Ce trebuie să știți înainte de a cumpăra un televizor

Tehnologia TV a evoluat enorm în ultimii ani, așa că, dacă doriți un upgrade, este posibil să fiți nedumerit de experiența modernă de cumpărare a televizorului. Ce rezoluție minimă ar trebui să aibă? Ce înseamnă HDR? De ce funcții inteligente aveți nevoie?
Televizoarele din ziua de astăzi nu numai că au îmbunătățit performanța imaginii multe modele, inclusiv unele ieftine, au acum o rezoluție de cel puțin 4K, ci există și tehnologii noi, cum ar fi HDR, OLED și QLED, alături de întrebările de bază despre dimensiunea ecranului, amplasamentul televizorului, numărul de intrări etc, de care trebuie să vă preocupați. Despre acestea din urmă s-a tot discutat, însă mai sunt și alte aspecte, mai puțin dezbătute, de care ar trebui să fiți conștienți, atunci când cumpărați un televizor.

Iată 3 dintre cele mai importante întrebări pe care să vi le puneți atunci când cumpărați un televizor nou, de la rezoluție, la platforma Smart și luminozitate.

Rezoluție și HDR


Există două rezoluții dintre care puteți alege: Ultra HD (cunoscut și sub denumirea de 4K) și HD. Televizoarele Ultra HD au 3840 x 2160 pixeli, în timp ce televizoarele HD au 1920 x 1080 pixeli. Acest lucru înseamnă că televizoarele Ultra HD au de 4 ori mai mulți pixeli decât cele HD și, prin urmare, pot oferi imagini cu o rezoluție mult mai mare.

Având în vedere că sursele native 4K încep să devină din ce în ce mai frecvente acum (pe Netflix și Amazon Prime) și prețurile televizoarelor 4K sunt în scădere, vă recomandăm, în general, să cumpărați un televizor 4K chiar dacă, în prezent, nu aveți acces la astfel de conținut.

Legat de HDR, televizoarele cu gamă dinamică ridicată (High Dynamic Range) sunt capabile să producă imagini care conțin mult mai multă luminozitate și contrast decât televizoarele normale, atâta timp cât sunt alimentate cu conținut HDR care deține aceste date de luminanță suplimentară.

De asemenea, toate televizoarele HDR actuale acceptă spectre de culoare mai largi (adesea descrise ca o gamă largă de culori sau WCG) decât majoritatea televizoarelor non-HDR - ceea ce este la îndemână, întrucât aproape tot conținutul HDR conține, de asemenea, date cu imagini cu spectru larg de culori.

În prezent există trei tipuri de HDR. HDR10 este standardul industrial pe care îl acceptă toate televizoarele. Dolby Vision adaugă un strat suplimentar de informații care îi spune unui televizor cum să redea imagini pe bază de scenă. Doar unele branduri - în special LG, Vizio, TCL și Sony - acceptă acest lucru.

În cele din urmă, există Hybrid Log Gamma (HLG), conceput pentru transmisiile HDR. Majoritatea producătorilor TV au promis sprijin pentru acest lucru prin actualizări de firmware, în cursul următorilor ani.

Platforma Smart TV


Aproape fiecare televizor din zilele noastre poate fi adăugat la rețeaua dvs. de Wi-Fi, pentru a permite utilizarea funcțiilor online sau, în unele cazuri, pentru a accesa fișiere media stocate pe alte dispozitive de stocare - telefoane mobile, tablete etc. Acest lucru sună excelent în teorie, dar în realitate, calitatea și utilitatea unor astfel de caracteristici „inteligente” pot varia foarte mult.

În general, dacă aveți deja un număr de dispozitive inteligente personale acasă, merită să vă uitați la televizoarele care pot accesa conținutul de pe alte dispozitive - inclusiv prin Bluetooth, precum și prin Wi-Fi. În ceea ce privește funcțiile online, nu vă lăsați sedus de cantitatea de aplicații. Marea majoritate a aplicațiilor TV sunt inutile și nu fac decât să aglomereze interfața inteligentă. Calitatea aplicației este mult mai importantă. De fapt, pentru multe televizoare, singurele caracteristici online care contează cu adevărat sunt serviciile de streaming online.

În cele din urmă, simplitatea unei interfețe TV inteligente joacă un rol cheie în cât de mult veți putea să o utilizați. În prezent, webOS-ul LG și sistemele Panasonic Home Screen 2.0 gestionează conținutul cel mai eficient.

Luminozitate


Dacă televizorul dvs. este amplasat într-o cameră destul de luminoasă, modelele care ies în evidență în magazin, în termeni de luminozitate, vă pot oferi o idee despre modul în care vor arată imaginile lor, când le veți duce acasă.

Lipsa de luminozitate este o problemă deosebit de frecventă la televizoarele relativ mici. De asemenea, a devenit o afacere bună pentru piața de televizoare cu ecrane mari, odată cu sosirea tehnologiei cu gamă dinamică ridicată.

Fără o luminozitate suficient de mare, un televizor nu va produce bine lumina albă și culorile atât de importante pentru o imagine HDR de succes. Vor arăta spălăcite, plate și fără detalii.

Televizoarele care nu sunt suficient de luminoase pentru HDR vor crea, de asemenea, imagini HDR care arată neobișnuit de întunecate și / sau care lasă părțile întunecate ale imaginii să pară prea dominante și „goale”.

Un test bun al luminozității HDR al unui televizor este să puneți o fotografie pe ecran care să arate un obiect întunecat cu multe detalii în prim plan, pe un fundal luminos. În cazul televizoarelor cu luminozitate slabă, obiectul întunecat poate pierde umbrele și detaliile sale subtile, arătând ca o siluetă.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod