Cine e Sally Yates, femeia care a îndrăznit să-l înfrunte pe Donald Trump

Yates Trump
Donald Trump a destituit-o în câteva ore pe Yates după ce a aceasta a refuzat să-i aplice ordinul anti-imigraţie


Sally Yates avea control din funcţia de procuror general interimar asupra echipei de avocaţi specializaţi în imigraţie de la Departamentul de Justiţie. Aceşti avocaţi au depus încă din prima zi plângeri federale cu privire la politica de imigraţie implementată prin ordin executiv de către Donald Trump.

Yates le-a transmis procurorilor federali că nu este convinsă că ordinul respectă legea. "Cât timp sunt Procurorul General în funcţie, Departamentul de Justiţie nu va prezenta argumente pentru apărarea ordinului executiv, până când voi fi convinsă că este bine să facem asta", a scris ea într-o notă adresată procurorilor.


De asemenea, Yates le-a transmis avocaţilor Departamentului de Justiţie să nu aducă argumente legale pentru a apăra ordinul executiv al lui Trump în privinţa imigranţilor şi refugiaţilor. ”Sunt responsabilă pentru a mă asigura că poziţia pe care o luăm în instanţă rămâne conformă cu obligaţia solemnă a acestei instituţii de a urmări întotdeauna justiţia şi a susţine ceea ce este corect. În prezent, nu sunt convinsă că apărarea acestui ordin executiv este o acţiune concordantă cu aceste responsabilităţi şi nici nu sunt convinsă că acest ordin executiv este legal”, se arată în scrisoarea semnată de Sally Yates şi adresată avocaţilor Departamentului de Justiţie.

Seara, ea a primit scrisoarea prin care era anunţată că e destituită din funcţie.
"D-na Yates este o persoană desemnată de administraţia Obama, care este slabă cu privire la graniţe şi extrem de slabă cu privire la imigraţia ilegală. Este timpul să devenim serioşi cu privire la protejarea naţiunii noastre. Nu este extrem dacă ceri o verificare mai dură a indivizilor care vin din şapte locuri periculoase. Este o măsură rezonabilă şi necesară pentru a ne proteja ţara", se arată în comunicatul foarte dur transmis de Casa Albă.

Cei care o cunosc pe Yates spun că decizia ei este în directă legătură cu independenţa funcţiei şi jurământul depus pentru respectarea legii, pe care le-a urmat în toată cariera sa.
"A spus că ea crede că a făcut ce trebuie şi că a fost demisă pentru asta. Nu aşa îşi dorea să-şi încheie cariera de 27 de ani. Dar a spus ce a vrut", a afirmat un oficial pentru Washington Post.

"Timp de aproape trei decenii, Procurorul General Sally Yates a servit în mandatele preşedinţilor din ambele partide, apărând Constituţia şi luptând împotriva teroriştilor şi a grupărilor criminale. Activitatea ei este ireproşabilă", a declarat fostul secretar de stat Tom Perez, care s-a ocupat de drepturile crivile în administraţia Obama.

Stephen Miller, consilierul politic al lui Trump, a criticat-o însă dur pe Yates la postul Fox News după ce a fost demisă.
"Nu poate fi exprimat în cuvinte cât de nebunesc, iresponsabil şi nepotrivit a fost comportamentul procurorului general Sally Yates prin refuzul de a apăra ordinul preşedintelui ţării", a spus el, afirmând totodată că ea a refuzat să apere puterea legitimă a şefului statului american. Miller a adăugat că nu are dubii asupra legalităţii ordinului emis de Trump.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
9 Iulie 2017
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Maria pe 1 Feb 2017, 20:22
    Activist

    Da, a facut-o pentru faima. Cine stie, poate ajuge sus la dem dupa asta. Si e adevarat, nu este legal ce a facut.

    1
    1

  • Ioan pe 1 Feb 2017, 12:43
    comentariu

    Sally Quillian Yates, procuror din Atlanta cu o lungă experienţă, a plătit cu funcţia pentru hotărârea de a-şi respecta principiile, refuzând să aplice ordinul, etc" Articolul este superficial. Sally a preluat temporar postul de procuror general, pama la confirmarea de catre senat a lui Jeff Session, care este iminenta. Deci ea oricum mai avea cateva zile de exercitat functia. Ca orive Democrat militant, ea a plusat si a tradat juramantul. Ea nu era in situatia sa judece legalitatea ordinului ci sa-l aplice. Culmea e, ca inaninte de a fi promulgat Ordinul a fost avizat favorabil de o entitate a ministerului pe care il conduce. Un fel de kamikadze, o bravada, aparent fara rost..

    2
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod