Riscul cancerului de sân poate fi scăzut cu o dietă cu un conținut scăzut de grăsimi


Tratamentele pentru cancerul de sân au avansat în ultimele decenii, dar înțelegerea modului în care poate fi prevenită formarea tumorilor în primul rând a reprezentat o provocare majoră.
Într-un nou studiu programat pentru a fi prezentat la întâlnirea anuală a American Society of Clinical Oncology din Chicago, cercetătorii raportează că o dietă cu un conținut scăzut de grăsimi asemănătoare cu cea pe care medicii o recomandă pentru sănătatea inimii este, de asemenea, corelată cu un risc mai mic de a muri de cancer de sân.

Cum poate fi scăzut riscul cancerului de sân cu o dietă cu un conținut scăzut de grăsimi?


Studiul a analizat datele din cadrul Women’s Health Initiative, un studiu amplu care studiază efectele asupra sănătății ale terapiei hormonale, ale dietei și ale anumitor suplimente pentru peste 160.000 de femei aflate la postmenopauză. În acest studiu, cercetătorii s-au concentrat pe un grup de aproape 49.000 de femei, care au fost repartizate aleatoriu să urmeze fie o dietă săracă în grăsimi, fie o dietă de control timp de 8,5 ani.
Grupul care a ținut o dietă cu un conținut scăzut de grăsimi a vizat reducerea consumului de grăsimi la 20% din totalul caloriilor zilnice totale și creșterea consumului de fructe, legume și cereale. Nicio femeie nu avea cancer la sân la începutul studiului.

După ce s-a încheiat studiul, ratele de cancer de sân au fost aproximativ la fel în cele două grupuri, dar femeile care au fost diagnosticate cu cancer de sân din grupul cu dieta cu un conținut scăzut de grăsimi au avut un risc cu 35% mai mic de a muri comparativ cu cele care au fost în grupul cu dieta de control. Chiar și la 20 de ani de la încheierea studiului, femeile care au continuat dieta cu un conținut scăzut de grăsimi au continuat să aibă un risc al mortalității cu 15% mai mic.
În monitorizarea ulterioară, riscul de a muri din cauza cancerului de sân a fost cu 21% mai mic decât în cazul femeilor care nu și-au schimbat dieta.

Acesta este un rezultat foarte interesant pentru medici. Aceștia pot analiza studiile clinice care arată că o dietă moderată poate avea beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de deces din cauza cancerului de sân. Studiul acesta este primul care a testat riguros un factor potențial care ar putea influența decesele cauzate de cancerul de sân. Studiile observaționale anterioare nu au atribuit voluntarilor niște diete specifice, ci doar au analizat rezultatele în funcție de ceea ce au ales oamenii să mănânce pe cont propriu. În acest studiu, voluntarilor li s-au oferit îndrumări privind dieta lor. 

Într-un studiu separat, echipa de cercetători a arătat că femeile în vârstă care au urmat dieta cu un conținut scăzut de grăsimi au scăzut, de asemenea, riscul de deces în timpul perioadei de studiu.
Rezultatele ar trebui să le ofere medicilor mai multă încredere în luarea în considerare a dietei atunci când se discută opțiunile de tratament pentru femeile diagnosticate cu cancer la sân. În timp ce studiul nu a găsit vreo legătură semnificativă între modificările dietei și incidența cazurilor noi de cancer de sân, rezultatele sugerează că modificarea dietei poate reduce riscul de a muri atunci când este prezent cancerul de sân în organism.

Motivul pentru care se întâmplă acest lucru poate avea de-a face cu dozele din cadrul dietei. Este posibil, de exemplu, ca efectul schimbării dietetice să fie mai mare în cazul tumorilor mici din țesutul mamar care deja s-au stabilizat, astfel încât duc la un diagnostic de cancer mamar.
Efectul acestei diete poate fi mai puternic în prevenirea creșterii tumorilor deja stabilite, mai degrabă decât în prevenirea dezvoltării tumorilor.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod