Dieta flexitariană: principii de bază și meniu pentru o săptămână


Vrei să elimini kilogramele în plus dar nu te atrag meniurile vegetariene sau vegane? Dieta flexitariană este soluția potrivită pentru tine. Permite consumul moderat de produse de origine animală și crește treptat proporția de vitamine și minerale din surse vegetale.
Când te uiți în oglindă te gândești că ți-ar sta mult mai bine cu o mărime de jeanși mai mică sau te vezi într-o fustă mini care evidențiază o siluetă ideală? Nu trebuie neapărat să te înfometezi sau să renunți la preparatele care îți plac pentru a putea purta ținutele care te atrag.  

 
Ce este dieta flexitariană?

Acest plan alimentar a fost creat de nutriționistul Dawn Jackson Blatner pentru persoanele care nu pot urma regulile stricte ale unui meniu vegetarian, dar vor să-și recontureze silueta la fel de eficient. Flexitarienii consumă produse de origine animală, iar această dietă nu se focalizează pe un număr total de calorii, fiind în primul rând un stil de viață.

 
Iată pe ce principii se bazează dieta flexitariană:

- consumul prioritar al fructelor, legumelor, cerealelor integrale și leguminoaselor;
- includerea cărnii și a produselor de origine animală în cadrul meselor sau gustărilor, din când în când;
- favorizarea proteinelor din surse vegetale atunci când este posibil;
- alegerea alimentelor naturale și ocolirea variantelor procesate;
- reducerea consumului de dulciuri și zahăr adăugat.

 

Dieta flexitariană: Ce alimente să consumi când alegi acest meniu?

Dacă ai decis să urmezi acest plan alimentar trebuie să înveți să-ți constitui meniul zilnic în mod creativ, evitând plictiseala, dar și redescoperind gusturile naturale, fără coloranți și conservanți.

 
Iată ce ar trebui să mănânci frecvent:

- proteine: soia, tofu, tempeh, linte, boabe de fasole;
- legume cu un conținut redus de amidon: varză de Bruxelles, fasole verde, morcovi, conopidă, ardei gras;
- legume cu un conținut ridicat de amidon: mazăre, porumb, cartofi dulci;
- fructe: mere, portocale, struguri, fructe de pădure, cireșe;
- cereale integrale: quinoa, hrișcă, teff, farro, ovăz;
- grăsimi sănătoase: migdale, semințe de in, semințe de chia, nuci, caju, unt de arahide, fistic, avocado, măsline, miez de nucă de cocos;
- alternative pentru lactate: lapte de migdale, cocos, soia și cânepă fără zahăr adăugat;
- condimente și ierburi aromatice: busuioc, oregano, cimbru, chimen, turmeric, ghimbir;
- sosuri: sos de soia cu un conținut redus de sodiu, oțet de mere, salsa, muștar, sos de roșii, ketchup fără zahăr adăugat;
- băuturi: apă plată, apă minerală, ceai, cafea.
- produse de origine animală: ouă, carne organică, somon sălbatic, produse lactate organice.

Dieta flexitariană: Meniu pentru o săptămână

Iată cum va arăta meniul tău pentru 7 zile conform principiilor acestei diete:

 
1.
Luni

- micul dejun: fulgi de ovăz cu semințe de in, felii de măr și scorțișoară;
- prânzul: salată cu boabe de porumb, frunze de spanac, creveți, avocado și boabe de fasole neagră;
- cina: supă de linte cu pâine integrală și o salată de crudități.

 
2. Marți

- micul dejun: pâine prăjită integrală cu avocado și ouă ochiuri;
- prânzul: orez brun fiert în zeamă de legume, boabe de fasole și felii de țelină la grătar;
- cina: felii de dovlecel cu sos de tomate și boabe de fasole albă.

 
3. Miercuri

- micul dejun: iaurt de cocos cu felii de banană și nuci crude;
- prânzul: pâine integrală cu humus, legume sotate și năut rumenit la cuptor;
- cina: somon la grătar, un cartof dulce copt și fasole verde sotată.

 
4. Joi

- micul dejun: un smoothie preparat din lapte de migdale fără zahăr, frunze de spanac, unt de arahide și zmeură congelată;
- prânzul: salată Caesar cu linte și kale lângă o supă de roșii;
- cina: piept de pui la grătar cu o garnitură de quinoa și conopidă rumenită la cuptor cu ulei de măsline.

 
5.
Vineri

- micul dejun: iaurt grecesc cu semințe de dovleac crude și afine;
- prânzul: 30g de brânză Cheddar cu o salată de crudități;
- cina: supă de linte cu măsline și felii de vânătă la grătar.

 
6. Sâmbătă

- micul dejun: ouă ochiuri cu legume sotate și o salată de căpșuni, mure și frunze de spanac;
- prânzul: un sandviș cu unt de arahide, pâine integrală, afine și felii de banană;
- cina: burgeri din avocado și fasole neagră cu o garnitură de cartofi dulci la cuptor.

 
7. Duminică

- micul dejun: omletă cu tofu, legume, turmeric și oregano;
- prânzul: salată cu merișoare confiate, quinoa, nuci pecan și brânză feta;
- cina: ardei umpluți cu orez brun și carne de curcan lângă o salată de crudități.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod
;