RH-ul negativ si sarcina

Am 40 de ani, Rh negativ grupa A2, iar sotul meu Rh pozitiv grupa AB4. Amdeja o fetita de 7 ani cu Rh pozitiv grupa A2 si doresc cu disperare incaun copil. Mentionez ca am mai avut 4 avorturi, probabil si din cauza Rh,insa si la cerere. Cu sarcina dusa la termen titrul de anticorpi a fost1/28. Am repetat aceasta analiza acum, cand nu sunt insarcinata si auiesit 1/64. Va rog sa-mi spuneti ce riscuri sunt cu acesti anticorpisa nasc un copil "normal", ce analize se pot face pentru a preveni uncopil cu malformatii (amniocenteza-unde se face?, testari cromozomiale,etc...); ce sfaturi imi dati, pentru ca sunt dispusa sa fac orice! Aminteles ca medicul avea obligatia sa ma imunizeze printr-un vaccin lanasterea fetitei, insa nu s-a facut acest vaccin! Va rog mult sa-miraspunde-ti, deoarece acest subiect este tratat cu superficialitate! Vamultumesc! Stela Seregi- Baia Mare

Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica - ginecologie la spitalul Eliasdin Bucuresti, raspunde:
Dumneavoastra aveti doua mari probleme la ora actuala: una dintre ele estelegata de acest Rh negativ pe care il aveti, sotul fiind Rh pozitiv.
Ceade-a doua problema este legata de varsta dumneavoastra. Sa le luam inordine.

Problema Rh-ului. Desi am mai atins aceasta problema intr-un altraspuns in eva.ro, totusi am sa va dau un raspuns tintit pentru cazuldvs. Sansele sa aveti o sarcina franc fara probleme sunt 50%, asta incazul cand copilul va avea Rh negativ, ca si dvs. Aceasta situatie esteposibila in cazul in care sotul dvs este heterozigot pentru gena carecodifica factorul Rh (adica asa cum este cu siguranta copilul pe caredeja il aveti, care a mostenit o gena Rh de la sotul dvs si nici unade la dvs) si viitorul copil nu va mosteni de la sotul dvs gena Rh,fiind deci Rh negativ. Diagnosticul acestei situatii poate fi facutcu ajutorul unor teste destul de complicate care deceleaza prezentain circulatia materna a hematiilor fetale. Acestea sunt analizatesi tipizate, determinandu-se daca grupul Rh al fatului este pozitivsau negativ. Testul se numeste Kleihauer-Betke. Mai nou, folosindu-setehnici genetice de ultima generatie se poate decela ADN-ul fetal incirculatia materna determinandu-se prezenta genei Rh fetale.
Desigur catestul acesta nu poate fi efectuat decat in laboratoare ultraperformante(in Elvetia, de exemplu).

In cazul in care viitorul copil va fi tot Rh pozitiv trebuiescurmarite cu strictete titrurile anticorpilor pe tot parcursulsarcinii. Concomitent evolutia sarcinii trebuie urmarita echograficpentru a decela eventualele modificari ale morfologiei fatului (inspecial aparitia edemelor). Afectarea fatului poate fi cuantificata siprin metode invazive (amniocenteza) care masoara nivelul bilirubineidin lichidul amniotic in mod indirect prin analiza spectrofotometrica,rezultatele obtinute fiind comparate cu un grafic martor, asa numitacurba Lilley. In ultimul timp metodele invazive au fost inlocuite cudeterminari echografice care masoara viteza maxima sistolica a sangeluice circula prin artera cerebrala medie fetala, cu rezultate comparabilecelor obtinute prin metode invazive (amniocenteza, cordonocenteza). Dacaafectarea fatului este serioasa se pot incerca diferite metode detransfuzie in utero folosind cordonocenteza (punctia vaselor cordonuluiombilical cu transfuzie sanguina la acest nivel) sau transfuzia directin cavitatea peritoneala fetala, ambele metode fiind ghidate echografic.

In ceea ce priveste obligatia de a va face vaccin la nasterea primuluicopil pot sa va spun ca la fiecare avort facut trebuia ca doctorul curantsa va indrume sa faceti acest vaccin, deci nu numai dupa nastere.
Deobicei dupa nastere se determina Rh-ul copilului si doar daca acestaeste pozitiv se face vaccinul.

Cateva cuvinte despre varsta dvs: problema este si ea destul dedelicata. Avand in vedere ca ovulele dvs au aceeasi varsta cu dvs, estefoarte probabil ca un ovul in varsta de 40 de ani sa nu se mai comporteasemanator cu unul de 20-25 de ani. Astfel devine destul de posibil ca saapara un defect genetic. Pentru a determina daca exista afectare geneticasau malformatii se pot face teste neinvazive (testul integrat, pana in 14saptamani incepand din saptamana a 7-a, si dupa saptamana a 14-a triplultest) care masoara riscul ca fatul sa aiba Down, defect de tub neuralsau trisomie 18. Teste invazive precum CVS (biopsie de vili coriali)din saptamana 10 sau amniocenteza, din saptamana a 14-a, pot determina cumaxima acuratete existenta unor defecte genetice. De asemenea echografia,prin masurarea anumitor parametrii precum translucenta nucala, biometriafetala si morfologia fetala, pot decela din timp anumite malformatiifetale.
Pentru testele genetice nu pot sa spun decat ca se pot facein Bucuresti, pentru provincie nu am date. Pentru mai multe amanuntecontactati-ma personal.
 

Comentarii (28)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • RENATA pe 12 Ian 2013, 12:44
    nu pot ramane insarcinata de ce oare ?

    Buna ziua as avea si eu o intrebare la 20 de ani am avut un avort si de atunci nu mai pot ramane insarcinata ce imi recomandati ? am fost la o gramada de doctori si mi s-a spus ca pot ramane dar vad ca nu da nici un rezultat oare ii si din cauza ca nu sunt compatibila oare cu grupa A2 nu stiu de care ii negativ sau pozitiv eu stiu ca am AB4 NEGATIV ce imi sugerati?

    0
    0

  • george pe 29 Dec 2011, 14:59
    grupa sanguina

    eu am grupa de sange b3 pozitiv iar sotia care este si insarcinata 01 pozitiv...doctora mi-a spus ca trebuie sa mergem la institutul de hemaologie pentru incompatibilitatea sanguina...! alte detalii nu mi-a dat...stiam ca rh`ul conteaza nu grupa.nu inteleg pentru ce sa fac acest set de analize,in kz contrar ce riscuri sunt?

    1
    0

  • serban daniela pe 8 Nov 2011, 19:05
    rh negativ

    am rh negativ,am pierdut osarcina iar acum am un baietel de 3ani si as vrea sa mai fac un copil. ce sanse am.

    6
    0

  • carmen pe 17 Apr 2011, 22:55
    Rh negativ

    am rh negativ, sotul pozitiv, un copil de 9 ani, as dori sa intreb daca se poate sa am inca un copil avand izoimunizare la prima sarcina, la 5 luni s-au dezvoltat anticorpi 1/100 parca. Va multumesc!

    6
    1

  • filippo pe 24 Mar 2011, 15:20
    rh

    va rog sa imi spuneti ce riscuri am daca am 25 anii si am 2 avorturi si o nastere prin cezariana si acum sunt insarcinata in 8 saptamani si am rh ''negativ '' iar sotul pozitiv ...imi doresc mult acest copill??? ast.. raspuns...

    6
    4

  • elena pe 21 Ian 2011, 16:34
    sarcina cu rh negativ

    buna ziua.. am 20 de ani si sunt insarcinata in 2 luni jumate..am grupa sanguina 01 rh negativ,iar sotul meu b3 rh pozitiv..sunt foarte speriata pt ca mai multe persoane mi-au spus ca o sa fie o sarcina cu probleme...precizez ca am mai avut un avort acum 3 ani..va rog sa-mi spuneti daca exista riscul de malformatie la fat sau alte probleme..va multumesc

    30
    0

  • dragoiu anca pe 5 Oct 2010, 21:15
    sarcina

    va rog sa imi spuneti ce riscuri de sarcina exista daca am rh-ul negativ si grupa sanguina b3

    7
    6

  • maya pe 13 Mai 2010, 21:44
    rh-ul

    sunt insarcinata in 8 sapt dar nu stiu nici in momentul de fata care este rh-ul care trebuie sa-l am si eu si sotul meu ca bebele sa fie sanatos

    1
    0

  • florina pe 4 Mai 2010, 14:11
    rh negativ

    buna st florina am 27 de ani ,am rh negativ Ab4,sotul rh pozitiv A2,prima sarcina am nascuto la 8 luni avind si malformati care din pacate nu mia trait,iar dupa trei luni am ramas din nou insarcinata ducind sarcina pina la capat cu suces cu un baietel care are 9 ani ,iar dupa el am facut 4 intreruperi facute la cererede teama rh pe care il am,iar acum mias dori tare mult daca se mai poate ramine insarcinata mias dori tare mult sa mai am un copil ,mentionez ca nu misa adiministrat nici un vacin astept raspunsuri va rog frumos va multumesc.

    1
    1

  • clau pe 22 Apr 2010, 17:28
    vaccin rh negativ

    Am 27 de ani rh negativ, iar soțul rh pozitiv,insarcinata in 29 saptamani caut vaccinul de imunizare si nu-l gasesc niciunde.Daca stie cineva sa-mi zica unde pot sa-l gasesc si cat costa.Va rog sa-mi raspundeti.

    2
    1

  • Gina pe 16 Feb 2010, 20:42
    RH negativ

    Am 28 de ani rh negativ iar soțul rh pozitiv. Grupa de sânge este 01 iar a sotului B3. Avem un băietel de 4 ani cu rh negativ și grupa de sânge 01. Care sunt sansele pentru un al doilea copil sănătos? Nu am nici un avort în afară de naștere. Vă rog frumos să-mi răspundeți.

    3
    3

  • nita dorina pe 8 Feb 2010, 18:27
    buna

    am 23 ani si rh negativ iar sotul meu pozitiv .ne dorim f mult un copil dar ne este f frik pt k eu mai 2 intreruperi de sarcina .aceste intreruperi pot afecta viitoarea sarcina?

    6
    0

  • daniela r pe 1 Feb 2010, 20:51
    am 38 ani,rh negativ si doresc inca un copil

    am pierdut deja un copil la 9 luni,s-a nascut cu malformatii,pe urma am facut vaccinul ssi de atunci nu mai raman insarcinata. cum pot sa iau legatura cu acest domn doctor? multumesc.

    2
    0

  • loredana pe 3 Dec 2009, 18:39
    RH negativ

    Buna ziua Am RH negativ iar sotul RH pozitiv. Sunt insarcinata si as vrea sa stiu daca pot naste un copil sanatos. Mentionez ca sunt purtatoare a virusului hepatitei B. Credeti ca pot fi mama ? Multumesc

    0
    0

  • DANA pe 21 Nov 2009, 22:09
    Pentru Mariana

    Nu e nici o problema la prima sarcina, eu am deja o fetita de 9 ani si 6 luni foarte frumoasa si desteapta, dar in schimb am pierdut acum un an si 6 luni o alta sarcina neavand avorturi, este foarte important sa lasi prima sarcina, celelalte sunt cu riscuri in sensul ca le poti pierde. Dupa cea de a doua sarcina am facut veccinul si acum sunt din nou insarcinata, sper sa fie bebelusul bine acum, dar exista 4D iar la 4 luni stii sigur daca sunt pribleme sau nu in sarcina.Trebuie sa faci dozari de sange, dar asta iti spun doctorul, nu e dureros deloc, multa bafta

    3
    0

  • daniela pe 19 Oct 2009, 17:32
    am 23 ani si rh- urmeaza sa ma casatoresc as vrea sa stiu care sunt riscurile in sarcina

    multumesc as dori un rasspuns la intrebarea de mai sus

    0
    0

  • mariana pe 16 Aug 2009, 22:05
    rh negativ

    buna am 28 de ani sunt ansarcinata an 6 saptamani si am rh negativ si sotul pozitiv e prima sarcina si sunt tare speriata poate cineva sa-mi dea un sfat va rog frumos

    1
    0

  • anca dragomir pe 24 Mai 2009, 11:23
    vaccin rogam

    unde as putea sa gasesc in vederea achizitionarii vaccinul Rogam?multumesc

    0
    0

  • catalina pe 14 Feb 2009, 15:54
    RH-ul negativ

    am 27 de ani, rh- iar sotul meu rh +.la 24 de ani am facut un avort.la vremea aceea nu stiam ce tip de rh am iar d-na doctor nu a mentionat de nici un fel de vaccin.mai mult decat atat am suferit o endomitrita dupa avort.in urma cu 2 ani am suferit un alt avort in spania si mi s-a administrat acest vaccin .as vrea sa stiu ce riscuri sunt acum in eventualitatea in care atat eu cat si sotul meu ne dorim un copil.daca am acest vaccin facut, pot intampina probleme?faptul ca la primul avort nu mi s-a administrat vaccinul poate afecta o sarcina acum?repet ca la a doua intrerupere am beneficiat de acesta.va rog mult sa imi raspundeti.va multumesc anticipat.

    0
    0

  • Nedea Nicoleta pe 9 Dec 2008, 10:22
    EXTRAUTERNA

    DOAMNA DOCTOR EXTRAUTERINA SE POATE FACE DIN CAUZA SOTULUI CARE E MAI IN VARSTA EU AM RH A2 POZITIV SI SOTUL MEU O RH NEGATIV ANTI A SE POATE FI ACEASTA CAUZA SARCINA EXTRAUTERINA ACUM 1 AN DE ZILE AM SUFERIT O INTERVENTIE CHIRURGICALA DE EXTRAUTERNA SALPIGECTOMIE DREAPTA

    0
    0

  • dana pe 6 Nov 2008, 23:26
    rh negativ

    am 32 de ani am rh negativ iar sotul rh pozitiv avem un baietel de 11 ani sanatos si n e mai dorim unul credeti ca vor exista probleme?

    0
    3

  • Nicoleta pe 13 Sep 2008, 17:37
    rh negativ

    Am 21 de ani,rh negativ iar sotul meu are 29 ani,rh pozitiv.Amandoi avem grupa sanguina A2.Avem o fetita sanatoasa de 10 luni si sunt iar insarcinata.Pot sa apara complicatii?Nu am avut nici un avort.Va rog sa-mi raspundeti,MULTUMESC.

    2
    1

  • mihaela pe 22 Iul 2008, 21:32
    rh negativ

    am rh negativ.am un copil cu primul sot.acum sunt insarcinata cu al doilea sot care are tot rh negativ.dar medicul mi-a spus ca si acum conteaza rh.primului sot.dar ce legatura are?

    2
    0

  • Leanna pe 29 Iun 2008, 23:16
    unde voi primi raspunsul?

    daca stie cineva ceva despre intrebarea mea de mai sus, va rog frumos de tot sa scrieti aici ceva:* ms mult

    1
    0

  • Leanna pe 27 Iun 2008, 20:42
    are legatura rh-ul cu eruptia de pe fata?

    am un prieten cu care sunt impreuna de 4 ani, dar ca in orice relatie am avut si pauze. tot timpul cat sunt cu el si ne sarutam, imi apar pe fata, in jurul gurii niste bubite mici ca o eruptie, insotite de prurit, si trec foarte greu. nu sunt cosuri, nu au legatura, pentru ca nu am cosuri in rest deloc, nu am avut acnee niciodata si am ten uscat si sensibil. unii mi-au spus ca nu suntem compatibili dpdv chimic. se poate asa ceva? mentionez ca am 20 de ani si ca tot timpul cat am fost singura sau am avut alt prieten nu am avut pe fata absolut nimic, dupa 2, 3 zile dupa ce am reinceput relatia, mi-au reaparut. poate fi doar din cauza ca parul lui de pe fata este aspru? poate putin mai aspru decat al altora? sau are legatura cu reactia de pe tenul meu rh-ul? testele pt rh nu le-am facut inca, urmeaza. multumesc mult de tot

    0
    0

  • dianu elena pe 5 Iun 2008, 17:56
    rezultat rh

    am 23 de ani rh 01 negativ am facut analize si mi-a iesit anti-d absenti si anti a imuni 1\16 ma puteti lamuri ce inseamna?

    0
    0

  • iuliana stefania muscal pe 3 Apr 2008, 01:26
    vaccin rh negativ

    Imi doresc sa stiu tot despre vaccinul ROGAM care se face dupa nastere si intrerupere de sarcina? Si ce reactii adverse face?

    0
    2

  • veronica pe 2 Apr 2008, 15:11
    intrebare despre Rh negativ

    Am 25 de ani,si am Rh negativ grupa 3, iar sotul are Rh pozitiv,la 22 ani am facut un avort,iar acum la 25 de ani am nascut un baietel cu grupa Rh pozitiv,dupa nastere nu mi sa facut vaccina ca sa nu fie anticorpi cu al 2,mi-au spus ca nu este. Spuneti-mi va rog daca vreau sa-l fac pe al 2 trebuie sa-mi fac vaccina si cind??si daca nu e o problema daca am avut un avort,si daca voi putea face un copil sanatos? Am auzit ca incazul Rh-ului negativ trebuie facuti unul dupa altul.,e adevarat? Va rog mult sa-mi raspundeti,multumesc?

    0
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod