Scrima, un sport pentru luptatori

Afla cum micul tau muschetar poate invata arta lui Zorro
Prichindelul tau are o energie debordanta si se joaca toata ziua de-a piratii, muschetarii sau vrea sa fie precum Zorro? Ce ar fi sa il duci la un club de scrima? Pe langa faptul ca ii dezvolta imaginatia, il stimuleaza fizic, intelectual si emotional, acest sport il ajuta sa isi coordoneze viteza de reactie. Nu uita ca acest sport poate fi practicat si de catre micile printese razboinice.

Petrica Ungureanu, profesor licentiat in educatie fizica, cu specializarea scrima, spune ca initierea in acest sport poate incepe de la o varsta cat mai frageda, mai ales daca se urmareste performanta.
"Potrivit studiilor nostre, am ajuns la concluzia ca varsta de patru ani este cea la care atat calitatile motrice, cat si calitatile psihice sunt in dezvoltare. Comparativ cu alte sporturi individuale, in scrima victoria nu revine celui care are o musculatura puternica sau un fizic robust, ci jucatorului care se dovedeste mai inteligent si mai indemanatic".

Nu intamplator diferiti specialisti au comparat scrima, pe plan mental, cu "o partida de sah disputata cu viteza luminii".


"Scrima dezvolta o deosebita agilitate a gandirii si totodata o viteza de decizie si actiune remarcabile, practicantii acestui sport situandu-se pe primul loc in privinta vitezei de reactie complexa, inaintea pilotilor de incercare ori a boxerilor", mai explica profesorul Petrica Ungureanu.


Arta de fi un bun strateg


Elena Ciobanu, acum in varsta de 30 de ani, din pasiune pentru sport, a practicat inca de la cinci ani baletul timp de trei ani, in paralel cu gimnastica ritmica. Ulterior, doi ani a facut orientare turistica, doi ani hadbal, patru ani baschet, un an parasutism si in vacante, tenis de camp.
Printr-o intamplare a ajuns sa practice scrima si apreciaza acest sport ca fiind "cel mai bun inventat vreodata, potrivit tuturor, mai ales copiilor. Daca as fi stiut de acest sport cand eram mai mica, probabil ca as fi facut performanta".

Scrima reprezinta arta de a manui cele trei arme: floreta, spada si sabie. La floreta, zona care ii aduce puncte jucatorului este torso-ul (de la abdomen in sus, exceptand bratele, gatul si capul). Acest fapt o face, intr-o oarecare masura, mai "lenta" in comparatie cu spada sau sabia, punand foarte mult accentul pe viteza, precizie si strategie.


La spada, jucatorul poate lovi oriunde, cere mai multa viteza de reactie, concentrare, dar si o libertate mai mare.

Dintre toate, sabia este arma cu viteza cea mai ridicata.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Olaru Mirela pe 10 Aug 2012, 14:16
    pt copilu lmeu

    Buna,manuesc Mirela si sunt din Resita, am un baietel si as dori sa practice acest sport.Sunt interesata daca avem centre si prin apropiere de noi Prin Timisoara ?

    0
    0

  • Yulia pe 11 Mai 2010, 18:43
    Vreau sa fiu ca Zorro

    Buna ,ma numesk Iulia si am ,14 any sunt din jud Sibiu si as vrea sa fak un sport pentru luptatori ...pentru mai multe detalii ma puteti contacta la id de mess...fata_sukara0537...va multumesc si astept sa ne cunoastem si sa incepem lupta....la revedere

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod