Maladia Parkinson cauzata de excesul de fier?

Cercetatorii francezi au descoperit o legatura stransa intre excesul de fier din organism si celulele nervoase afectate de maladia Parkinson.
Cu toate ca fierul este necesar la buna functionare a organismului, acumularea unui exces de fier in corp produce un stres oxidativ care distruge lipidele si proteinele, cauzand degenerarea celulelor nervoasa si favorizand aparitia maladiei Parkinson.

Potrivit cercetatorilor, simptomele acestei afectiuni incep sa apara atunci cand nivelurile de dopamina din creier scad cu aproximativ 20% din valorile normale. Dopamina este un important mesager chimic sau un "neurotransimitator", iar distructia neuronilor care contin dopamina afecteaza capacitatea organismului de a controla miscarile normale.

Studiul a fost condus de Etienne Hirsch, directorul Centrului national pentru cercetari medicale (CNRS) si a fost realizat inainte pe soareci carora li s-a inoculat toxina care provoaca declansarea maladiei Parkinson.
Rezultatele au indicat o crestere a concentratiei de fier, iar boala Parkinson a afectat de doua ori mai multi soareci din randul celora cu un exces de fier in organism, comparativ cu cei care prezentau un nivel normal de fier.

Astfel, cercetatorii se vor concentra asupra limitarii nivelului de fier din neuronii producatori de dopamina pentru a preveni maladia Parkinson.

Sursa: Sante AZ

Articole utile:
P
rimul tratrament care incetineste evolutia bolii Parkinson
Celulele stem din uter: un posibil tratament pentru Parkinson
Parkinson: manual pentru bolnavi si familiile acestora
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • FLORIANA pe 22 Nov 2008, 22:26
    Parkinson, excesul de fier

    Cum se poate combate excesul de fier, există tratament? Va multumesc.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod