Dieta pentru rozacee: ce să alegi și ce să eviți


O proporție ridicată dintre adulții de peste 30 de ani suferă de rozacee, afecțiune cronică manifestată prin înroșire la nivelul nasului, obrajilor și bărbiei. Se poate extinde și asupra ochilor, urechilor, gâtului sau pieptului.
Persoanele care au fost diagnosticate cu rozacee prezintă un aspect al pielii asemănător arsurilor solare, iar afecțiunea se manifestă cu preponderență în partea centrală a feței.
 
Principalele simptome ale rozaceei sunt:
 
- înroșirea pielii;
- aprinderea la față;
- uscarea pielii;
- descuamarea;
- vasele de sânge foarte vizibile pe față;
- coșurile;
- umflăturile.
 
Simptomele rozaceei care afectează ochii sunt lăcrimatul, înroșirea, sensibilitatea la lumină și vederea neclară. În anumite cazuri rozaceea poate cauza inclusiv o senzație de arsură, mâncărime sau piele îngroșată. În prezent nu se cunoaște ce anume declanșează cazurile de rozacee, considerându-se că poate fi un răspuns al sistemului imunitar la inflamațiile din organism sau la un dezechilibru al bacteriilor benefice.
Există numeroase tratamente specializate, dar ceea ce mănânci poate contribui deciziv la reducerea gravității simptomelor specifice.

 
Alimente care îmbunătățesc aspectul pielii afectate de rozacee

Dieta pe care o ai poate determina cum arată pielea și cât de grave vor fi simptomele rozaceei. Contează foarte multe ce alimente alegi să consumi pentru că pornind de la ele poți regla reacțiile organismului și vei menține un aspect luminos al pielii, prevenind înroșirea intensă. 

 
Alimente antiinflamatoare


Există alimente care diminuează inflamațiile din organism și refac echilibrul sistemului imunitar.
 
Iată ce trebuie să consumi în fiecare zi:
 
- sparanghel;
- fructe de pădure;
- cardamom;
- conopidă;
- țelină;
- coriandru;
- castraveți;
- fenicul;
- struguri;
- fasole verde;
- carne slabă de pui sau curcan;
- nuci;
- mango;
- miez de dovleac;
- cartofi dulci;
- dovlecei;
- turmeric.

 
Surse de Omega-3

Alimentele care conțin cantități ridicate de Omega-3 vor susține reducerea inflamațiilor și vor favoriza calmarea pielii:
- semințe de in;
- semințe de chia;
- somon;
- macrou;
- ton;
- hering;
- nuci;
- avocado.

 
Alimente care echilibrează microbiomul

Preparatele care favorizează proliferarea bacteriilor benefice la nivelul tractului intestinal vor reduce simptomele rozaceei pe termen lung.
Este vorba despre alimente bogate în fibre, probiotice și prebiotice.
 
Principalele surse utile de probiotice sunt:
 
- iaurtul dietetic;
- brânza maturată;
- laptele de soia;
- tofu cremos;
- tempeh;
- fructele și legumele murate;
- sucul de sfeclă roșie;
- sucul de ananas;
- sucul de struguri;
- zeama de varză murată;
- kefirul;
- kombucha.
 
Alimentele prebiotice cuprind surse importante de fibre și anume:
 
- bananele;
- ceapa crudă sau gătită;
- sparanghelul crud;
- cicoarea;
- păpădia;
- lintea;
- cerealele integrale, în special ovăzul, orzul, amarantul și quinoa.

 
Alimente care agravează rozaceea

Meniul greșit poate agrava rapid felul în care arată pielea, așa că este indicat să consumi foate rar sau să elimini din farfurie alimentele care exacerbează simptomele. Este vorba în principal despre cele care cauzează o inflamație cronică, cum sunt dulciurile sau variantele procesate.
 
Iată ce trebuie să eviți pentru a reduce frecvența manifestărilor rozaceei:
 
- zahăr rafinat;
- dulciuri;
- făină albă;
- uleiuri vegetale hidrogenate;
- prăjeli;
- carne procesată;
- suc sau băuturi carbogazoase cu mult zahăr adăugat;
- îndulcitori artificiali;
- conservanți și aditivi.

 
Alcoolul

În cadrul studiilor realizate s-a constatat că 50% dintre persoanele diagnosticate cu rozacee au observat înrăutățirea aspectului tenului ca urmare a consumului de băuturi alcoolice.
Chiar și o cantitate redusă de alcool poate cauza imediat înroșirea pielii și senzația de arsură sau mâncărime. 
 
Băuturile vizate sunt:
 
- vinul;
- whisky-ul;
- șampania;
- ginul;
- votca;
- berea.

 
Alte băuturi

Băuturile calde precum ceaiul, cafeaua, cidrul sau ciocolata caldă pot agrava rozaceea. Potrivit specialiștilor, acest lucru nu se întâmplă din cauza conținutului de cafeină, ci pentru că băuturile respective cresc temperatura corpului.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod
;