masca de protectie

Masca obligatorie după 15 mai: Cât va costa în România acest produs după starea de urgență

Purtarea măştii va fi obligatorie de la 15 mai atât în spaţiile publice închise, cât şi în mijloacele de transport în comun. Toată lumea se întreabă acum dacă se vor găsi suficiente măști de protecție și cât vor costa acestea.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că din 15 mai purtarea măştilor devine obligatorie în spaţiile publice închise şi în mijloacele de transport în comun.

La rândul său, prim-ministrul Ludovic Orban a confirmat săptămâna trecută că purtarea măştilor în spaţiile publice închise, inclusiv în magazine, mijloacele de transport în comun sau chiar la serviciu, va fi obligatorie și că măsura va fi valabilă atât timp cât va fi necesar, în funcţie de evoluţia răspândirii noului coronavirus în România.

Întrebat dacă vor fi controale și vor fi sancțiuni pentru cei care nu poartă masca, premierul a confirmat: "Cu siguranţă vor fi sancţiuni. Nerespectarea oricărei obligații va fi sancționată."

Oamenii se întreabă, pe bună dreptate, cum vor procura măști și la ce preț, în condițiile în care până acum stocurile în farmacii au fost insuficiente, ceea ce a dus la scumpiri continue.

Cât va costa masca de protecție după 15 mai


Autorităţile spun că două firme private şi una de stat produc, zilnic, un număr suficient de măşti.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că în România se vor produce în curând peste un milion de măşti pe zi, în prezent fiind realizate 700.000 de măşti zilnic şi crede că vor fi măşti suficiente pentru cetăţeni după data de 15 mai când purtarea acestora devine obligatorie în spaţii publice închise şi în mijloacele de transport în comun. El a precizat că preţul unei măşti ar trebui să fie de doi lei fără TVA.

Virgil Popescu a declarat, vineri, 1 mai, la Digi 24, că oferta de măşti trebuie să fie la nivelul cererii şi se va asigura că acest lucru se va întâmpla. "Mă preocupă ca din 15 mai, odată cu ridicarea stării de urgență, și cu impunerea obligativității purtării măștii în spațiile închise în România, să se găsească măști de protecție în rețelele de retail sau farmacii, unde pot fi cumpărate foarte ușor si să aibă un preț rezonabil.
Mă voi bate ca acest preț să fie în jurul valorii de 2 lei - 2.20, 2.50, dar să fie cu 2 în față. Nu mai vreau ca românii să își cumpere cu 4 sau 5 lei, 6 lei cum se mai găsesc în acest moment în anumite locații"
, a dat asigurări ministrul.

Care va fi stocul de măști


"Sunt convins că, atât din producţia internă, cât şi dacă va fi nevoie din import şi cred că în prima perioadă va fi nevoie şi din import, vor fi măşti suficiente pe piaţa din România: în farmacii, în lanţuri de magazine, aţi văzut că şi în online sunt în continuu, nu am mai văzut penurie de măşti în ultima perioadă. Eu am spus că preţul ar trebuit să fie undeva în jurul cifrei de doi lei fără TVA şi acolo sunt convins că va fi. Ceea ce trebuie să facă mediul privat şi economia, va trebui să asigure ca oferta de măşti să fie cel puţin la nivelul cererii, dacă nu mai mare, tocmai pentru a nu crea speculaţii pe piaţa la preţ şi ne vom asigura de acest lucru ca să avem o ofertă suficientă pentru toţi cetăţenii României", a spus Virgil Popescu.

Citește și: 12 măști de protecție originale: Nu te apără de coronavirus, dar te fac să te simți bine


Totodată, Ministrul Economiei a anunțat că în curând vor fi realizate peste un milion de măşti în ţara noastră: "Deja se produc 350.000 de măşti într-o companie privată, alte 350.000 la Romarm, deci deja suntem la 700.000.

Astăzi am avut bucuria să aud că se mai produc 200.000 de măşti într-o altă companie privată. La prima companie privată din Maramureş se mai instalează în zilele imediat următoare două linii de producţie, la Romarm în zilele imediat următoare încă o linie de producţie, deci deja avem peste un milion de măşti", a afirmat el.

Cine va primi măști gratis


Virgil Popescu a precizat că nu crede că vor fi probleme cu aprovizionarea cu măşti pentru populaţie.

Impunerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice închise implică asigurarea stocurilor necesare, pentru ca toți cetățenii să aibă posibilitatea de a le cumpăra.

Premierul Ludovic Orban a declarat că va fi obligația guvernului să asigure măști pentru toți cetățenii, iar pentru anumite categorii de persoane aceste produse vor fi gratuite. "Pentru persoanele defavorizate, aflate în stare de vulnerabilitate, vom căuta un mecanism prin care să punem la dispoziţie aceste măşti necesare într-o cantitate suficientă", a anunțat Orban.


Foto: Hepta

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
5 Mai 2020
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod