Cate ore pe noapte doarme copilul tau?

Un creier obosit ramane blocat pe un raspuns gresit si nu poate veni cu o solutie mai creativa, in mod repetat revenind la ce stie deja - raspunsul gresit.

Fiecare etapa de somn joaca propriul sau rol unic


Dr. Matthew Walker, un cercetator din California, spune ca in timpul somnului, creierul "tureaza" ceea ce copilul a aflat ziua, prin mai multe regiuni eficiente de stocare a creierului. Fiecare etapa de somn joaca propriul sau rol unic in captarea de amintiri.

De exemplu, studierea unei limbi straine necesita un vocabular de invatare, amintirea de sunete noi si abilitati motorii de a articula sunetele noului cuvant.
Vocabularul este procesat de catre o singura zona a creierului la inceputul noptii, in timpul somnului fara vise.

Intre timp, amintirile care sunt incarcate emotional sunt prelucrate in somnul cu vise.

Somnul copiilor este diferit in ceea ce priveste calitatea, in comparatie cu cel al adultilor, deoarece copiii petrec mai mult de 40% din el in starea de somn adanc. Acesta este motivul pentru un somn bun este atat de important pentru copiii aflati in procesul de invatare pe termen lung.

Amintirile negative sunt prelucrate de o singura zona a creierului, amigdala, in timp ce amintirile pozitive sau neutre sunt prelucrate de hippocampus.

Privarea de somn afecteaza hippocampus-ul mai tare decat amigdala.
Rezultatul este ca oamenii privati de somn nu reusesc sa-si aminteasca intamplari placute, dar isi amintesc foarte bine intamplarile sumbre.

Obezitatea, un alt efect al privarii de somn


In ultimii 30 de ani, obezitatea infantila s-a triplat si mult timp privitul excesiv la televizor a fost considerat vinovatul numarul unu. Elizabeth Vandewater, cercetator la Universitatea din Texas, a descoperit ca micutii obezi nu se uita mai mult la televizor decat cei normali din punctul de vedere al greutatii. Insa, copiii care dorm mai putin sunt mai grasi, acesta este rezultatul mai multor studii.


Cu cinci ani in urma, deja constient de o asociere intre apneea de somn si diabetul zaharat, dr. Eve Van Cauter, un cercetator la un institut de somnologie, a descoperit o "cascada neuroendocrina" care duce la obezitatea provocata de nesomn.

Lipsa somnului creste secretia hormonului ghrelin, care semnalizeaza foamea si reduce leptina, care suprima pofta de mancare. De asemenea, ridica secretia hormonul stresului, cortizol, care stimuleaza organismul sa produca grasime.

Hormonul uman de crestere este de asemenea perturbat - secretat in mod normal ca un puls unic, mare la inceputul somnului, acesta este esential pentru defalcarea de grasime.

Prin urmare, copiii care dorm mai putin sunt mai grasi decat cei care dorm mai mult.


Cate ore pe noapte doarme copilul tau?
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • g.nicoleta33 pe 27 Mar 2010, 13:10
    copii

    copii sunt foarte interesati jucari desene calculator si de dormit nui mai intereseaza

    0
    0

  • Nicoleta Tarantus pe 19 Mar 2010, 14:18
    @mirea lili, doramunteanu

    Pentru a afla mai multe despre numarul orelor de somn ale unui copil, in functie de varsta, intrati aici - http://www.topsanatate.ro/articol/cat-de-mult-trebuie-sa-doarma-copilul-tau-19591.html

    0
    0

  • mirea lili pe 19 Mar 2010, 13:35
    deci......

    pana la urma n-am inteles cat ar trebui sa doarma copii la diferite varste pana la 21 ani.

    0
    0

  • doramunteanu pe 12 Mar 2010, 09:26
    nedumerire

    cred ca ar fi fost indicat sa se precizeze si care este numarul de ore de somn pentru copii, pe categorii de varsta, daca se face referire la lipsa de somn si pt. o jumatate de ora, nu?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod