Exista vreo legatura intre dieta si cancerul de san?

"Am citit ca ceea ce mancam poate influenta sansele de a face cancer. Exista vreo legatura intre dieta si cancerul de san?"

"Am citit ca ceea ce mancam poate influenta sansele de a face cancer. Exista vreo legatura intre dieta si cancerul de san?"

 

Dieta saraca in grasimi si bogata in fibre


Efectul alimentelor pe care le consumam asupra riscului de a face cancer de san a constituit subiectul multor cercetari, dar este dificil de tras vreo concluzie. In general, studiile observationale au aratat ca dieta saraca in grasimi, bogata in fibre, antioxidanti si legume cu frunze verzi scade riscul de a dezvolta cancer, si de aceea sunt recomandate cel putin cinci portii de legume si fructe pe zi.

In plus, datorita faptului ca neoplasmul de san este de cel putin sase ori mai frecvent in Marea Britanie fata de Japonia, unii specialisti au tras concluzia ca produsele din soia pot fi, de asemenea, un ajutor. Precizam inca o data, legatura nu a fost dovedita stiintific, dar se cunoaste ca soiaare un efect bland de blocaj estrogenic si poate fi mult mai benefica atunci cand este consumata cu regularitate inainte de pubertate.

Grasimile, ingrijorare semnificativa


In plus, grasimile din dieta reprezinta o ingrijorare semnificativa pentru femei, atunci cand vine vorba de riscul de contractare a cancerului de san. In urma analizarii unor mostre de tesut adipos prelevat de la nivelul feselor a 700 de femei europene, cercetatorii au gasit ca cele care aveau niveluri crescute de grasimi trans au un risc cu 40% mai mare de a avea cancer de san.



Grasimile trans sunt acizi grasi nesaturati care se formeaza atunci cand uleiurile de origine vegetala sunt procesate si devin mai solide sau lichide mai stabile prin procesul chimic numit hidrogenare. Grasimile trans sunt prezente in cantitati variabile intr-un numar mare de alimente inclusiv in majoritatea alimentelor preparate cu uleiuri hidrogenate, cum ar fi produsele prajite sau fripte, ca si in unele tipuri de margarine. Se pare ca grasimile trans reprezinta mai mult de 10% din caloriile unei diete tipice din Marea Britanie.

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca femeile care consuma putine grasimi polinesaturate, impreuna cu consumul de grasimi trans au un risc de 3,5 ori mai mare de a dezvolta cancer de san in comparatie cu femeile care au o dieta bogata in grasimi polinesaturate (care se gasesc in peste si in uleiuri vegetale).
Din nefericire, reducerea aportului de grasimi trans nu produce o scadere brusca a riscului de cancer de san. Dupa cum sustin unii cercetatori, este necesara o perioada de 12 luni sau mai mult pentru a elimina grasimile trans din depozitele de tesut adipos din organism.

Informatiile au fost preluate din cartea "Sanii. 100 de sfaturi pentru o viata sanatoasa", de Liz Bestic, Claire Gillman, trad: Vasilescu Bianca - Bucuresti: editura All, 2008, www.all.ro 

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ionelia2006 pe 24 Mar 2010, 20:01
    cancer, cancer, cancer.....

    Am cancer la san. Mi s-a facut un sector, mi s-a indepartat un nodul, urmeaza operatia de extirpare a sanului. Sunt speriata,dar mai ales dezamagita de sistemul sanitar. In fiecare luna trebuie sa merg la o comisie pentru a putea beneficia de concediu medical pentru ca am depasit 90 de zile de medical.Nu ar fi o problema daca pentru toate actele necesare nu ar trebui sa stau la cozi...acolo ma enervez cel mai tare.Nu vreau sa ma pensionez.Ar fi ca si cum as renunta la viata. Ma enerveaza toata aceasta hartogarie si indiferenta statului fata de noi bolnavii de cancer.Noroc ca mai avem medici inca buni in tara care nu cer spaga sa te trateze.De exemplu domnii doctori Irimie de la Cluj si Blendea de la Tg.Jiu. Felicitari domnilor doctori !

    1
    0

  • nutridrink pe 7 Mar 2010, 16:43
    Alimentatie speciala pentru bolnavii cu cancer!

    Nutridrink! Alimentatie speciala cu gust de lapte, pentru bolnavii oncologici. Nutridrink ofera bolnavilor de cancer un aport crescut de energie, proteine , vitamine si minerale Valoare energetica ridicata (1,5Kcal/ml); Concentratie crescuta de proteine (6 g/100ml); Doza recomandata 2-3 sticle/zi, dar poate substitui integral necesarul zilnic (7-8 sticle) Se poate administra pe sonda nasogastrica Recomandat in: momentul diagnosticului pentru a pregati pacientul pentru tratament; In timpul tratamentului pentru a reduce impactul asupra organismului si a reduce efectele secundare ; Dupa tratament/in timpul recuperarii pentru o rapida revenire la viata normala. Pentru informatii suplimentare, scrieti la nutridrink@yahoo.com.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod