Vor fi statinele înlocuite de un vaccin împotriva colesterolului?

Administrarea zilnică a statinelor ar putea fi curând înlocuită de un vaccin care va reduce nivelul colesterolului „rău” de tip LDL. Noul vaccin ar putea diminua colesterolul și ateroscleroza, care reprezintă îngustarea arterelor ca urmare a depunerii grăsimilor pe pereții lor.
Deocamdată rezultatele noului vaccin au fost testate doar pe șoareci, dar a fost deja lansat un studiu care vizează oamenii. Dacă se va constata că vaccinul numit AT04A este sigur și eficient pe termen lung este posibil să înlocuiască statinele ca terapie împotriva unui nivel ridicat de colesterol în organism.
În loc să ia statine în fiecare zi pacienții ar putea face acest vaccin, care va fi completat de o doză anuală de susținere. Potrivit Centrului de Prevenire a Riscului de Îmbolnăviri din SUA, aproximativ 73,5 milioane de adulți au un nivel prea ridicat al colesterolului de tip LDL.
Colesterolul LDL cu o valoare prea mare poate avea drept consecință ateroscleroza și anume acumularea depozitelor de grăsimi la nivelul arterelor. În timp arterele se vor îngusta, iar circulația sângelui va fi restricționată. 

 
Vaccinul se focalizează asupra enzimei PCSK9

Colesterolul LDL crescut este un factor de risc major pentru afecțiunile cardiovasculare. Potrivit statisticilor oficiale, persoanele care au colesterolul LDL peste valoarea normală au un risc dublu de boli cardiace, principală cauză de deces în rândul adulților.
Modificarea stilului de viață, o dietă echilibrată și mișcarea pot reduce nivelul colesterolului LDL, dar unele persoane au nevoie și de medicamente.
În prezent statinele reprezintă terapia standard pentru scăderea colesterolului. Acest tip de medicamente funcționează prin stoparea producției la nivelul ficatului a enzimei HMG-CoA reductază. Deși sunt foarte eficiente pentru diminuarea colesterolului, statinele au și efecte secundare, printre care leziunile la nivelul ficatului sau durerile musculare. În plus, trebuie luate zilnic, ceea ce nu este foarte practic pentru toți pacienții.
În cadrul unui nou studiu dr. Günther Staffler și colegii săi au descris vaccinul împotriva colesterolului, care se focalizează asupra enzimei PCSK9. Această enzimă este produsă de ficat și interacționează direct cu receptorii de colesterol LDL. Enzima PCSK9 este considerată o strategie cu potențial foarte util pentru scăderea colesterolului.

 
Colesterolul total, redus la jumătate pentru șoareci

Dr. Staffler și echipa sa au dezvăluit că după injectarea vaccinului AT04A se produc anticorpi care acționează direct asupra enzimei PCSK9 și îi stopează activitatea.
În continuare crește activitatea receptorilor de colesterol LDL, iar grăsimile sunt eliminate din sânge.
Vaccinul a fost testat pe șoareci care aveau colesterolul LDL crescut și ateroscleroză, ca urmare a unei alimentații bogate în grăsimi. După injectare vaccinul a produs reducerea nivelului total de colesterol cu 53% și diminuarea cu 64% a deteriorării vaselor de sânge ca urmare a aterosclerozei.
În plus, vaccinul a redus cu 28% markerii inflamatori. Oamenii de știință au observat că nivelul de anticorpi a rămas ridicat timp de 18 săptămâni, ceea ce sugerează că vaccinul este eficient pe termen lung.

 
A început și testarea pentru oameni

În baza rezultatelor pozitive obținute în cazul șoarecilor s-a început și testarea vaccinului pentru oameni. „Dacă descoperirile noastre se vor putea aplica și în cazul oamenilor ar însemna că putem dezvolta o terapie cu efect de lungă durată, care va necesita numai o injecție anuală pentru menținerea efectului pozitiv.
Va fi o soluție mai eficientă și mai ușor de respectat de pacienți”
, potrivit dr. Staffler.
Deși acest vaccin pare o soluție rapidă împotriva colesterolului este foarte important să se testeze siguranța și efectele adverse în cazul oamenilor. „Reducerea colesterolului prin folosirea statinelor este asociată cu un număr tot mai ridicat de cazuri de diabet. În aceste condiții, trebuie clarificat dacă vaccinul are același risc sau îl elimină”, au spus dr. Ulrich Laufs, de la Universitatea Saarland din Germania și dr. Brian Ference, de la Universitatea Bristol, din Regatul Unit.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod