Ai o amigdală mai mare decât cealaltă? Iată când acest lucru poate însemna cancer

Ce înseamnă dacă ai o amigdală mai mare decât cealaltă? Unii dintre noi încă mai avem amigdale, alții le-au extirpat demult. De regulă, nu le băgăm în seamă decât atunci când se inflamează și devin dureroase.
Totuși, dacă nu te dor și este vizibil că ai o amigdală mai mare decât cealaltă, iată ce poate însemna acest lucru și când ar trebui să te îngrijorezi.

Amigdalele sunt parte din sistemul nostru imunitar și au rolul de barieră în calea infecțiilor. La orice răceală, amigdalele devin roșii și dureroase -  acesta este faimosul ”roșu în gât”. Ele sunt formate din țesut limfatic, sunt amplasate de o parte și de cealaltă a luetei (omulețului) și conțin anticorpi, ceea ce le conferă rolul de “străjer” în calea infecțiilor.

Amigdalita, tratată cu ceaiuri, antibiotic sau chiar operație


De regulă, amigdalele sunt egale ca mărime, rareori au dimensiuni diferite. Dacă, totuși, ai, din naștere, o amigdală mai mare decât cealaltă, nu este nicio problemă.
Însă, în situațiile în care mărirea unei amigdale este însoțită de durere, este posibil să ai amigdalită.
Nu te speria, pentru că amigdalita se tratează ușor, chiar dacă disconfortul este mare, din cauza durerii la înghițit și usturimii etc.
 
Dacă bei ceaiuri calde, îndulcite cu miere, mănânci citrice și iei antiinflamatoare, problema se va rezolva rapid. Când medicul va stabili că amigdalita este cauzată de o bacterie este posibil să-ți prescrie antibiotic. Dacă amigdalita revine des, nu este exclus ca medicul să considere că se impune operația de extragere a amigdalelor (amigdalectomie).

Ai o amigdală mai mare decât cealaltă din cauza… pietrelor?


Pietrele la amigdale sunt, de fapt, depozite de calciu formate pe suprafața acestora.  În special în amigdalita recurentă apar pietrele și, implicit, se mărește în volum amigdala pe care se formează. 
 
Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale amigdalitei: dureri în gât și la înghiţire, respiraţie urât mirositoare, umflarea amigdalelor și depozite albicioase.
În acest caz se impune control medical.
 

O amigdală mărită, semn de cancer?


Cancerul amigdalian este rar și, în general, apare ca urmare a consumului exagerat de alcool, a fumatului excesiv, a unei alimentații sărace în fructe și legume și, nu în ultimul rând, din pricina infecției HPV.
 
Cancerul amigdalian este o creștere anormală a celulelor care se formează într-o amigdală și poate provoca dificultăți la înghițire și senzația că ceva este prins în gât. În general, această formă de cancer este diagnosticată târziu, când boala deja a cuprins și ganglionii limfatici din zona gâtului, tocmai pentru că oamenii au tendința de a lăsa neinvestigate medical simptomele.
 
Tratamentul cancerului amigdalian presupune intervenții chirurgicale, radioterapie și chimioterapie.

Cancerul de amigdale se formează atunci când celulele sănătoase din amigdale dezvoltă modificări în ADN-ul lor.
ADN-ul unei celule conține instrucțiuni care îi spun unei celule ce trebuie să facă. Modificările spun celulelor să crească fără control și să continue să trăiască atunci când celulele sănătoase ar muri, în mod normal. Celulele care se acumulează formează o tumoare care poate crește dincolo de amigdale și se poate răspândi în alte zone ale corpului. Nu este clar ce cauzează cancerul de amigdale, dar medicii constată că papilomavirusul uman (HPV) joacă un rol din ce în ce mai mare. Această infecție comună cu transmitere sexuală este detectată în majoritatea cancerelor de amigdale din Statele Unite. Cancerul de amigdale cauzat de HPV tinde să apară la o vârstă mai fragedă și este mai probabil să răspundă bine la tratamentele disponibile.
 

Ce simptome are cancerul amigdalian

 

- Sângerări în gură
- Dureri de urechi
- Dureri când deschizi gura
- Dificultăți la înghițire
- Gât iritat
- Umflarea uneia sau a ambelor amigdale 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod