3 sfaturi ca să nu rămâi înzăpezită cu mașina. Cum te descurci singură?

Dacă plănuiești să pleci la drum lung cu mașina în acest sezon rece, nu strică să îți iei toate măsurile de precauție pentru a evita să rămâi înzăpezită, dar și să știi ce ai de făcut în cazul în care te confrunți cu o astfel de situație primejdioasă.

1. Ai nevoie de anvelope de iarnă ca de aer


Lăsând la o parte amenda usturătoare pe care riști să o primești dacă ești prinsă circulând cu mașina fără anvelope de iarnă, ar trebui să știi că aceste cauciucuri sunt departe de a fi doar un moft. Instalarea lor la sosirea anotimpului înghețat te ferește de o mulțime de probleme, multe dintre ele cu potențial letal.

Comparativ cu anvelopele de vară sau cele mixte, cauciucurile de iarnă au o aderență mai bună, astfel că distanța de frânare în condiții de carosabil umed, polei, dar și zăpadă este redusă considerabil. Tot grație acestor cauciucuri și al felului în care sunt construite ai șanse mai mici să rămâi blocată în drumurile înzăpezite (și asta fiindcă, la ambalarea motorului, roata nu se îngroapă în zăpadă, cum s-ar întâmpla în cazul anvelopelor inadecvate).

2.
Ține lanțurile antiderapante la îndemână


Când pleci la drum în condiții meteo nefavorabile, în zone muntoase ori în regiuni unde știi clar că au fost căderi masive de zăpadă, este esențial să ai în portbagaj un set de lanțuri antiderapante (preferabil pentru fiecare roată, dar minimum două). Odată montate, șansele de a rămâne înzăpezită scad considerabil.

Atenție, însă: verifică dacă lanțurile antiderapante se potrivesc cauciucurilor de iarnă pe care le ai deja sau dacă nu cumva este necesar să investești într-unele noi. Cere ajutorul personalului dintr-un service sau de la un dealer autorizat pentru a descoperi cum stau lucrurile.

Totodată, mai ales dacă n-ai mai trecut prin asta până acum, exersează montarea lanțurilor antiderapante înainte ca împrejurările să te oblige să o faci.
Astfel, eviți orice fel de probleme, cât și panica și stresul resimțite în cazul în care, cu mașina înghețată și cauciucurile acoperite de zăpadă, te vezi nevoită să instalezi lanțuri antiderapante pentru prima oară.

Nu în ultimul rând, ține cont de faptul că utile sunt și husele antiderapante. Chiar dacă nu sunt la fel de eficiente ca lanțurile metalice, aceste huse din material textil te pot scoate din încurcătură când nu ai altceva la îndemână, întrucât contribuie și ele la sporirea aderenței roților pe un drum înzăpezit, înghețat etc.

3. Pune în portbagaj un "kit antiînzăpezire"

Mai concret, pe lângă eventualele lanțuri/huse antiderapante, în portbagajul mașinii tale trebuie să se mai afle și alte ustensile menite să te scoată din bucluc dacă rămâi înzăpezită, de la o pungă cu nisip la racletă, măturică, lopată, spray antiîngheț, cabluri pentru alimentarea bateriei, dar și o bucată de lemn (o scândură) care îți va folosi să ieși dintr-un morman de zăpadă în care ți-au rămas blocate roțile.

Și alte provizii se vor dovedi utile, de la apă la alimente neperisabile și un eventual termos cu lichid cald (ceai, cafea), plus brichetă, cuțit și pături.

În cele din urmă, reține să nu pleci niciodată la drum (pe timp de iarnă cu atât mai mult) fără să-ți fi făcut plinul la mașină.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod