Patinajul artistic, perfect pentru copilul tau

Iata cat de atragator si elegant este acest sport
Inainte sa iti duci prichindelul la patinaj, asigura-te ca ii place zapada si ca priveste cu incantare de pe marginea ringului persoanele care patineaza.

Patinajul artistic este un sport foarte placut, efortul fizic trecand aproape neobservat, mai ales daca dificultatea exercitiilor creste ponderat. In cazul in care tot antrenamentul este conceput de catre instructor ca un joc, copilul va invata si mai usor sa patineze...

Andreea Ionescu, instructor de patinaj artistic, spune ca acest sport poate fi practicat incepand cu varsta de 4 anisori. "Micutii pot merge pe gheata si la 2 ani jumatate, dar sub atenta supraveghere a unui instructor si nu mai mult de 20 de minute - la aceasta varsta, nici mersul nu este bine definit, nici articulatiile si sistemul osos nu sunt foarte dezvoltate", te sfatuieste Andreea.


Patinajul artistic este un sport foarte complex, dezvoltand conditia fizica, elesticitatea, forta musculara,
rezistenta cardio-vasculara si a articulatiilor, concentrarea, coordonarea, atentia distributiva la stimulii auditivi si creativitatea. Solicita foarte mult sistemul osos si cel muscular al picioarelor, articulatiile genunchilor si gleznelor, dar si coloana vertebrala. De aceea, copiii ce prezinta carente la nivelul sistemului osos si muscular, rahitism si sensibilitati la nivelul coloanei vertebrale trebuie menajati.

Daca ai un copil cu astfel de deficiente, dar prezinta interes crescut pentru patinaj artistic si este talentat, instructorul nostru, Andreea Ionescu, te sfatuieste: "Inscrie-l la cateva ore de gimnastica medicala pentru refacerea staturii normale si fa-i cateva consultatii la nutritionist pentru rezolvarea carentelor.
De obicei, aceste probleme se remediaza pana la 9-10 ani, insa la aceasta varsta ar putea fi prea tarziu pentru performanta"
.

Trebuie sa stii ca patinajului artistic este un sport de compresie, putini dintre sportivi fiind inalti. Prin natura exercitiilor si elementelor ce-l compun, in mare parte sarituri si rotatii, acestea incetinesc cresterea copiilor, dar asta nu inseamna ca toti patinatorii sunt mignioni...

Prin complexitatea lui, acest sport necesita mult timp. "In general, un patinator de performanta dedica aproape 4 ore pe zi antrenandu-se, atat pe gheata cat si pe uscat. El combina in antrenamentele sale atletism, pentru cresterea conditiei fizice, gimnastica, pentru dezvoltarea elasticitatii, balet, pentru eleganta, si multe exercitii de forta pentru dezvoltarea musculaturii picioarelor.
Pe gheata, copilul exerseaza elementele specifice patinajului, exercitii pe care ar trebui sa le execute cu mai multa usurinta daca se pregateste si pe uscat"
, mai spune Andreea Ionescu, intructor de patinaj artistic.    

In spatele fiecarui performer exista o echipa formata din antrenor, coregraf, medic, nutritionist si o familie care il sustine neconditionat.

Echipamentul unui patinator

Patinele pentru performanta sunt din piele, cele mai bune fiind cele care au si tocul construit din piele. Calitatea patinelor de patinaj artistic difera de la un producator la altul si in sunt functie de nivelul de performanta la care a ajuns copilul.

"Patinele de calitate sunt cele din piele, cu siret, adaptabile piciorusului copilului printr-un procedeu de  incalzire, cu lama din otel sau din aluminiu, forma specifica si cu zimti in capatul din fata al patinei.
Ele nu pot fi procurate de la orice magazin sportiv"
, dupa cum te sfatuieste Andreea.
 

Comentarii (15)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Sara pe 7 Apr 2020, 11:35
    patinaj artistic

    buna!eu am facut 3 ani de gimnastica artistica si 1 an de patinaj artistic,am mult echilibru si sunt foarte elastica,am 15 ani si as dori sa stiu daca pot incepe patinaj la varsta asta.pana acum nu am avut posibilitatea sa mai fac patinaj din cauza mutarilor mele dintr-o tara in alta,dar patinajul este pasiunea mea si chiar tin la oportunitatea asta.

    0
    0

  • Diana pe 27 Dec 2019, 02:56
    Ma atrage

    Buna!Am aproape 17 ani si chiar sunt interesata de patinaj,din pacate ai mei nu au vrut sa ma dea cand eram mica si acum chiar ma oftica faptul ca nu am putut practica acest sport. Întrebarea me e daca pot sa practic acest sport la 17 ani,sunt destul de flexibila si îmi tin echilibrul

    0
    0

  • iulia pe 3 Dec 2012, 17:36
    Am o intrebare?

    Buna pentru inceput sunt Iulia si sunt din cluj.Imi doresc foarte mult sa fac patinaj dar nu stiu unde .Eu am 12 ani .Asi putea practica acest sport acum la aceasta varsta. VA ROG SCRIETIMI LA ADRESA MEA DE EMAIL iuly_lady@yahoo.com P.S.Stiu sa patinez

    5
    1

  • oxana pe 30 Sep 2012, 13:49
    foarte interesant

    imi place foarte mult ceea ce am citit.E adevarat ca nu am stiut tot din ceea ce am citit,dar putin cunosteam.Patinajul e foarte util pentru sanatatea noastra si trebuie sa-l practicam

    2
    1

  • Carly :X pe 26 Ian 2012, 10:55
    As putea veni si eu chiar dacă fac 13 ani?

    Am 12 ani si anul acesta fac 13 îmi place sa patinez mă uit la emisiuni cu patinaj artistic si as dori si eu sa învăț mai multe pt k stiu sa merg pe patine! La vârsta mea as putea sa vin?

    11
    3

  • alexandra pe 13 Ian 2012, 13:07
    Inscriere la patinaj artistic

    Eu as dori sa ma inscriu la patinaj artistic. Daca stie cineva unde as putea merge si la un antrenor foarte bun, atunci dati-mi un e-mail pe adresa alexandracucu2000@yahoo.com. Multumesc si astept multe e-mailuri. Ceao.

    5
    2

  • dinu pe 6 Dec 2011, 15:29
    daca sunteti din galati va ajut eu

    la patinoarul din galati

    4
    3

  • andreea pe 30 Iun 2010, 16:29
    sfaturi ?

    mai ieri mi-am tras o pereche de role superbe - e vorba de pret dar ...(aici e problema!) am uitat sa-mi iau din acelea care au ,CURAJ'.Sorry poate stiti un magazin care vinde si curaj pentru ..FETE FRICOASE ca mine .ANDREEA !! Am curaj sa intreb ....ma poate ajuta cinevA ??? 0745287810

    5
    2

  • Nicoleta Tarantus pe 10 Dec 2009, 11:37
    @manu

    Sunt sigura ca Andreea te poate ajuta sa iti invingi aceasta fobie. Intra pe patinajartistic.com si afla mai multe de la ea.

    2
    4

  • manu pe 10 Dec 2009, 09:32
    ma atrage

    cu toate ca mi-e frica de ea fiind foarte alunecoasa ... totusi e o tentatie... ideea de "plutire" e irezistibila... totusi as vrea sa fiu precaut si sa incep ritualul initierii cu cineva care sa ma ghideze..... imi puteti recoanda pe cineva care sa-mi lumineze intunericul fobiei?

    2
    2

  • dragos pe 25 Nov 2009, 11:35
    interesant

    sunt un fan al ghetei si de abia astept sa creasca piticul nostru sa il dau pe mana Andreei. plus ca nici nu e un sport foarte scump.

    2
    2

  • aiaciu pe 25 Nov 2009, 11:30
    e o idee buna

    micutul nostru are 3 ani si cred ca e o idee buna sa incercam patinajul ptr el, ca sport. acest articol m-a convins! si mai ales m-a bucurat ca am aflat ca exista inca oameni de calitate care se ocupa cu drag de asta. multumesc si ne vedem pe gheata cu princhindeii! :)

    1
    2

  • Daniela pe 24 Nov 2009, 15:29
    Foarte frumos

    Ma bucur sa vad ca si la noi incep sa se dezvolte sporturi care au apus o data cu "perioada de aur". E bine sa duci copilul la cat mai multe activitati sportive pana gaseste una care-i place. Pe mine personal faptul ca am stiut sa patinez m-a scos din belea la o intalnire si eu am fost cea care a condus intalnirea si nu el, in ciuda faptului ca eram topita dupa baiat.

    1
    4

  • irina pe 24 Nov 2009, 14:53
    foarte frumos

    Am 2 colege care si-au dus copiii (cu 3 de i) la patinaj la ea si acum weekend de weekend trebuie sa mearga la cursuri pt ca altfel plang copiii acasa ca vor la patinoar. :))

    3
    2

  • Irina pe 24 Nov 2009, 14:52
    foarte frumos

    Inca mai exista patinatori in Ro? :) Nu prea auzi de acest sport dar vad ca s-au inmultit patinoarele, ceea ce e bine. Pe Andreea am vazut-o la lucru si e nemaipomenita cu copiii. Se distreaza si-i invata f bine. Am vazut-o intr-un mall cu patinoar :) Am 2 colege care si-au dus copii la patinaj la ea si acum weekend de weekend trebuie sa mearga la cursuri pt ca altfel plang copiii acasa ca vor la patinoar. :))

    2
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod