Calităţile uleiului de masline extravirgin

Da, uleiul de masline are intr-adevar calitati nutritionale deosebite. Acest lucru se datoreaza grasimilor mononesaturate pe care le contine, care influenteaza benefic nivelul colesterolului din organism si joaca un rol esential in prevenirea bolilor cardiovasculare.
Si, nu in ultimul rand, tocmai datorita acestor grasimi mononesaturate, uleiul de masline poate fi folosit si la gatit, nu numai in salate si preparate neprelucrate termic, cu conditia sa nu depasesti temperatura de 180° C. Cei peste 20 de polifenoli si vitamina E din compozitia anumitor tipuri de uleiuri de masline fac parte din familia antioxidantilor si sunt armele de lupta ale organismului contra radicalilor liberi si efectelor lor distructive: atacul asupra celulelor, modificarea AND-ului, oxidarea colesterolului. Dintre acesti polifenoli, doi sunt cu adevarat absorbiti de organism: hydroxytyrosolul si tyrosolul. si efectul lor a fost demonstrat de studiul european intitulat Eurolive, care atesta faptul ca un consum regulat de ulei de masline bogat in polifenoli permite cresterea nivelului de colesterol bun (HDL) si scaderea celui rau (LDL), ceea ce reduce riscul bolilor cardiace.

 Un avantaj pentru toata familia, nu-i asa?  

Dar gustul? Bineinteles ca este important! Doar n-ai sa-ti alegi uleiul numai dupa continutul in polifenoli.
Ei bine, trebuie sa afli ca cele doua sunt legate, pentru ca polifenolii sunt „vinovati“ de gustul amarui. Producatorii combina varietatile de ulei de masline, astfel incat sa-i pastreze si calitatile, dar sa-i dea si o savoare deosebita. in principiu, eticheta te informeaza daca uleiul este extravirgin, adica procesul de fabricatie este riguros controlat, dar si daca produsul respecta criterii gustative stricte.

 

Cat de dietetic este? Contrar asteptarilor, uleiul de masline nu este mai dietetic decat altele. El este compus 100% din materii grase si are 90 de calorii doar intr-o lingura. Dar este folosit in regimurile de slabire pentru modul in care se asociaza cu legumele in salate. in practica: nu trebuie sa abuzezi de uleiul de masline si folosit la temperaturi inalte isi pierde calitatile.

 

De ce este atat de bun? Pentru ca... ...alina durerile! Cercetatorii americani au demonstrat ca uleiul de masline extravirgin are virtuti antiinflamatorii similare cu ale ibuprofenului.
Asta s-ar datora unor compusi (olecantali) continuti doar de acest ulei. in practica: ofera familiei tale preparate cu ulei de masline extravirgin si cei care au dureri de cap sau de muschi pot scapa de ele fara medicamente.

...pastreaza memoria. Uleiul de masline are un efect benefic asupra capacitatilor noastre cognitive. Acest fapt se datoreaza faptului ca 80% din continutul sau este reprezentat de acizi grasi. in practica: pune zilnic in mancarea copiilor tai acest ulei si le optimizezi la maximum capacitatile cerebrale.

...stimuleaza tranzitul. Are cineva din familie un tranzit mai lenes? Da-i ulei de masline pe stomacul gol! Acest lucru stimuleaza secretia biliara si are parte de un laxativ natural. Ba chiar previne aparitia calculilor biliari! in practica: in caz de constipatie usoara, o lingura de ulei de masline, pe stomacul gol, dimineata, rezolva problema.

...echilibreaza diabetul.
Da, consumul regulat de ulei de masline previne complicatiile diabetului, prin continutul lui de acizi grasi mononesaturati, numiti si grasimi bune, care favorizeaza scaderea nivelului de zahar din sange. in practica: daca ai diabetici in familie, gateste cat mai mult cu ulei de masline numai mancaruri sanatoase si echilibrate nutritional. si, mai ales, cu putine grasimi.

 ...are efect antitusiv. Daca mierea poate usura tusea de noapte si siropul de cimbru pe cea uscata, uleiul de masline li se poate alatura, pentru ca si el lupta cu succes impotriva acestei afectiuni. in practica: ai inca un motiv sa-l ai mereu in camara.

...taie apetitul exagerat. Este important sa cunosti acest efect, daca ai in familie copii sau adulti cu probleme de greutate. in practica: uleiul de masline scade poftele necontrolate pentru „ceva de rontait“ oriunde si oricand.

Monini Va recomanda Monini Delicato !

Uleiul de masline extravirgin Delicato beneficiaza de toate proprietatile nutritive  ale unui ulei de masline extravirgin, dar aroma sa este  mai usoara si  catifelata.
Reprezinta o solutie pentru cei care  nu sunt obisnuiti  cu gustul puternic si intepator (piperat, picant) , gust tipic pentru uleiul de masline  extravirgin. Condimentand si gatind cu uleiul de masline extravirgin Delicato  veti evidentia gustul preparatelor , fara ca aroma uleiului de masline  sa devina nota dominanta. Este ideal pentru salate, marinate, dressing si toate specialitatile italiene.

Monini – O alegere savuroasa si sanatoasa!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod