Cum ne revenim în formă după sarcină

Kilogramele în plus și lupta continuă cu ele pot afecta serios psihicul unei proaspete mămici. Așteptările multora, de a slăbi imediat după sarcină, nu devin întotdeauna realitate. Cum facem însă să câștigăm acest război atît de important pentru psihicul nostru? Sorana Bălănică, nutritionist certificat/specialist AntiAgeing, ne dezvăluie câteva dintre secretele ei.

"Ca și în cazul primei sarcini, în timpul celei de-a doua am acumulat 6 kilograme. Abdomenul și-a revenit aproape la formă inițială cam în termen de 1 lună de la naștere, timp în care am purtat o centură elastică specială pe timpul zilei. La fermitatea pielii și tonifierea abdomenului încă lucrez prin masaje corporale, respectiv exerciții fizice specifice. Încă din timpul sarcinii am avut grijă că revenirea la forma inițială să nu fie grea. O revenire care pare a fi grea, foarte ușor devine imposibilă! Nu am privit cele 9 luni de sarcină ca pe o perioadă de excese alimentare și lipsă totală de mișcare, așa cum nu am privit nici perioada de după naștere că pe o perioadă de restricții alimentare.

În ambele etape mi-am păstrat stilul de viață de dinainte de a rămâne însărcinată, cu o alimentație potrivită organismului meu și activitate fizică adaptată condiției fizice. La prima sarcină am alergat pe bandă până în luna a 4-a și am făcut exerciții cu greutăți ușoare, în cea de-a două sarcină am alergat după primul copil până în luna a 9-a, și tot până atunci l-am cărat în brațe - ce poate fi echivalent cu o activitate fizică intensă și exerciții cu greutăți mari, în cazul celei de-a două sarcini’", spune Sorana.

Cat de repede te poți apuca de mișcare, după ce ai născut?

"In primul rand dacă ați rămas cu un număr mare de kilograme în plus după perioada de sarcină, momentul pentru a face o schimbare este ACUM! Nu după ce a făcut copilul 3 luni, nu după ce terminați cu alăptatul, nu după ce copilul împlinește 1 an. Pentru că așa se va ajunge, în scurt timp, la: "încep să mă îngrijesc de propria persoană când copilul intră la grădiniță", când va fi mult prea târziu!"

"In al doilea rand, nu vă propuneți țeluri nerealiste: ‘Până copilul face 3 luni, o să revin la greutatea inițială!’ - acestea nu duc decât la presiune, frustrare și renunțare! “În cazul multor kilograme acumulate, procesul de slăbire trebuie să fie unul lent, care să vină în mod natural și care mai ales să fie adaptat programului copilului ...

dacă nu, acesta devine imposibil! Activitatea fizică trebuie să fie adaptată condiției fizice existente după naștere, trebuie să facă în primul rând plăcere și să fie recreativă", recomandă Sorana Bălănică.

"Si nu in ultimul rand, pentru rezultate optime, este bine să se urmeze 3 căi: plan de alimentație sănătoasă și adaptat persoanei în cauza, activitate fizică - pe de o parte recreativă, pe de altă parte specifică zonelor ‘problemă’ - și tratamente corporale specifice pentru redobândirea fermității pielii, cu produse 100% naturale!".

Care ne sunt aliații în luptă cu kilogramele în plus?

"Lupta nu avem cum să o câștigăm luptând doar cu o singură armă: planul de nutriție.  Și nici măcar luptând cu 2 arme: alimentația și activitatea fizică! Pe frontul de luptă trebuie să avem la noi toate cele 3 arme necesare pentru a dobândi marea victorie: alimentația, sportul și tratamentele corporale. Procesul de slăbire este un proces ‘in and out’.

Corpul supus pierderii kilogramelor este un corp cu nevoi speciale, care devin și mai mari în cazul corpului care a trecut recent printr-o sarcină, iar îngrijirea pielii reprezintă o nevoie fundamentală. La clinica noastră mergem mai departe și vorbim chiar de managementul pielii - tratamente corporale personalizate, pentru nevoi particulare. Un alt aspect delicat al perioadei de după naștere - care coincide în majoritatea cazurilor cu alăptatul - este tipul cremelor folosite. În cadrul clinicii noastre folosim doar produse din ingrediente 100% naturale, clinic testate și sigure”, spune Sorana Bălănică.

Dieta, da sau nu?

"Termenul ‘dietă’ nici nu trebuie să existe în vocabularul nostru! Dietă nu este altceva decât o forțare temporară a organismului, care nu funcționează decât pe termen scurt sau nu dă rezultate deloc! Ceea ce funcționează cu adevărat este un stil de viață echilibrat, adaptat nevoilor organismului și rutinei zilnice. Atât pe parcursul sarcinii, cât și imediat după, trebuie păstrat același stil de viață, cu adaptările de cuviință.

Pentru cele care abia au născut am 3 sfaturi, chiar! Nu există ‘nu am timp pentru mine’, așa cum în timpul celor 9 luni de sarcina nu există ‘mănânc pentru 2’, iar pentru a putea oferi tot ce este mai bun copilului tău, trebuie mai întâi să îți oferi tot ce este mai bun, ție!”, spune Sorana Bălănică.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod