Ce sunt acidul folic, prenatalele si materna?

Ma numesc Vaduva Cristina - am 31 ani si sunt insarcinata pentru prima data. Sunt in a 11-a saptamana de sarcina. Incercand sa ma documentez cat mai bine, am ajuns sa ma intreb cine are dreptate.
Ma numesc Vaduva Cristina - am 31 ani si sunt insarcinata pentru prima data. Sunt in a 11-a saptamana de sarcina. Incercand sa ma documentez cat mai bine, am ajuns sa ma intreb cine are dreptate. Veti spune poate ca fiecare sarcina este unica in felul ei, insa unele aspecte sunt comune. Am o nelamurire - acidul folic, prenatalele si materna - pot fi luate din primele saptamani de sarcina? Pe aproape toate site-urile ce contin articole pe aceasta tema, scrie ca trebuie luate inca din perioada dinainte de a ramane insarcinata - acidul folic (caci la acesta ma refer).

Eu mi-am facut analize si Calcemia a iesit - 7,5%, desi consum zilnic cat pot de multe produse lactate. Mg - 2,7% (e peste limita si am inteles ca sunt complementare - Ca si Mg). Ei bine, am fost la medicul meu de familie si nu mi-a recomandat decat sa mananc in continuare lactate - fara a-mi prescrie ceva. E corect asa? Nu ca nu as avea incredere in doctorul meu, insa am vrut sa mai cer parerea unui specialist. In speranta ca am fost suficient de explicita, va multumesc pentru timpul acordat!


Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica - ginecologie la spitalul Elias din Bucuresti (telefon: 0723.999.939), raspunde:

Da, pot fi luate din prima luna de sarcina. Precum pot fi luate si antenatal. Nu faceti confuzii: "prenatale" sunt vitamine specifice sarcinii (aceasta este denumirea brandului), iar "materna" sunt tot vitamine specifice pentru sarcina (alt brand).

Acidul folic este "caramida ADN"-ului si poate fi luata oricand. Nu va faceti griji in ceea ce priveste calciul, bebe isi ia tot ce-i trebuie din oasele dumneavoastra. Daca insa luati calciu usor disociabil in ioni (calciu lactic, gluconic etc.), s-ar putea sa va treziti cu o activitate contractila crescuta a uterului dumneavoastra (acesta este un muschi, iar contractia musculara foloseste drept ion chiar acest calciu in cursul contractiei). Deci doctorul dumneavoastra a procedat corect.
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nicoleta pe 18 Aug 2012, 23:14
    vreau un bebika...de 10 ani nu mai pot ramane insarcinata

    Buna.seara..am nevoie urgent de un raspuns .va rog.de 3 ani incerc sa raman graviduta si nu pot.anul acesta am fost la dr si mia spus k am un chistulet de 24 mm dar k nu e grav.de 2 luni iau acid folic in speranta k voi ramane insarcinata.acum o sapr mam simtit rau si miam facut un test suretest si a iesit linia de control rosie iar cealalta un roz pal.am repetat testul seara si a iesit negativ.intrebarea e oare pot fi insarcinata dar e prea mik bb sa iasa la test.cu speranta k imi veti rasp va multumesc anticipat.o seara placuta,

    2
    2

  • alexandra pe 9 Iun 2012, 16:47
    acidul folic

    sun alexandra si sunt gravida in 9 saptamani,sunt la prima sarcina si doctorul mi-a zis sa iau acid folic pe tot parcursul gravidantei...dar toti imi zic ca trebiue luat doar in primul trimestru de sarcina ..ce trebuie sa fac?

    0
    0

  • ana maria pe 23 Aug 2011, 19:23
    cum pot sa raman gravida

    am inteles ca daca iei acid folic ramai gravida as dori daca este cineva care poate sa ma ajute daca iau acid folic raman da sau nu

    0
    3

  • Tatiana pe 1 Mar 2011, 23:55
    Acidul folic?

    Acidul folic administrat la gravide creste riscul de astm la copii? - articol pe Be Healthy Sfatul Farmacistului

    3
    0

  • anca pe 14 Oct 2010, 11:40
    avortul spontan

    Ma numesc Anca si in luna octombrie a anului trecut am ramas insarcinata!Sarcina a decurs bine pana in luna a 5-a cand am inceput sa am pierderi de lichid amniotic,ca 2 saptamani mai tarziu sa pierd acest copil!Mi-am pus tot felul de intrebari in ceea ce priveste cauza care a provocat aceasta nenorocire dar nu mi-a dat nimeni o explicatie!Acum,dupa 6 luni de la avort,am inceput sa iau acid folic pentru ca mi-am propus sa raman din nou insarcinata!Concentratia pe care o iau e de 5 mg zilnic.Oare e suficienta?

    1
    0

  • adriana pe 7 Iun 2010, 16:37
    centrum materna

    pot sa raman insarcinata cu centrum materna sau cu acidul folic si cum sa le iau

    6
    0

  • manuela florescu pe 13 Oct 2009, 19:02
    nu raman insarcinta

    Nu raman insarcinata in conditiile in care dupa un set de analize eu si sotul meu suntem foarte sanatosi. Care sunt motivele? ce as mai putea sa fac? Mi s-a recomandat acest acid folic. Am 30 de ani si ma sperie gandul ca nu o sa fiu mama tinand cont ca de la 22 de ani nu am mai ramas insarcinata. ( am facut un avort)

    5
    0

  • miha_miha_09 pe 21 Mai 2009, 18:35
    centrum materna

    buna fetelor sunt insarcinata in 21 de saptamani si mi sa recomandat centrum materna de medicul ginecolog iar medicul de familie mia recomandat mastofer.poate afecta bebelusul daca le iau impreuna?trebuie sa iau cate un comprimat pe zi.va multumesc si astept raspuns pe adresa de mail miha_miha_09@yahoo.com

    0
    0

  • cioabla daniela pe 29 Iul 2008, 09:43
    acidul folic

    sunt daniela din tg-jiu si sunt insarcinata in saptamana a 15 -a.Iau acid folic de 2 luni si as dori sa stiu daca trebuie luat pana la sfarsitul sarcinii pentru ca parerile sunt impartite in acest sens.Unii medici il recomanda doar in primul trimestru iar altii pe toata durata sarcinii.Va multumesc

    1
    0

  • DITU MADALINA pe 26 Iun 2008, 13:04
    ACIDUL FOLIC

    Sunt Madalina -am 25 ani si imi doresc sa raman insarcinata.Medicul meu ginecolog ne-a recomandat sa luam acid folic,10 pastile de un miligram pe zi eu si sotul 10 pastile de un miligram pe zi,pana ce raman insarcinata. Intrebarea mea este :Cate pastile de acid folic sunt necesare sa luam pe zi atat eu cat si sotul si cat timp?Cantitatea de pastile recomandata de medic mi se pere foarte mare. VA MULTUMESC si astept un raspuns pe adresa de e-mail madalinaditu@yahoo.com

    0
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod