Esti insarcinata? Atentie la produsele de curatat!

Expunerea la produsele de curatat poate fi foarte daunatoare pentru dezvoltarea fatului, avertizeaza oamenii de stiinta. Folosirea unor substante neadecvate in timpul sarcinii poate provoca serioase probleme respiratorii bebelusului.
Expunerea la produsele de curatat poate fi foarte daunatoare pentru dezvoltarea fatului, avertizeaza oamenii de stiinta. Folosirea unor substante neadecvate in timpul sarcinii poate provoca serioase probleme respiratorii bebelusului.

Specialistii de la Universitatea din Bristol au analizat efectele a diverse produse de curatat si au observat ca micutii care sunt expusi la anumite substante sunt de doua ori mai predispusi la dezvoltarea unor afectiuni respiratorii care pot duce la astm. Studiul a fost efectuat pe un esantion de 14.000 de copii din peste 7.000 de familii. Cele mai folosite produse, conform datelor adunate in studiu, sunt dezinfectantele (87,4%), inalbitorii (84,8%), solutiile de curatat covoare (35,8%) si produsele pentru geamuri (60,5%.).
Cercetatorii au observat ca utilizarea frecventa si in cantitati mari a unuia sau mai multora din aceste produse afecteaza starea de sanatate a copiilor nenascuti, insa specialistii atrag atentia ca si expunerea dupa nastere poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea astmului.

Copiii participanti la studiu au fost supravegheati pana la varsta de 3 ani jumatate, iar cercetatorii au observat ca 6,2% (432 de copii) aveau respiratie suieratoare. Concluzia specialistilor este ca folosirea acestor chimicale influenteaza direct riscul de afectiuni respiratorii.

Studiile anterioare au sugerat un risc crescut de astm la persoanele care lucreaza cu produse de curatat cat si la copiii expusi la solventii si substantele de curatat folosite in casa.
Potrivit rapoartelor centrelor americane de control al substantelor periculoase, anual, aproximativ 20.000 de copii cu varste sub 6 ani sufera de intoxicatii si boli provocate de inhalarea vaporilor de clor din casa.


Hipocloritul de sodiu, una dintre cele mai nocive substante


Doctorul pediatru Ana Culcer, seful Sectiei de Neonatologie de la Spitalul Municipal Bucuresti, comenteaza rezultatele acestui studiu: "Intr-adevar, produsele de curatat sunt in general destul de greu de suportat de catre copii mici si foarte mici. O parte dintre ingredientele pe care le contin pot crea reale probleme bebelusilor, incepand cu cele respiratorii si ajungand la alte afectiuni destul de serioase. Una dintre cele mai nocive substante continute de produsele de curatat este hipocloritul de sodiu care are un efect iritant atat la nivel respirator, cat si la nivel cutanat.
Cei mici pot fi afectati de vapori chiar intr-o scurta perioada de expunere, de aceea este esential sa acordam o atentie sporita produselor pe care le alegem in timpul sarcinii si dupa nasterea copiilor".



Foloseste produsele de curatat in siguranta!


Daca este insarcinata sau proaspata mamica, Dr. Ana Culcer iti recomanda:

  • Femeile insarcinate si mamele cu copii mici trebuie sa fie foarte atente in primul rand la ingredientele produselor pe care le folosesc. Recomand citirea cu atentie a listei de substante active si alegerea unui produs cat mai putin daunator. Produsele de curatat si dezinfectat fara hipoclorit de sodiu sunt foarte potrivite pentru ca nu provoaca iritatii sau alergii;
  • Trebuie respectate cu atentie regulile de folosire sugerate de producator si inscrise pe eticheta produselor - se poate cere limpezirea dupa spalare sau evitarea amestecului cu alte substante;
  • Este bine sa nu se foloseasca prea multe produse de curatat, spray-uri sau odorizante in acelasi timp pentru ca ele pot fi extrem de iritante nu numai pentru copii, ci si pentru adulti;
  • De asemenea, femeile insarcinate sau mamele cu copii mici trebuie sa evite expunerea lor sau a copiilor la mirosuri puternice si iritante emanate de produsele de curatat.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • emilia pe 13 Aug 2013, 01:41
    pt teo

    iti doresc din tot sufletul sa ai curand un bebe

    1
    0

  • teo pe 29 Sep 2010, 23:18
    sarcina

    nu am copii dar imi doresc fff mult unul

    1
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod