Speranță: ADN-ul mai multor tipuri de cancer ar putea fi identificat printr-un simplu test de sânge

Un simplu test de sânge ar putea identifica ADN-ul mai multor tipuri de cancer la pacienți, înainte ca aceștia să dezvolte simptome clare de boală.
Studiul Pathfinder a efectuat teste de sânge la peste 6.600 de adulți cu vârste de peste 50 de ani și a detectat zeci de noi cazuri de îmbolnăvire. Multe tipuri de cancer au fost într-un stadiu incipient și aproape trei sferturi erau forme pentru care nu se fac teste în mod obișnuit.

În 2023, Serviciul Național de Sănătate din Anglia va demara aceste testări pe un număr de 165 de mii de pacienți. Aceste cercetări sunt foarte importante pentru că vor contribui decisiv la prevenția cancerului și vor salva milioane de vieți.
 

Testul pentru detectarea ADN-ului cancerului va salva vieți

 

E pentru prima dată când rezultatele testului de sânge Galleri, care caută ADN-ul cancerului în sânge, au fost folosite de pacienți și medicii acestora pentru a ghida investigațiile ulterioare ale cancerului și eventuale tratamente.
 
Testul de sânge Galleri a fost descris ca un potențial „game changer” (care schimbă tot) de Serviciul Național de Sănătate din Anglia, instituție care urmează să raporteze rezultatele unui alt studiu major (în care au fost implicați 165.000 de oameni) anul viitor. 
 
Cred că ceea ce este interesant la această nouă paradigmă și concept este că multe dintre acestea [forme de cancer] au fost cancere pentru care nu avem un screening standard”, a declarat doctorul Deb Schrag, cercetător principal al studiului de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, la reuniunea Societății Europene pentru Oncologie Medicală de la Paris, scrie The Guardian
 

Iată ce rezultate a avut testul AND-ului cancerului

 

În studiul Pathfinder, testul de sânge Galleri a fost făcut de 6.621 de adulți cu vârsta de peste 50.
Pentru 6.529 dintre participanții voluntari, testul a ieșit negativ, dar a semnalat un potențial cancer la restul de 92.
 
Testele suplimentare au confirmat tumori solide sau cancer de sânge la 35 de persoane (1,4% din întreg eșantionul). De asemenea, testul Galleri stabilește și localizarea cancerului, permițând medicilor să localizeze și să confirme un cancer prin diferite analize. 
 
Testul a identificat 19 tumori solide în țesuturi precum cele de la sân, ficat, plămân și colon, dar a identificat și cancerele ovariane și pancreatice, care sunt de obicei detectate într-un stadiu avansat și au rate de supraviețuire scăzute.
 
Cazurile rămase au fost cancere de sânge.
Din cele 36 de tipuri de cancer detectate în total, 14 au fost în stadiu incipient și 26 au fost forme ale bolii nedepistate în mod uzual.
 
Analizele suplimentare au constatat că testul de sânge a ieșit negativ pentru 99,1% dintre cei care nu erau cancerigeni, ceea ce înseamnă că doar o mică parte dintre oamenii sănătoși au primit în mod greșit un rezultat pozitiv. Aproximativ 38% dintre cei care au avut un test pozitiv s-au dovedit purtători de cancer.
 
Schrag a spus că testul nu e încă pregătit pentru a înlocui screening-ul standard, tehnologia fiind într-o continuă îmbunătățire.
 
Naser Turabi, director al departamentului de Dovezi Strategice și de Implementare la Cancer Research UK, a declarat că ”testele de sânge pentru mai multe tipuri de cancer aparțineau înainte de domeniul science-fictionului, dar acum sunt un domeniu promițător de cercetare a cancerului.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod