Spyware-ul trebuie oprit indiferent de metoda!

Vrei sa fii singurul care stie exact ce cauta pe Internet si te lipsesti bucuros de atentia pe care ti-o acorda miile de companii din intreaga lume care abia asteapta sa-ti trimita oferte sa cumperi produsul X sau serviciul Y. Iar asta ar fi varianta fericita, cand nu ti se fura informatii.

Unde-s multi si puternici, spyware-ul ar trebui sa piara

Companii producatoare de antivirusi avem o groaza, dar spyware-ul se bucura de si mai multa atentie, ca dovada Coalitia Anti-Spyawre, organizatie care exista si isi propune sa duca la bun-sfarsit cruciada impotriva programelor care se instaleaza pe un sistem fara permisiunea utilizatorului pentru a-i spiona acestuia fiecare miscare. Coalitia este formata din principalele companii din mediul IT, care au publicat recent echivalentul celor "zece porunci" aplicabile spyware-ului, mai exact au delimitat definitia exacta a fenomenului, astfel incat sa nu poata fi confundat cu email marketing, cu adware sau alte formule de comunicare online.


Iar companiile membre ale acestei organizatii reprezinta jucatorii cu greutate ai mai multor domenii IT: America Online, Computer Associates International, Hewlett-Packard, Microsoft, Yahoo, McAfee, Symantec si Trend Micro. Tuturor acestor colosi li s-au alaturat companiile Aluria Software si Webroot Software, ambele specializate in producerea de solutii anti-spyware. Iar daca mai era nevoie si de alti sustinatori, coalitia primeste in randurile sale si alti membrii de marca: Canadian Internet Policy and Public Interest Clinic, Cyber Security Industry Alliance, Universitatea din California, Berkeley Samuelson Law, Technology, & Public Policy Clinic.

In primul rand s-a stabilit ca trebuie identificat exact care este inamicul vizat, cu alte cuvinte, care este definitia pentru spyware, astfel incat campaniile pe care aceste companii urmeaza sa le initieze impotriva softurilor spyware sa nu afecteze si alte categorii de solutii. In acest scop, intr-o prima etapa s-au trasat clar, sau mai clar decat pana acum, limitele dintre "spyware" si "adware", pentru a putea imbunatati produsele care detecteaza aceste programe, dar si pentru a putea educa consumatorii si a evita procesele din partea dezvoltatorilor de software spion.


Din aceste prime discutii purtate a rezultat ca potentiale amenintari sunt programele care micsoreaza nivelul de control al utilizatorilor asupra PC-urilor lor, acelea care blocheaza sau limiteaza accesarea resurselor sistemului, inclusiv programe deja instalate, dar si acele solutii care colecteaza informatii personale sau confidentiale despre utilizatori.

Actiuni concrete impotriva spyware-ului

Dintr-un studiu publicat recent de catre Pew Internet si American Life Project aflam ca marea majoritate a internautilor au inceput sa isi modifice substantial comportamentul online pentru evitarea infectarii sistemelor prin deschiderea atasamentelor dubioase sau prin vizitarea de adrese Web necunoscute de unde s-ar putea instala aplicatii care sa monitorizeze fara stirea victimei care sunt toate etapele pe care aceasta le parcurge online.

Aproape jumatate dintre participantii la acest sondaj au declarat ca nu au incredere sa viziteze absolut orice website care le este recomandat dintr-o sursa nesigura, iar 25% sustin ca au renuntat la transferul de date prin retelele peer-to-peer din cauza riscului prea mare de a avea aplicatii spyware instalate din acele surse.
Dintre participantii la acest sondaj, peste 68% au declarat ca resimt efectele spyware-ului prin scaderea randamentului PC-urilor, in timp ce alte sondaje au atribuit aceste probleme in proportie de 80% spyware-ului.

Dar spyware-ul atinge mai nou si alte victime, nu numai utilizatorii individuali. Prazile mai interesante sunt companiile, spionajul de acest tip reprezentand o incalcare grava a drepturilor la intimitate, incalcand normele deontologice si concurentiale.

Coalitia Anti-Spyware isi propune sa ofere sprijin acelor dezvoltatori de software care suspecteaza ca programele lor au fost aleze drept gazda pentru solutii spyware. O alta metoda pentru limitarea succesului spionilor informatici este stabilirea unui forum unde se pot discuta termeni care au legatura cu spyware-ul, se pot anunta cele mai noi programe descoperite ca fiind invadate de spyware sau se pot propune solutii pentru limitarea actiunii acestora.

Articol furnizat de www.bumerang.ro


Anunturi de angajare pe BizJobs.ro
Aboneaza-te la newsletterul noutati

Cele mai noi articole pregatite de echipa eva.ro, fie ca este vorba de sfaturi utile de cariera, moda, frumusete, fie ca este vorba despre lucrurile mai putin stiute despre staruri.


>print
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod