Schimbări pe care ar trebui să le faci acum pentru a evita cancerul la sân

1 octombrie este Ziua Internațională de luptă împotriva cancerului la sân. Eva.ro se alătură luptei împotriva celui mai frecvent tip de cancer la femei. La nivel mondial, se înregistrează peste 2 milioane de cazuri noi, anual. Schimbarea stilului de viață poate ajuta la reducerea riscului de cancer la sân.
 • Reducerea riscului de cancer de sân pentru femeile cu risc mediu:


 • Vorbește cu medicul tău despre screeningul pentru cancerul de sân. Întreabă-l când să începi testele de depistare a cancerului de sân, cum ar fi ecografiile mamare sau mamografiile. De asemenea, discută cu acesta despre beneficiile și riscurile screeningului;
 • Familiarizează-te cu sânii tăi prin autoexaminarea lor. Femeile pot alege să-și inspecteze ocazional sânii printr-o autoexaminare. Dacă sesizezi o schimbare: noduli sau alte semne neobișnuite, adresează-te imediat medicului.
  Această metodă nu poate preveni cancerul, dar te poate ajuta să conștientizezi schimbările pe care le suferă sânii și să identifici semne și simptome neobișnuite;
 • Consumă alcool cu moderație sau deloc. Limitează cantitatea de alcool pe care o consumi;
 • Fă mai multă mișcare. Înregistrează cel puțin 30 de minute de activitate fizică pe zi;
 • Dacă ești la menopauză, limitează tratamentul hormonal postmenopauză. Acest tratament poate crește riscul de cancer la sân.
  Discută cu medicul tău despre beneficiile și riscurile sale;
 • Menține-ți o greutate normală. Dacă greutatea ta este una normală, fă tot posibilul să te menții la acest nivel. Dacă trebuie să slăbești, găsește o strategie corectă care include reducerea numărului de calorii și creșterea exercițiilor fizice;
 • Adoptă o dietă sănătoasă. Femeile care au o dietă mediteraneană care include ulei de măsline extravirgin, alimente pe bază de plante, fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și nuci au un risc redus de cancer la sân.


 • Reducerea riscului de cancer de sân pentru femeile cu risc crescut:


Dacă medicul tău a evaluat istoricul familiei tale și a stabilit că ai anumiți factori de risc, cum ar fi o stare precanceroasă a sânului, poți discuta despre opțiunile care pot reduce acest risc:

 • Medicamente preventive (chimioprevenție). Medicamentele care blochează estrogenul, cum ar fi modulatorii selectivi ai receptorilor de estrogen și inhibatorii aromatazei, reduc riscul de cancer la sân la femeile care prezintă un risc ridicat de boală.
  Aceste medicamente dau numeroase reacții adverse, astfel încât medicii recomandă aceste medicamente femeilor care prezintă un risc foarte mare de cancer la sân;
 • Chirurgie preventivă. Femeile cu un risc foarte mare de cancer de sân ar putea alege să-și elimine chirurgical sânii sănătoși (mastectomie profilactică).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod