Apa, aliatul unui organism sanatos

Nu numai in timpul verii hidratarea este importanta, ci si in restul timpului. Majoritatea specialistilor recomanda un consum zilnic de aproximativ 2 l de apa. Asta pentru ca o persoana adulta pierde in medie, zilnic, aproximativ un litru de apa prin respiratie si transpiratie, fara a adauga apa necesara in procesul digestiv si cea procesata de rinichi.

Nu numai in timpul verii hidratarea este importanta, ci si in restul timpului. Majoritatea specialistilor recomanda un consum zilnic de aproximativ 2 l de apa. Asta pentru ca o persoana adulta pierde in medie, zilnic, aproximativ un litru de apa prin respiratie si transpiratie, fara a adauga apa necesara in procesul digestiv si cea procesata de rinichi.


Cea mai buna modalitate de a asigura necesarul de apa este pur si simplu de a bea apa. Insa ne putem hidrata si consumand anumite alimente sau bauturi.

Cata apa insa trebuie sa consumi? Recomandarile au fost schimbate de-a lungul timpului, insa majoritatea specialistilor sunt de acord ca fiecare persoana este diferita, iar cantitatea de apa pe care trebuie sa o consume depinde de starea sa de sanatate sau cat este de activ. Iata cateva recomandari facute de specialistii de la MayoClinic.


Beneficiile consumului de apa


Corpul nostru este alcatuit in mare parte din apa, reprezentand aproximativ 60% din greutatea corporala. Apa ajuta la eliminarea toxinelor din organism si la transportul nutrientilor spre celule.
Deshidratarea, lipsa cantitatii necesare de apa din organism, provoaca stari de oboseala, lasandu-ne lipsiti de energie.

De asemenea, apa ajuta stomacul sa proceseze mancarea mai repede si mai eficient. In plus, da senzatie de satietate si astfel poti reduce cantitatea portiilor, daca vrei sa scapi de kilograme. Nu uita nici ca apa, spre deosebire de alte bauturi, nu contine calorii, fapt benefic pentru silueta.


De cata apa avem nevoie?


Zilnic, pierdem apa prin respiratie, transpiratie, urina si prin procesul de digestie. Pentru ca organismul sa functioneze corespunzator, trebuie sa inlocuim cantitatea de apa pierduta, consumand lichide si alimente care contin apa.

Cu totii cunoastem regula de 8 pahare de apa pe zi (aproximativ 1,9 l). De asemenea aceasta regula poate fi schimbata si in "consuma 8 pahare de lichide pe zi", pentru ca si alte bauturi pot conta la totalul recomandat.
 

O alta recomandare vine din partea Institutului de Medicina. Potrivit acesteia, barbatii trebuie sa consume aproximativ 3 l de lichide pe zi, iar femeile 2,2 l.

 

Cine trebuie sa consume mai multa apa?


In timpul antrenamentelor sau al unor activitati care te fac sa transpiri, trebuie sa consumi o cantitate mai mare de apa. Cantitatea in plus de lichide depinde de intensitatea exercitiilor, de transpiratie si de durata activitatii.

Temperaturile ridicate te pot face sa transpiri mai mult decat de obicei si, din acest motiv, cantitatea de lichide consumate trebuie sa creasca.

Un alt factor care trebuie sa determine o crestere a consumului de lichide este starea de sanatate. Febra, starea de voma si diareea provoaca o pierdere in plus de lichide de la nivelul organismului.
In aceste cazuri ai nevoie de mai multe lichide pentru a preveni deshidratarea. De asemenea, consuma mai multa apa si daca te confrunti cu infectii urinare sau pietre la rinichi. Exista si afectiuni ale ficatului sau rinichilor in care este indicat sa reduci consumul de lichide.

Femeile insarcinate sau cele care alapteaza reprezinta o alta categorie care are nevoie de un surplus de lichide pentru a-si mentine hidratarea. Specialistii recomanda femeilor insarcinate sa consume 2,3 l de lichide zilnic, iar femeilor care alapteaza 3,1 l.


Surse de apa


Daca te sperie gandul ca trebuie sa bei 2 l de apa zilnic, afla ca si apa pe care o iei din anumite alimente conteaza. Alimentele consumate zilnic dau 20% din totalul de apa, iar 80% vine din bauturi. Legumele si fructele aduc o mare parte din necesarul de apa.


Potrivit specialistilor nu este o buna idee sa te bazezi doar pe senzatia de sete pentru a consuma lichide. Cand aparea setea, este posibil ca deja sa fii putin deshidratat.

Recomandat este sa:
  • bei un pahar cu apa la fiecare masa si intre mese;
  • te hidratezi inainte, dupa si in timpul exercitiilor fizice;
  • inlocuiesti bauturile alcoolice cu apa.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod