aveam sentimentul că nu vor aplica nimic din ceea ce le-am spus eu.
De ce? Pentru că le era foarte greu să accepte că trebuie să-şi organizeze viaţa altfel, să îşi programeze întâlnirile şi şedinţele într-un mod în care să aibă timp pentru masa de prânz sau să se apuce de sport...Ei bine, eu refuz să mai lucrez cu astfel de clienţi. Este frustrant... Ori vrei să faci ceva, ori nu vrei! De aceea, am creat nişte programe speciale şi personalizate pentru clienţii mei actuali, dar şi pentru cei ce vor dori să apeleze la serviciile mele de Health Trainer de acum încolo, care sunt mai complexe decât o simplă consultaţie de nutriţie şi oferirea unei scheme de alimentaţie. Aceste programe, deşi sunt personalizate pe trei categorii de public, toate debutează cu o întâlnire principală în care ne cunoaştem, aflu problemele cu care se confruntă clientul, ritmul său de viaţă şi de lucru şi stabilim împreună motivaţia şi ce acţiuni putem întreprinde împreună pentru a ajunge la rezultatele dorite. După aceea, programul continuă cu asumarea acestor acţiuni de către client şi reevaluarea lor saptămânală în care îi ajut pe clienţii mei să îşi organizeze agenda pentru săptâmâna ce urmează, le ofer suport în construirea meniului pentru noua perioadă şi adaptăm meniul zilnic în funcţie de activităţile programate astfel încât să nu se sară peste mese sau, mai rău, să se mănânce ce se nimereste. În plus, facem lista de cumpărături, dar alegem şi restaurantele şi chiar meniurile permise pe care şi le pot comanda la birou, la întâlniri sau acasă, dacă nu au timp de gătit. Sunt dispusă chiar să fac şi pe bucătarul personal, dacă cineva doreşte, doar să ştiu că se ţine de program şi de meniu!? Dar, cel mai important, la aceste reevaluari le reinvoc motivaţia şi îi determin să nu renunţe.
Referitor de programul de sport, ştiu din experienţa proprie că persoanele care doresc să slăbească şi nu au condiţie fizică, au nevoie să se regăsească în mediul în care aleg să facă sport, să se simtă înconjurate de persoane care au acelaşi obiective, trebuie să se simtă în “echilibru”. Ca Health Trainer, dar şi ca Instructor, asta am căutat să aduc eu în relaţia cu clienţii mei. Abordarea personală, “bounding-ul” de care avem cu toţii nevoie. Eu le înţeleg greutăţile, frustrările, nevoia de apropiere, dar şi de încurajare şi de apreciere a eforturilor lor pentru că şi eu am trecut prin aceleaşi emoţii şi stări.

Acum, despre programe, pot să vă spun că le-am axat pe 3 categorii de public care au nevoie de o abordare puţin diferită pentru a putea avea rezultate foarte bune. Aceste categorii sunt proaspetele mamici care, după ce au născut, au rămas cu ceva kilograme în plus şi o silueta diferită ca proporţii faţă de cum erau înainte de sarcină, dar şi cu o doză mare de neîncredere şi nemulţumire legat de aspectul lor fizic! Pentru acestea am creat programul RE: SHAPE. De asemenea, copiii - şi aici mă refer la copiii între 10 – 16 ani – care la vârsta adolescenţei încep să devină mai preocupţti de silueta lor şi pot fi convinşi să fie mai responsabili cu ei şi cu dieta zilnică. Lor le-am pregătit programul: FIT & FUN. Şi ar mai fi categoria cea mai largă de populaţie, femeile şi bărbaţii adulţi care au nevoie de o schimbare, de remodelare corporală, au nevoie să se simtă mai energici, vor să slăbească, să se tonifice, dar nu o pot face singuri.
Au nevoie de suport permanent, poate şi pentru că au mai ţinut diete în trecut şi nu au obţinut rezultatele dorite, au program de lucru şi de viaţă încărcat şi aici îşi vor găsi programul potrivit: SUPER U! Pentru că după acest program, cu adevărat te vei simţi super ! Toate categoriile menţionate mai sus, vor primi la debutul programului un caiet în care vom seta obiectivele, vom trece evaluarea coporală la debut şi toate reevaluarile ulterioare, ca să vedem evoluţia, dar cel mai important, în acest caiet vor citi despre principiile alimentare care le va schimba viaţa şi vor învaţa cum să le adopte permanent de acum înainte. Sunt principii nutriţionale pe care eu le-am testat şi le-am adoptat şi care au rezultate uimitoare. Cu ajutorul acestor reguli simple pe care le voi împartăşi cu clienţii mei la intrarea în program se eficientizează digestia şi organismul va avea energie mai multă pentru alte procese importate şi vitale. Tot în acest program este inclus şi antrenamentul sportiv adecvat pentru fiecare categorie. Şi eu îmi continui aventura şi remodelarea, lucrând şi ca instructor de fitness la Tezaal Club, sala în care am găsit o colaborare extrem de frumoasă, însă îmi încurajez clienţii să desfăşoare activitatea fizică a programului acolo unde se simt ei cel mai bine.

În majoritatea sălilor de sport instructorii provin din rândul persoanelor care au făcut sport de când se ştiu. Şi asta e ceva lăudabil, un parcurs firesc al lor. Doar că acestor instructori li se pare firesc să aibă muşchi, fibră, să vorbească despre suplimente proteice ca despre aspirină, să execute exerciţiile perfect şi, din păcate, sunt foarte mulţi care nu prea se uită în sală să vadă dacă este un client nou şi să îl preocupe de ceea ce îşi doreşte acesta de la programul la care s-a înscris… Şi mai este o realitate, sunt săli de sport care îţi promit prin toate modalităţile lor de promovare că te ajută să slăbeşti, să te remodelezi, dar nu au nicun program nutriţional în acest sens.
Nu colaborează cu niciun nutriţionist. Este adevărat că sportul te ajută să slăbeşti, dar fără o nutriţie adecvată rezultatele nu sunt aceleaşi. Dacă după antrenament te duci la primul fast-food, nu ai făcut nimic, ba dimpotrivă! Îţi supui organismul la un şoc. Cei interesaţi de programele mele pot să mă contacteze prin pagina mea de Facebook (Ioana Pasca – health trainer) sau pe blog (www.ioanapasca.ro) şi vor primi toate detaliile privind desfăşurarea acestora. Îi asigur că vor avea în faţa lor o persoană obişnuită, normală, care are aceleaşi obiective ca şi ei, pentru că eu îmi continui remodelarea şi vreau să fiu în continuare în formă maximă şi la fel de pozitivă ca şi până acum.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod